Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Tähdeksi internetin ikuisuuteen

Miten päästä sankariksi internetin tähtitaivaalle? Seuraava kirjoitus on enemmän kuin ajankohtainen: miksi itsemurhaisia joukkomurhia tehdään? Nyt ei käsitellä martyyreiksi päätyviä vapaussotureita, mutta ehkä ilmiö on myös samansuuntainen. Oheinen teksti perustuu professori Ylikankaan blogissaan marraskuussa 2008 julkaisemaan artikkeliin. Valitettavasti hän on sulkenut sivunsa, mutta ohessa on siitä ote.

****************************************************************************************************

- - ”Käsille ei oikeastaan ole jäänyt muita etenemiskanavia kuin internet ja sen ihmisvihapalstat. Näillä myös suomalaiset tekijät ovat liikkuneet ja löytäneet vertaisryhmiä, joihin samastua. Tätä kautta on havaittu piirre, jolla on yhteys menneisyyteen: halu päästä julkisuuteen, saada nimensä historiaan. Columbinen (12/1999) ja Virginia Techin (33/2007) oppilaitosten joukkomurhissa USA:ssa tekijät viittasivat edeltäjiinsä ja ilmoittivat tavoittelevansa mainetta mediassa, jopa tulevansa joskus tehtävän elokuvan päähenkilöksi. Vastaavantyyppinen maineen tavoittelu oli tavallista 1800-luvun pohjalaisilla puukkojunkkareilla. Heitä ylistettiin kertomuksissa, kansanlauluissa ja jopa ajan lehdissä. Muuta yhteistä ei näiden alakulttuurien välillä kuitenkaan havaita. Puukkojunkkareilta puuttui itsemurhahakuisuus eivätkä he syyllistyneet joukkosurmiin.

Kaikkein vaikeimmin ymmärrettäväksi piirteeksi internet-kytkyisissä murhissa jää juuri tekijöiden itsetuhohakuisuus. Se murentaa pohjaa maineen tavoittelulta motiivina. Luulisi asianomaisten halunneen säilyä hengissä mahdollisimman pitkään voidakseen nauttia hankkimastaan maineesta. Olennainen on vastaus kysymykseen, miksi tekijät ylipäätään uhraavat vapaa-aikansa internet-palstojen selaamiseen ja osallistuvat niiden keskusteluihin. Mikä ajaa heidät siihen? Lähin selitys on se, että asianomaisilta puuttuu mahdollisuus normaaliin sosiaalisen kanssakäymiseen ikätovereittensa kanssa. Joko he eivät siihen kykene tai heidät on torjuttu. Ihmisvihaa on vaikea ymmärtää muulta pohjalta. Näin ajatellen teot on tulkittavissa kostoksi sosiaalisesta torjunnasta. Se on ajanut tekijän umpikujaan, sosiaalisen eristäytyneisyyden tuottamaan näköalattomuuteen. Huomattakoon, että uhrit koostuvat ainakin pääosin siitä ryhmästä, josta tekijän olisi tullut löytää ystäviä, mutta josta hän ei ole niitä löytänyt. Juuri tästä syystä ilmiöstä käytetään usein koulusurma tai koulumurha - nimitystä.” - -

*****************************************************************************************************
Hienoa herra professori, hienoa! Kerrankin olen hänen perusteluissansa samaa mieltä, tai olin kerran aikaisemminkin, blogissani marraskuun 11.päivä vuonna 2008.

Viimeisen kappaleen johtopäätöksestä, tosin olen olen arvon professorin kanssa osin eri mieltä. Sosiaalisen torjunnan seurauksen uskon kyllä. Silti kyse on myös maineen tavoittelusta: tekemällä murhateot kirjoitat itsesi ikuisiksi ajoiksi internetin tähtitaivaalle tähtinä tähtien joukkoon. Tueksi väitteilleni voisin julkaista linkin maailman kovimpien tappajien listalle. Sitä en suinkaan nyt tee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

repe (nimimerkki)

Saahan teoilla muutakin mainetta. Eivät ne nettiin jää. Ylikangas on eliitin asialla ja haluaa sensuroida nettiä. Oikeasti netti on sitäpaitsi estänyt monta nuorison itsemurhaa ja murhaa, koska juuri sieltä nuoret ovat löytäneet seuraaa ja maailmankuva on avartunut kontakteissa. Ihmiset eivät haudo ajatuksiaan oman päänsä sisällä loputtomiin ja sekoa niihin. Toisaalta netistä monet saattavat löytää ihan oikeaa seuraa tai uusia harrastuksia/mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin. Poliitikot taas käyttävät väkivaltaa tekosyynä urkintan ja sensuuriin. Oikeasti he eivät piittaa epäkohdista yhtään. Keskustelupalstoja nyt käyttävät kaikki ja on turhaa syyttää niitä, jos myös murhaaja on roikkunut netissä. Auvinenhan se taisi olla ainoastan se, joka paljon oli ollut.

Ajattelija (nimimerkki)

Eihän Ylikangas internettiä ole sulkemassa. Repu, lue mitä Ylikangas on sanonut. Oma näkökulmasi on totta, mutta internetissä on myös pimeä maailmansa. Sen sinäkin tiedät.

Toimituksen poiminnat