Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Tulisiko jokamiehenoikeuksia rajoittaa?

Tulisiko jokamiehenoikeuksia rajoittaa? Juuri tuli ykköseltä tarinaa hillasodasta. Aika rajulta nuo ajatukset paikallisilla olivat. Lopuksi mietittiin, että persujako tässä pitäisi äänestää, kun Soinikin puhui sellaista!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Pekka Manner

Ei pidä! Meno mennyt ihan hysteeriseksi, Persut kieltämässä kaikkea!

Lappilaiset ovat peruskateellista porukkaa, jos heivät jaksa poimia niin eivät muutkaan saa poinia.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Mitä vielä! Perkele! Nehän on tehopoimimassa siellä jonkun mailla!! Mikäs saatanan virma se sellainen on, jonka tekijät käy toisten mailla - vähä jokamiehenoikeutta käyttämässä? Eiks se jokamiehen oikeus sitäpaitsi koske niitä, keillä on SUOMEN KANSALAISUUS?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Olisan se piru, jos me mentäis thaimaasta hakeen kaikki turenit poies. Poliisit varmaan ampuis.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Teemu, käsittääkseni jokamiehenoikeuksissa ei määritellä kansallisuuksia. Totta toki on, että muualla maailmassa käsite on lähes tuntematon.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Ympäristöministeriön sivuilta bongasin:

"Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.

Jokamiehenoikeuksista nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä siitä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä.

Jokamiehenoikeudet ovat yleisesti hyväksytty maan tapa, ja ne perustuvat eri lakeihin. Jokamiehenoikeudet koskevat myös ulkomaalaisia.

Jokamiehenoikeudet lyhyesti

Saat:

- liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa muualla kuin pihamaalla sekä muilla kuin sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta;
- oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua - voit esimerkiksi telttailla suhteellisen vapaasti, kunhan pidät huolen riittävästä etäisyydestä asumuksiin;
- poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia;
- onkia ja pilkkiä sekä
- veneillä, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea jäällä

Et saa:

- aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille;
- häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia;
- häiritä poroja ja riistaeläimiä;
- kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta - puuta, varpuja, sammalta tms. toisen maalta;
- tehdä avotulta toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta;
- häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla;
- roskata ympäristöä;
- ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa ja
- kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia."

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Onko kieltämässä? Mitä lappilaisten peruskateuteen tulee, niin sama on meno etelämpänäkin lakkasoilla.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Olen ihan täysin samaa mieltä noiden paikallisten kanssa. Eihän tuo ole mitään jokamiehen oikeutta, että porukkaa tulee heidän mailleen ja kerää tehotyyliin kauppaan heidän marjansa. Eihän tuollaisessa ole mitään oikein!!! Ei kai ny jokamiehen oikeus meinaa sitä, että firma saa rekrytoida marjastajia viemään metsänhaltijan sadon? Sehän menee ihan päin punaisia!!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kyllähän tämä homma on vaikea, kun kajotaan "perinteisiin/ikimuistoisiin" nautintaoikeusiin. Tällä hetkellä lain mukaan on juuri kuten Teemu toteat: firma saa kerätä marjat.

Tuomo Kankkunen

Totuus kuitenkin on, että 90% marjasadostamme jää keräämättä.

Porvoon torikauppiaat kertovat, että jos maahanmuuttajat eivät heille marjoja toimittaisi, olisi ne tuotava Virosta.

Jonkunverran sieltä niitä tuodaankin.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Näinhän tuo on. Suomalaiset eivät marjojansa kerää. Mutta he, jotka sitä tekevät, heille asia on erityisen tärkeää. Ja monelle Pohjoisen ja Kainuun miehelle ja naiselle kyse on oikeasti tärkeästä tulonlähteestä.

Don Carlos

Vaikka ei itse viitsi kerätä, ei saa muutkaan kerätä.

Ne on tuolla pohjoisessa vähän samanlaisia kuin venäläiset huorat; jokaisella on oma kadun pätkänsä, ja muilla ei ole sille reviirille mitään asiaa;=J

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Minusta tuossa on jotakin pielessä. Että jos maan omistavat eivät kerää kaupaksi asti, niin eivät pääse sitten keräämään ollenkaan. Jos minulla olisi omaa palstaa ja odoteltais hillaaikaa omiin herkkuhetkiin ja koko juttu olisi sitten ohi, kun paikalla pörräisi tusina kaupan poimijoita - en tiiä, lähtisinkö hakeen tussaria. Ilmaan vois ainakin kajahtaa pari laakia. Ja tämä vihantäyteinen puheeni ei ole suunnattu marjastajille, vaan niille saatanan kauppiaille, keiden leivissä sitä mennään muitten maille poimimaan.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kätkäläinen miinoitti samassa tilanteessa suonsa!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Oma juttunsa on Pohjois-Karjalan herkkutatit. Muutama vuosi sitten niitä vietiin rekkakuormittain lentokoneilla Italiaan. Se ei muuten tainnut aiheuttaa suurempia turpakäräjiä, vai?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

En tiedä, mutta väärin se on. Keräisivä ny Italiassa vaan ihan omat tattinsa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kyllä Italiassa kerätään ihan toiseen malliin ja määriä, kuin Suomessa. Muistaakseni kiintiö on 1,5 kg / kansalainen. Tattimailla on tattipoliisit, jotka ratsaavat autoja ja leimaavat tattikortteja.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tattien keruu on myös organisoitua liiketoimintaa, mutta siten että alihankkijat ovat enimmäkseen suomalaisia.

http://yle.fi/alueet/teksti/pohjois-karjala/2011/0...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Näin on Kalevi, koska tattitouhut perustuvat enemmän paikallistuntemukseen kuin hillatouhut.

K Veikko

Hillan arvostuksesta on kyse.

Jos maanomistajille määrätään tarpeeksi iso luonnonvaravero, hillavero, on siitä seurauksena, että hillat alkavat lähteä maasta ja omistajat itse alkavat palkkaamaan kerääjiä, jotta tuoton saisi maksimoitua.

Hillaa alettaisiin arvostamaan arvokkaana ja hyödynnettävänä luonnonvarana.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Hillavero, marjavero, riistavero, kalavero, kasvivero (lääke/mauste/väriaine/kukka/seppel/yms.), sienivero, jäkälvero, ...-vero. Puuista jo verotetaankin!

Veikkohan keksi keinon, miten valtion taloutta tasapainotetaan;)

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Suosikkini on kaurapuurovero.

Tämä kelpaisi Osmo Soininvaaran kuningasideaksi. Verrattavissa omistusasunnosta saatavaan "veroetuun".

Jos keität itse kaurapuurosi, saat siitä veroedun, joka pitää verottaa valtiolle. Summa lasketaan hinnasta, jonka kaurapuuro maksaa ravintolassa. Jos ravintolahinta on 1.20 €, niin tilität jokaisesta omasta kaurapuurolautasesta valtiolle 20 senttiä. Luvut ovat sinnepäin, en jaksa selvittää tarkkoja verolaskelmia, koska veroprosentti voi muuttua kesken laskutoimituksen.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Jokamiehenoikeuden lähteenä on maan tapa. Maan tapa ei muodostu muutamassa vuodessa, vaan siihen tarvitaan vuosikymmenien aikana muodostunut käytäntö.

Viitaten ylläolevaan oikeusperiaatteeseen, en pidä laajamittaista yritysvetoista marjojenpoiminta jokamiehenoikeuden suojaamana toimintana.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Olen Mikan kanssa samoilla linjoilla. Tässä on selkeä epäkohta/porsaanreikä ja epäoikeudenmukaisuus esillä.

Don Carlos

Jos joku noista pohjoisen idiooteista on sitä mieltä, että tuo ulkomaalaisten toiminta ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, käräjille vaan. Eipä kenelläkään maanomistajista taida olla pokkaa moiseen;=J Sitäpaitsi, onko joku maanomistajista istuttanut nuo marjapensaat sinne, vai Jumalako ne on luonut. Ja eikö siellä ole paljon valtion metsiä; millä oikeudella paikalliset jakavat niidenkin marjamaat...

Aikoinaan opettajani sanoi oikeustieteen luennoilla, että vaikeimpia tapauksia siviiliriidoissa ovat tieasiat ja avioero-ositukset. Jokamiehenoikeudet taitavat kuulua samaan kategoriaan!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

En nyt lähtisi nimittelemään kuten sinä teet. Täysin sama tilanne on etelän lakkasoilla tai Pohjanlahden tyrnisaarilla tai itse asiassa missä vaan, kun jonkun toisen osapuolen organisoima joukko tulee sinun maillesi.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Mitä noihin valtion maihin tulee, niin asiaa sopii kyllä pohtia. Itse olin aikoinani useita kesiä ampumaleirillä Rovajärvellä. Paikalliset hillasuot, siis Rovajärven ampumaleirialue, suljettin kemijärveläisiltä parhaimmillaan pariksi kuukaudeksi parhaaseen marja-aikaan. Samanaikaisesti sotilaat ostivat Kemijärven tyhjäksi pakasteastioista ja purnukoista. Ymmärrän, että se pisti paikalliset vihaksi. Leirijoukoilla annettiin ohjeeksi, käskyksi, olla liikkumatta Kemijärven keskustassakaan ilman taistelijaparia.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Marjanjalostajille marjojen saaminen on elinehto. Suomessa on jokamiehen oikeus joka koskee kaikkia suomessa olevia tai käviöitä. Lähtökohtaisesti jokamiehen oikeudet eivät sovellu joukkotapahtumiin tai järjestettyyn toimintaan. Historiallisesti ne eivät ole näitä asioita varten muovautuneet.

Nyt kun on keksitty bisnesrako ja harmaa alue jokamiehenoikeuksien ja työnantajavelvollisuuksien välimaastoon, siihen harmaalle alueelle, sitä käytetään härskisti hyväksi. Loppujen lopuksi siitä sitten kärsivät kaikki, kun ei pysytä kohtuuden rajoissa. Säädellyksi nuokin oikeudet sitten joutaa kun niitä väärin käytetään. Helpointa olisi sopia, että marjanpoimintaseuramatkoille osallistuvat poimivat marjat ja kulkevat valtion mailla. Niitä lapissa kyllä riittää. Omatoimimatkailijoille sitten olisi nuo jokamiehenoikeudet käytettävissä.

Ihan esimerkin omaisesti joku ahkera matkanjärjestäjä voisi alkaa järjestämään massatapahtumia ja päivän leiriytymisiä missä tahansa perustaen niitä vaikka jokamiehenoikeuksiin.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

"massatapahtumia ja päivän leiriytymisiä" niidenkin järjestämiseen toivotaan ympäristöministeriön sivuilla yhteydenottoa maanomistajaan.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Toivoa saa muttei se velvoita. Jos joku tästä bisnesvinkin ottaa, niin samalla vyöhykkeellä kuljetaan kun tämä marjastusseuramatkat Taimaasta suomeen. Ahneudella saa pilattua monia asioita, kuten vaikka jokamiehenoikeudet.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen
Don Carlos

Et saa leiriytyä ilman maanomistajan lupaa. Jos leiriydyt, mitä voit tehdä? Ei avotulta eikä mitään muutakaan tulta. Et voi käyttää toisen maata vessana etkä muutenkaan pilata luontoa, kun et saa moottoriajoneuvoilla kulkea maastossa. Jos kaikki menee rinkalla jonnekin korpeen, siitä ei ole haittaa kenellekään kunhan et millän tavalla pilaa luontoa.

Eihän metsästyskään kuulu jokamiehenoikeuksiin, mutta jatkuvasti noita salakaatoja tapahtuu.

Näillä palstoilla ei hankinta oikeuksia. Omankäden oikeus on kiellettyä, ja ne, jotka oikeutta haluavat, käräjätupa on ainoa mahdollisuus.

Että sinne vaan!

Harri Räsänen

Tuossa ohjelmassa vilahti Hemmo Koskiniemi, jonka blogissa on marjakysymystä käsitelty aiemmin.

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/77...

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Hyvin on Koskenniemi ongelman kiteyttänyt.

Tuomo Kankkunen

Enpä niinkään puhuisi "hyvästä kiteyttämisestä"

Paremminkin päinvastoin.

Kun ei ole mitään "ongelmaa"

90% marjasadosta jää metsiin.

Jos ulkomaalaiset eivät marjoja perustuslakimme turvaamalla tavalla keräisi, olisi marjateollisuus kokonaan tuontimarjan varassa.

Kummallinen kaunakateus vaivaa näitä äänekkäimpiä.

En kerää itse, mutta en antaisi muidenkaan kerätä tätä Luojan antia.

Remes muuten levittää väärää tietoa.

Metsämarjat kyllä kuuluvat jokamiehenoikeuden piiriin.

Seppo Hildén

Täähän ei asiaan niin kuulu, mutta ihmettelen, ettei mikään naisjärjestö ole vielä hoksannut vaatia tuota marjastuksen oikeuttavaa säännöstä muutettavaksi nimeltään.

Nythän se on provosoivasti jokamiehenoikeus. Naisilla ei siis pitäisi, jos tarkkoja ollaan, ja miksei oltaisi, tällaisia marjastusoikeuksia olla ollenkaan.

Okei, saivartelua, mutta säänösnimitys särähtää korvaan varmaan naisasiaunionissa ja eiköhän huomenna sieltä jo laiteta lakinaiset tekemään aloitteita sukupuolineutraalimmasta nimestä.

Don Carlos

Hemmo voisi perustaa sinne paikallisen toimintaliikkeen ja neuvotella sitten viranomaisten kanssa asioiden etenemisestä.

Minusta tuntuu kuitenkin, että persuilla on suurempiakin asioita mietintämyssyn alla, joten resurssit eivät riittäne tuon asian tapetilla pitämiseksi. Eikä muistaakseni ollut edes vaaliohjelmassa, joten mitä sillä sitten on väliä.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Otsikolla voi ohjailla keskustelua.

Harmi, etten keksi hyvää otsikkoa.

Haluaisin otsikon, joka saisi ihmiset miettimään, onko tämä marjanpoimijoiden rahtaaminen jokamiehenoikeutta. Lopputulos kun muistuttaa ryöstökalastusta.

Kuvittelisin, että jokamiehenoikeuden taustalla on kuitenkin kohtuus, eli leikataan kakusta vain se, mitä itse jaksaa syödä.

Uusi versio jokamiehenoikeudesta:
1. Saat kerätä itselle sekä lähipiirille
2. Saat kerätä verovapaasti, jos myyt itse julkisesti, torilla, tai tien varrella, et tiskin alta yritykselle

Vasemmistolainen himoverottaja tietenkin perisi marjayritykseltä verot, jota jäivät saamatta kerääjien palkkapussista.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Jotakin uutta järkeä, jotain mitä esität, tähän kyllä tarvitaan. Nimittäin Suomen metsien luonnonmukaiseen elinvoimaisuuteen liittyvä käyttö tulee varmasti lisääntymään, kun sellukattilat myydään ulkomaille ja metsänhoitajista tulee luonnon monimuotoisuuden ja moniniaskäytön edistäjiä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tässä yksi joskus mielessä käynyt tapa määritellä jokamiehenoikeuksia uudelleen.

Korvasieniä voi viljellä hautaamalla sanomalehtiä tai jotain muuta sopivaa puuperäistä materiaalia maahan. Poimijoiden on vaikea erottaa normaalit korvasienet tällaisista viljellyistä korvasienistä. Korvasienten viljelijää varmasti harmittaa, jos sienteen eteen tehty työ valuu hukkaan, ja sienet menevät joka vuosi niitä jokamiehenoikeuden nojalla kerääville satunnaisille kulkijoille.

Yksinkertainen ratkaisu olisi aidata alue, laittaa viljelystä kertova kyltti ja merkitä paikka näin peltoon ja puutarhaan rimnastettavaksi viljelykseksi. Kohteliaat poimijat varmasti ymmärtäisivät.

Saman periaatten voisi ulottaa myös omiin hillasoihin jos niin halutaan. Alueen aitaaminen voisi olla riittävä tapa siirtää maa-alue jokamiehenoikeuksien piiriin kuuluvasta kategoriasta aktiivisesti viljellyksi tai hyödynnettäväksi alueeksi. Todennäköisesti mitään velvoitetta haudata sanomalehtiä, kitkeä kilpailevia kasveja tai lannoittaa maata ei olisi, vaan pelkkä aitaaminen riittäisi maan luokan muuttamiseen. Näin voisi tietenkin suojata myös pienempiä sieniapajoita tai vaikkapa vain kauniita kukkaketoja silmän iloksi, vaikka ei itse aikoisikaan poimia noita kukkia.

Aitaamisen vaiva voisi olla sen verran suuri, että maiden omistajat eivät ryhtyisi aitaamaan omistuksiaan pelkän naapurikateuden innoittamina. Ja toisaalta aitaaminen voisi olla riittävän helppo toimenpide, jolla voi varmistaa, että omalta ikimuistoiselta (ja myös naapurien tuntemalta ja kunnioittamalta) apajalta hillat eivät lähde jo raakoina muiden matkaan. Aitaus voisi olla pelkkä merkkinauha.

Jos halutaan tiukempia sääntöjä, voisi vaatia, että aita pidetään kunnossa, tai kunnostetaan joka vuosi (ehkä vain merkataan uusi vuosiluku nauhaan, tai vedetään uusi luonnossa hajoava nauha). Mutta toisaalta, koska maan omistajalla on oikeus muuttaa metsää pelloksi tai puutarhaksi muutenkin, ehkä mikä tahansa selvä (ja yhtä tienviereen vietyä kyttiä tai paikallislehteen laitettua ilmoitusta hieman enemmän aktiivisuutta vaativa) merkki tästä statuksen muuttamisesta riittäisi.

Suomessa riittää vielä marja- ja sienimaita paljonkin, mutta joillain seuduilla ärsytyskynnystä näköjään jo koetellaan (siitä huolimattta että suomalaiset edelleen taitavat vieraantua luonnosta, omavaraistaloudsta ja tällaisista kovan työn takana olevista lisäansioista). Ehkä tuollainen aitausmahdollisuus tarjoaisi keinot suojella kriittisimpiä kohteita (välttäen niiden ei-toivotumman suojelun haulikon ja suolapanosten kanssa), ja samalla pitäisi valtaosan luonnosta edelleen avoimena kaikille.

Toimituksen poiminnat