Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Kääntyikö aselakiesitys farssiksi

Näinkö tässä nyt käy. Uusi aselakiesitys tuplaa luvanvaraisten aseiden määrän Suomessa ja laki on osoittautumassa perustuslain vastaiseksi.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2009082610136831_uu.shtml

**************************************************************************************
Metsästys-, ase-, ampumaurheilu- ja reserviläisjärjestöjen lehdistötiedote
(julkaisuvapaa 26.8.2009 klo 11.00)
**************************************************************************************

VAIN ASELAKI LUO TURVALLISUUTTA

Pitääkö ilmakiväärin omistamiseksi olla määräaikainen lupa, kuulua ampumaseuraan ja sallia kotietsinnät? Järjestöt vaativat esityksen uudelleenvalmistelua.

Turvallinen ja monipuolinen ampumaharrastus on osa suomalaista vapaa-ajan kulttuuria samalla tavoin kuin veneily, mökkeily ja retkeily. Ampumaharrastukseen kuuluu myös erittäin suosittuja kilpaurheilulajeja, joissa Suomeen on saatu kansainvälistä menestystä. Ampumatoimintaa harrastaa noin 670 000 tavallista suomalaista. Kun mukaan lasketaan ilma-aseet, on harrastajia yli miljoona.

Viranomaisten ohella ampumaharrastuksen asiantuntijajärjestöt työskentelevät voimakkaasti etsien keinoja aseturvallisuuden lisäämiseksi. Järjestöt haluavat, että vastuullinen, turvallinen ja monipuolinen harrastus säilyy elävänä osana suomalaista kulttuuria myös tulevaisuudessa. Tähän tähtää niin vapaaehtoinen kansalaistoiminta seuroissa, kuin rakentava ja luottamuksellinen yhteistyö viranomaisten kanssa. Edellytyksenä on toimiva ampuma-aselaki, joka mahdollistaa sekä nuorten että varttuneempien harrastajien turvallisen ja vastuuntuntoisen ampumaharrastuksen ja -urheilun.

Hallituksen esitys ampuma-aselain muuttamiseksi (HE 106/2009) ei tue edellä mainittuja tavoitteita. Erittäin lyhyellä aikataululla valmisteltu lakiesitys sisältää merkittäviä ongelmakohtia. Käsityksemme mukaan monet ehdotuksen kohdat rikkovat olennaisella tavalla suomalaisen demokratian peruspilareita: perustuslakia, yleistä laillisuusperiaatetta sekä oikeuskäsitystä.

Suomalaisten ja kansainvälisten kokemusten mukaan laillisiin harrastajiin kohdistuvilla ampuma-aselain muutoksilla ei ole pystytty vaikuttamaan rikollisuuteen. Lakiesityksen oleelliset muutosehdotukset ovat jo voimassa poliisiviranomaista sitovien ohjeiden muodossa, eikä niillä ole havaittu turvallisuutta parantavaa vaikutusta. Toimimattomien ohjeiden saattaminen lain tasolle ei paranna turvallisuutta.

Lakiesitysten ongelmakohdat vältetään kiinteällä yhteistyöllä ja kaikkien yhteistyötahojen kuulemisella, kuten tehtiin voimassaolevan ampuma-aselain kokonaisuudistuksen yhteydessä vuonna 1998. Nyt järjestöjen asiantuntemusta ei huomioitu. Vaihtoehtoisten ratkaisujen selvittämiseen ei ole annettu aikaa, vaikka viranomaisten toimesta on tuotu selkeästi esille, ettei ampuma-aselain kiristämisellä voida vaikuttaa koulusurmien tyyppisiin tragedioihin. Hallituksen esityksen vaikutusten arviointi on lisäksi tehty erittäin puutteellisesti.

Useat lakiesityksen kohdat on määritelty epämääräisesti. Lakiesityksen mukaan melkein mikä tahansa kodin putkenpätkä voisi olla aseen osa ja miljoona mökki-ilmakivääriä tulisivat luvanvaraisiksi. Muita merkittäviä ongelmia ovat muun muassa yksityisen omaisuuden ja yksityisyyden suojan murtaminen sekä yhdistykseen kuulumisen pakollisuus.

EU:n ampuma-asedirektiivin pienten teknisten muutosten saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä pitää ampuma-aselakia muuttaa vuoden 2010 aikana. Voimassa oleva ampuma-aselaki toteuttaa EU:n ampuma-asedirektiivin vaatimukset mallikelpoisesti, ja aseen omistus Suomessa on yksi tarkimmin säädeltyä koko EU:n alueella.

Hallituksen esitys ampuma-aselain muuttamiseksi (HE 106/2009) on tehty kiireellä ja sisältää merkittäviä lainsäädännöllisiä ongelmia. Allekirjoittaneet järjestöt vaativat, että esitetyistä ampuma-aselain muutosten vaikutuksista yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen tehdään kattava selvitys sekä selvitetään samalla vaihtoehtoiset ratkaisut ja hallituksen esitys valmistellaan näiden perusteella uudelleen.

Allekirjoittaneet:

Asealan Elinkeinonharjoittajat - www.aselaki.info/AAE/
Asehistorian Liitto - www.asehistorianliitto.fi
Asekauppiaiden Liitto - www.asekauppiaat.fi
Aseseppien yhdistys - www.seula.net/asesepat
Classic Old Western Society - www.cows.fi
Maanpuolustuskoulutusyhdistys - www.mpky.fi
Metsästäjäin Keskusjärjestö - www.riista.fi
NRA Kansallinen Kivääriyhdistys - www.nra.fi
Reserviläisurheiluliitto - www.resul.fi
Suomen Ampumahiihtoliitto – www.biathlon.fi
Suomen Ampumaurheiluliitto – www.ampumaurheiluliitto.fi
Suomen Asehistoriallinen Seura - www.suomenasehistoriallinenseura.fi
Suomen Ilma-Aseharrastajat - www.sihry.fi
Suomen Jousimetsästäjäin Liitto - www.jousimetsastys.fi
Suomen Metsästysyhdistys - smy.sporttisaitti.com
Suomen Metsästäjäliitto - www.metsastajaliitto.fi
Suomen Reserviupseeriliitto - www.rul.fi
Svenska Reservofficersklubb - www.hsrk.fi
Vantaan Reserviläiset - www.vantaanreservilaiset.fi

Lisätietoja asiasta antavat:

Arto Pulkki – Reserviläisurheiluliitto (RESUL)
p. 040 512 1215 s-posti: arto.pulkki@hrup.fi
Jukka Sassi – Asehistorian Liitto
p. 040 089 8634 s-posti: puheenjohtaja@asehistorianliitto.fi
Sauli Härkönen – Metsästäjäin Keskusjärjestö (MKJ)
p. 050 505 5635 s-posti: sauli.harkonen@riista.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

tourette (nimimerkki)

Hallelujaa, tulihan se sieltä. Divide et impera näytti jo menneen läpi kuin kaalilaatikko vanhasta ihmisestä.

Käyttäjän ilkka kuva
Ilkka Vesterinen

Itse haluaisin aseet pois kodeista, vaikka omistan kantolupia. Aseet voidaan hyvin säilyttää ampuma-, tai metsästysseurojen lukituissa tiloissa.
Ilma-aseet olisi myös saatava valvonnan alle, sillä lapset ja nuoret tuhoavat liian paljon tarpeettomasti niillä pieneläimistöä.

tourette (nimimerkki)

Kerrohan Ilkka missä ja millaiset lukitut tilat sinun ampuma- tai metsästysseurasi tarjoaa käyttöösi. Ja, miksi et huolehtisi itse aseistasi.

Ja se ei muuten ole Suomessa koskaan kantolupa. Hallussapito on eri asia.

Peema (nimimerkki)

Viisivuotias brittipoika menehtyi saatuaan ilmakivääristä laukauksen päähänsä.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen...

Dr. Schmidt (nimimerkki)

Jos kerran lailla määrätään aseiden säilyttämisestä kotona, niin mitä virkaa on lailla, jota ei voida valvoa? Jos haluaa aseita pitää, on alistuttava valvontaan. Ajokortin haltijankin on se tarvittaessa esitettävä, auton katsastuksesta puhumattakaan. Poliisin kotona tekemä tarkastus ei ole sen kummempi asia.

TP (nimimerkki)

Sen jälkeen kun Braxista tuli oikeusministeri, on lakialoitteiden taso laskenut kuin lehmän häntä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

#2, Ilkka Vesterinen, on se aika erikoista, jos yksityisomaisuutta pitäisi lain mukaan säilyttää julkisissa tiloissa. Pitäisikö saman tien perustaa kunnallinen autotalli, missä kaikki voisivat säilyttää ajoneuvojaan? Puhumattakaan siitä, että useiden aseiden kasaaminen _yhteen_ paikkaan vaikkapa metsästys- tai ampumaseurojen tiloihin olisi varma signaali rikollisille sen suhteen, mistä se kaverin seuraavalle keikalle tilaama pyssy kannattaa käydä varastamassa.

#5, Dr. Schmidt, ajokortti tai rekisteriote esitetään jos poliisi niitä sinulta kysyy kun olet ajamassa autoa liikenteessä. Samalla tavoin metsästyskortti ja aseluvat esitetään jos poliisi niitä kysyy ollessasi metsällä. Se on aivan oikein.

Sen sijaan poliisilla ei ole nykylain puitteissa mitään oikeuksia tulla pelkän ilmoituksen perusteella autotalliisi tarkistamaan ovatko autossasi vaikkapa talvirenkaat paikallaan, tai onko lapsesi ehkä viritellyt mopoaan. Minkä ihmeen takia laillisia aseita luvallisesti omistavien luotettavien ihmisten sitten pitäisi alistua kotitarkastuksiin asti menevään valvontaan?

Myös perheväkivalta on lainvastaista. Pitäisikö poliisin siis tehdä pariskuntien tai lapsiperheiden koteihin pistokokeita tuolla samalla periaatteella "mitä virkaa on lailla, jota ei voida valvoa?"

Cheers,

J. J.

Gagarin (nimimerkki)

Ilmakiväärit ovat myös aseita, jopa tappavia sellaisia, jos vaikkapa ampuu silmästä sisään. Joskus 60-luvulla nuorille pojille osteltiin aika kevytmielisesti ilmakivääreitä leluiksi. Yksi kaverini harrasti sellaisella ampumista asuntonsa ikkunasta Mannerheimintien yli Töölössä Hesperian puistoon. Kerran hän ammuskeli tähdäten erästä sähkötolpassa kiipeillyttä duunaria.
Replicoiden kieltäminen on perusteetonta - se on kuin kieltäisi lakritsipiiput.

Sakari Soisalo (nimimerkki)

Mihin lainsäätäjät ovat unohtaneet erilaiset jousiaseet? Myöskin heittoveitset ja tikat voitaisiin tehdä luvanvaraisiksi.

Vanhat tavat (nimimerkki)

Ulkomailla ilmakiväärit ovat paljon tehokkaampia kuin meitin lutkut! Täällä on 4.5mm piiput kun ulkomailta saa tilattua erittäin tehokkaita 5.5mm:n metsästysilmakoita, ehkä siinä on selitystä ikävään uutiseen Englannista. Lakien laatiminen on ollut selällään jo pitkään, kun päättäjien vaihdon jälkeen melkein kaikki joudutaan uudelleen ottamaan pöydälle tulkinnanvaraisuuden poistamiseksi ja suoranaisten perustuslain vastaisuuksien pois saamiseksi! Hallitus on käsittämättömän onneton näkyy melkein kaikissa toimissaan, vaan EK:n toiveiden toteutus onnistuu... Ympäristöministeri on toimillaan täysi katastrofi, oikeusministeristä puhumattakaan, naisministereiden touhu puistattaa liian usein kun touhuilevat! Mieskanisterit yhtä huonoja, tuntuu ettei päättäjät ymmärrä mitä päättävät ja mitä päätöksistä seuraa, taloudenpito on mennyt täysin selälleen osaamattomissa käsissä! Koko hallitus on erotettava ja laitettava tekosistaan vastuuseen, Häkäpöntön lannoitemyyntikin n. %:lla arvostaan ei voi olla laillista, noin huonot kaupat vielä vaietaan kun nollia pudonnut sopimuksesta liikaa...
8#heittoveitset ovat maassamme laittomia jo valmiiksi, kuten stiletit ja kaksiteräiset veitset! Kaikki vaarallinen pitää kieltää varmuuden vuoksi, paitsi viina tietenkin!

Juhani Putkinen

Ei kääntynyt farssiksi, vaan on ollut farssi alusta alkaen.

Käyttäjän ilkka kuva
Ilkka Vesterinen

Touretelle 3.
Kyllä näitä aseitten säilytytiloja löyttyy joiltakin metsästysseuroilta Ampumaseuroilla on myös omia aseita ja jossain nekin on säilytettävä.
Minusta olisi seurat velvoitettava rakentamaan moiset tilat ja järjestettävä valvonta vaikka vapaaehtoisvoimin. Ihmishenki on kalliimpi, kuin oikeus säilyttää aseita kotona.

Kesällä kävin Kuresaaressa tutkimassa kalastusvarusteita ja kiinnitin yhdessä kaupassa myytäviin varsijousiin, mitkä täällä Virossa on näköjään täysin vapaassa myynnissä, ne aseet eivät olleet leluja, vaan aivan tappovälineitä.

Itselläni 22 Colt Magnum, Baikal haulikko ja tarkkuusamuntaan ilmapistooli, missä on kahva muotoiltu kädelleni sopivaksi. Haulikko on minulle täysin tarpeeton, koska en pysty ampumaan elävää olentoa.

Käyttäjän jpar kuva
J Parthenos

Ilmakiväärien asettaminen luvanvaraiseksi ei johtaisi muuhun kuin siihen, että "mökkipyssyä" ostaessa käydään hakemassa vähän tehokkaampi ase, kun kerran luvan joutuu joka tapauksessa hakemaan.

Ihmeellistä hössötystä poliitikoilta taas, Suomessa on aina ollut aseita, mutta ei aina kouluammuskeluja. Kyllä ne syypäät löytyvät jostain ihan muualta kuin kunnollisten kansalaisten asekaapeista.

tourette (nimimerkki)

12. Ilkka, olet aika etääntynyt todellisuudesta. Tietämäni ampumaseuran omistamat vähäiset pyssyt ovat... seuran asevastaavan kotikaapissa. Mitä eroa?

Aseiden kootun säilytyksen aiheuttamat turvallisuusongelmat ja järjestelyn mahdottomuus on puitu viime vuoden mittaan niin paljaaksi, että en halua enää potkia sitä kuollutta hepoa enempää. KVG.

Jos et ole valmis kantamaan aseiden säilyttämiseen liittyvää vastuuta, tuskin olet kypsä kantamaan niiden käyttöönkään liittyvää ankaraa vastuuta. Hinkusi päästä tästä vaivasta on selvä projektio. Ja jos haulikkosi on sinulle turha, on uuden aselain mukaan ennen pitkää poliisi sitä sinulta hakemassa pois.

Ressu (nimimerkki)

Lehdistötiedotteen allekirjoittajien määrä on suuri. Onko yli puoli miljoonaa jäsentä. Kuka tietäisi lukumäärän?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Lehdistötiedotteessa kerrotaan, että

"Käsityksemme mukaan monet ehdotuksen kohdat rikkovat olennaisella tavalla suomalaisen demokratian peruspilareita: perustuslakia, yleistä laillisuusperiaatetta sekä oikeuskäsitystä."

Toivoisin, että asiasta enemmän tietävät kertoisivat tilanteen.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

1. Miten ehdotus rikkoo perustuslakia?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

2. Miten ehdotus rikkoo yleistä laillisuusperiaatetta?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

3. Miten ehdotus rikkoo oikeuskäsitystä?

tourette (nimimerkki)

17: laiska leikkaa-liimaa nyt.

(perustuslaki) 10 §
Yksityiselämän suoja
Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla.

Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton.

Lailla voidaan säätää perusoikeuksien turvaamiseksi tai rikosten selvittämiseksi välttämättömistä kotirauhan piiriin ulottuvista toimenpiteistä. Lailla voidaan säätää lisäksi välttämättömistä rajoituksista viestin salaisuuteen yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta taikka kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä ja turvallisuustarkastuksessa sekä vapaudenmenetyksen aikana.

---

Lainaus:
Aselupahakemuksia hylättiin vuonna 2008 koko maassa yhteensä 1 180. Hylkäysperusteina olivat muun muassa terveydentila 38 tapauksessa, käyttäytymisperuste 449 tapauksessa, hyväksyttävän käyttötarkoituksen puuttuminen 633 tapauksessa ja aseen soveltumattomuus 97 tapauksessa.
Vuonna 2008 aselupia peruutettiin yhteensä 2 422 kappaletta. Peruutusperusteina olivat luvanhaltijan terveydentila tai toisen turvallisuutta vaarantava elämäntapa tai käyttäytyminen 966 tapauksessa, väkivaltaista käyttäytymistä osoittavaan rikokseen, rikoslain 50 luvun 1—4 §:ssä tarkoitettuun tai muuhun rikokseen syyllistyminen 388 tapauksessa, ampuma-aserikokseen tai -rikkomukseen syyllistyminen 230 tapauksessa ja lupaehtojen rikkominen tai muu piittaamattomuus ampuma-aseita koskevien säännösten noudattamisessa 153 tapauksessa. Luvanhaltijan omasta pyynnöstä lupa peruutettiin 522 luvan osalta. Muut peruuttamisperusteet koskivat muutamia tapauksia.

Lainaus:
Aserekisterissä olevista aseista huomattava osa siirtyy vuosittain toiselle hallussapitoluvanhaltijalle. Vuonna 2008 oli uusiin ampuma-aseisiin myönnettyjen lupien määrä 22 614 eli noin 37 prosenttia koko vuonna myönnetyistä hallussapitoluvista.

2422 / 22614 = 10,7 % peruttu....

(perustuslaki) 15 §
Omaisuuden suoja
Jokaisen omaisuus on turvattu.

Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla.

---

(perustuslaki) 13 §
Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus
Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin.

Jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Samoin on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi.

Tarkempia säännöksiä kokoontumisvapauden ja yhdistymisvapauden käyttämisestä annetaan lailla.

---

Aletaan nyt näistä.

tourette (nimimerkki)

Lyhyt selvennys: kotietsintä on todella ankara pakkokeino. Sitä saa nyt käyttää vain perustellusti epäiltyä rikosta tutkittaessa, ja rikoksesta pitää minimirangaistuksen olla vankeutta.

Aseen säilytykseen liittyvät rikkomukset ovat toistaiseksi varoitus-, lupaperuutus- ja sakkoasioita. Jopa laittoman ampuma-aseen pitäminen on vain sakkoasia. Suhteuttakaa siitä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

# 12.

"Kyllä näitä aseitten säilytytiloja löyttyy joiltakin metsästysseuroilta Ampumaseuroilla on myös omia aseita ja jossain nekin on säilytettävä."

Kiitos ajatuksestasi, vaikka se ei olekaan toteuttamiskelpoinen. Ampuma-ase on henkilökohtainen väline. Satojen aseiden kokoaminen yhteen paikkaan lisäisi niiden varastamisriskiä suuresti. Toiseksi, kymmenet tuhannet ampujat ja metsästäjät eivät kuulu metsästys- tai ampumaseuroihin. Kolmanneksi Suomessa ei ole ampumjärjestöjä kuin pienemmän piirin käyttöön. Järjestöistä ei ole asian ratkaisuksi.

Käyttäjän ilkka kuva
Ilkka Vesterinen

22.Jarmolle
Nyt vähän pakitan, metsästäjistä monet elävät salomailla, tai saaristossa, missä tuo aseiden kokoaminen olisi mahdoton homma ja moni heistä metsästää elääkseen. Mutta sitten on nuo 22 miehet, ketkä eivät edes harrasta ampumista. Mitä he käsiaseilla tekevät? Vaikka en itse metsästä, en pidä metsästäjiä yhtään huonompina ihmisinä, päin vastoin. Itse en vain pysty suuntaamaan asetta elävään olentoon, vaikka olen intohimoinen kalastaja.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Vanhana asevelisosialistina vastustan tälläistä `aselakiesitys´-järjettömyyttä.

- Miul´ vaa sattu, ett´tein puolueelleni esityksen Helsingin kansainvälisestä ampumaurheilukeskuksesta juuri samana aamuna, kun toinen kouluampumavälikohtauksista tapahtui. - Miusta just´ se oli esimerkki kunnollisen koulutuksen, kasvatuksen ja ampumataidon kehittämisen tarpeellisuudesta. - Hyö ymmärsiit´ vissii toisin.

ps. kiintiöministerit (kok.) ovat hallituksessa vaarallisia, oli blondi tai brunetti.

TCZ (nimimerkki)

Tätä et lue Hesarista, tarkoitan tuota tänään julkaistua 19 järjestön lehdistötiedotetta. BB-talon friikit ovat tärkeämpiä kuin aseturvallisuus, yksityisen omaisuuden ja kotirauhan suoja sekä perustuslain ylikävelyesitykset...

Kuka tunnustaa tilaavansa?

Dr. Schmidt (nimimerkki)

#7: Autoa ja asetta ei voi rinnastaa. Poliisi saa tarkistaa auton kunnon maantiellä ilman erityistä syytä. Tallissa olevan auton kunnolla tai renkailla ei ole merkitystä, eikä auton säilyttämisestä ole säädetty lailla.

Edelleenkään en ymmärrä, millä perusteella poliisi ei saisi tarkistaa aseluvan haltijan kotona sitä, että aseet säilytetään lainmukaisesti. Muulla tavallahan ei lakia voida mitenkään valvoa.

Mainittakoon, että lääkintäviranomaisilla on oikeus koska tahansa tulla tarkastamaan yksityislääkärin vastaanottotilat ja potilaskortisto ennalta ilmoittamatta. Samoin tehdään palotarkastuksia. Jos aseita haluaa pitää, pitää myös alistua siihen, että poliisisetä voi tarkastaa turvallisen säilytyksen.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Terve Dr. Schmidt

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että etteikö poliisi voisi tarkistaa kansalaisen aseensäilytystilat. Mutta se mikä aiheuttaa tarkistamisen, johtaa mielivaltaan. Noista perättämistä ilmiannnoista olen jo paljonkin kirjoittanut.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Autoesimerkki on hyvä ja huono, riippuen miltä kannalta asiaa miettii. Poliisi voi tarkistaa auton kunnon kadulla, mutta ei voi peruttaa henkisesti sairaaksi vihjaillun ajokorttia, vai voiko, en tiedä. Ja jos auto on autotallissa, voiko poliisi vaatia talliin pääsyä tarkastaakseen auton. Jos voi niin millä rikosepäilyllä?

allekirjoittanut (nimimerkki)

Jos laki tulee voimaan esityksen mukaan, on parempi metsästää ja harrastaa ammuntaa ilman luvallisia aseita koska jos et omaa hallussapitolupaa niin poliisi ei pääse tarkastuskäynnille, ei tarvitse lääkärinlausuntoja, ei 2v harjoittelua, ei määräaikaisten lupien uusimista, ei hyväksyttyjä säilytyspaikkoja, et ole poliisin silmätikkurekisterissä, voi huoleti ajaa ylinopeutta ilman pelkoa aseiden menettämisestä ym ym. Tulevaisuudessa voi siis 100% keskittyä pelkästään harrastamiseen.

Tyhmyys pitää laittaa luvanvaraiseksi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

#26: "Edelleenkään en ymmärrä, millä perusteella poliisi ei saisi tarkistaa aseluvan haltijan kotona sitä, että aseet säilytetään lainmukaisesti. Muulla tavallahan ei lakia voida mitenkään valvoa."

No, yksinkertaisesti siksi, että nämä lakiesityksissä kaavaillut tarkastukset tosiaan loukkaavat sitä perustuslaissa taattua yksityisyyden suojaa.

Noissa mainitsemissasi palotarkastuksissa - jotka suorittavat pelastusviranomaiset, eikä siis poliisi - väliajat ovat erittäin pitkät. Uusi lakiesitys antaa poliisille varsin väljät valtuudet syynätä aseenomistajia milloin tahansa. Luotan kyllä poliisin priorisointi- ja arvostelukykyyn täysin, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että sisäministeriön taholta on meneillään poliittinen painostus poliisia kohtaan satunnaisten tarkastusten tiheähkölle suorittamiselle, siinä toivossa että aseen haltija saataisiin jostain pikkuvirheestä kiinni ja luvat voitaisiin peruuttaa.

Entäpä tämä mainitsemani perheväkivalta-analogia? Pitäisikö poliisille siis taata myös oikeus tehdä pistotarkastuksia lapsiperheisiin silloin tällöin, ihan noin vain tarkistaakseen että lapsia ei piestä? Pitäähän lakia toki valvoa, eikö?

Omasta puolestani hyväksyisin aseiden asianmukaisen säilyttämisen tarkastuksen, mutta vain, jos sen ehdot kirjataan lakiin hyvin täsmällisesti. Kirjoitettakoon vaikka, että poliisin tulee tarkistaa aseiden asianmukainen säilytys _vanhojen luvanhaltijoiden osalta kerran, ja sen jälkeen aina uuden aseluvan myöntämisen yhteydessä tai muutettaessa toiselle paikkakunnalle_, niin olen heti valmis sallimaan tämän käytännön. Kertatarkastuksen luulisi riittävän, varsinkin kun kyseessä ovat tosiaan luvalliset ja lailliset aseet.

Itse kävin muuten joskus takavuosina näyttämässä aseenkantolupiani Tampereen poliisilla, muutettuani kirjani kaupunkiin. Konstaapelit naureskelivat ja sanoivat ettei se vanhaan lupaani kirjattu, vuonna 1933 säädetyn aselain 32§ ole ollut voimassa enää aikoihin, ja ettei lupatodistuksia enää tarvitse esittää poliisille muutettaessa uudelle paikkakunnalle.

Cheers,

J. J.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Terve J.J. oli pitkä valtuustokokous kesti kuudesta puoli yhteentoista. Oman ammattikuntani kasvatti Risto Rautava valittiin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi.

Esittämäsi tarkastuspointit vaikuttavat hyviltä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Lehdistötiedotteesta jotakin tietäville kysyisin, että kysyttiinkö tiedotteeseen mukaan myös muita valtakunnallisia reserviläisjärjestöjä kuin Suomen Reserviupseeriliitolle?

tourette (nimimerkki)

Järjestöjen kannanotto sisältää todella jyrkkää arvostelua luokatonta lainsäädäntöprosessia kohtaan ja ehdottoman vaatimuksen paljon keskustelua herättäneen lakiesityksen vetämisestä uudelleenvalmisteluun.

Järjestöjen ja siis kannanoton takana on satojatuhansia kansalaisia.

Miten ihmeessä valtakunnan medioilla on häpyä näin aktiivisesti vaieta? YLE:n pala oli pieni ja vähintäänkin asenteellinen, ja muualla ei juuri näy puolikasta sanaa.

Havukka-Ahon ajattelija (nimimerkki)

Farssi yleensä sisältää jotakin hauskaa,mutta aselakiesityksen tekstiin
perehtyessäni mieleen nousivat sellaiset demokratian edelläkävijät,kuten
Stalin,natsi-saksa ja Pohjois-Korea.
Eikä minua naurattanut yhtään.

Jatkuvaa lupien jonottamista,mielivaltaisia kotietsintöjä ja omaisuuden
takavarikointia.
Ainoa huvittava asia on,että sisäasiainministeri lyö takinkäännössä
laudalta jopa paljon parjatun Paavo Väyrysen.Nyt lienee aika lanseerata
slogan: Kokoomus pettää AINA !

Toki viranomaisella on oltava oikeus halutessaantarkastaa aseiden säilytys.
Omat säilytystilani esittelen mielelläni,kun ajankohdasta sovitaan niin,
että pystyn olemaan paikanpäällä.
Näin toimii oikeusvaltio.

Nykyinen aselakikin antaa mahdollisuuden lupien peruuttamiseen,mikäli
luvanhaltija antaa siihen käytöksellään tai elämäntavoillaan aihetta.
Tämä on täysin ymmärrettävää.
Mutta uusi lakiesitys mahdollistaisi aseluvan peruuttamisen sillä perusteella,
että luvanhaltija ei ole käynyt tarpeeksi usein radalla ampumassa.
Ei harrastusta sentään voi mitata pelkästään ratakäyntien määrällä.
Elämäntilanteet vaihtelevat ja vaikuttavat harrastuksen aktiivisuuteen.
Jos vastuulliselta harrastajalta perutaan luvat ratakäyntien määrän perusteella,niin kuka korvaa menetetyn omaisuuden arvon.
Aseen myyminen on tämän sössimisen johdosta lähes mahdotonta.
Edes aseliikkeet eivät huoli vaihdossa käytettyjä aseita.
Ei kansalaisen laillista omaisuutta voine korvauksetta takavarikoida.
Ainakaan oikeusvaltiossa.Vai onko Suomen tarkoitus ollakaan oikeusvaltio.

Tuntuu,että joku tai jotkut haluaisivat ohjata kehitystä Pohjois-Korean
tai natsi-saksan suuntaan.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

19.8.2009
Dnro 3483/4/07
Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt
Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Juha Haapamäki

POLIISIPÄÄLLIKKÖ MYÖNSI JOKELAN KOULUSURMAAJALLE ASELUVAN LAIN JA SILLOISEN KÄYTÄNNÖN MUKAISESTI

...

"Hallitusmuodon 10 a §:ssä turvatun yhdistymisvapauden vuoksi luvan hakijalta ei voida edellyttää ampuma- tai metsästysseuran jäsenyyttä. Pelkästään jäsenyys edellä mainituissa yhdistyksissä ei muutoinkaan ole riittävä osoitus siitä, että luvan hakija todella harrastaa sellaista aseharrastuksen lajia, jossa hakemuksen kohteena oleva ampuma-ase on tarpeellinen."

...

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Hienoa, että Suomessa laillisuusvalvonta toimii.

19.8.2009
Dnro 3483/4/07
Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt
Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Juha Haapamäki

POLIISIPÄÄLLIKKÖ MYÖNSI JOKELAN KOULUSURMAAJALLE ASELUVAN LAIN JA SILLOISEN KÄYTÄNNÖN MUKAISESTI

...

"Ampuma-aselupien myöntämismenettelyä on syksyllä 2008 Kauhajoen tapahtumien jälkeen ohjeistettu lisää – käytännössä menettely on tiukentunut huomattavasti – ja myös ampuma-aselain uudistus on vireillä. Hallituksen esityksessä (106/2009 vp) esitetään, että käsiaseiden saatavuutta rajoitettaisiin ja että hakijan soveltuvuutta selvitettäisiin entistä tarkemmin. Näillä uudistuksilla ei luonnollisesti ole merkitystä arvioitaessa poliisipäällikön menettelyn lainmukaisuutta. Hänen menettelynsä ei anna minulle laillisuusvalvojana aihetta muuhun kuin että lähetän hänelle jäljennöksen tästä päätöksestä."

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

SISÄASIAINMINISTERIÖ TIEDOTTAA

27.8.2009

Tiedotusvälineille

Sisäasiainministeriö oikaisee lainvalmistelusta annettuja vääriä tietoja:

ILMAKIVÄÄREITÄ EI EHDOTETA LUVANVARAISIKSI

Sisäasiainministeriö haluaa oikaista julkisuuteen annetun väärän tiedon, jonka mukaan 26.6.2009 eduskunnalle annetussa ampuma-aselain muutosesityksessä luvanvaraistettaisiin tai kiellettäisiin ilma-aseet, kuten ilmakiväärit, muovikuula-aseet ja paintball-aseet.

- Ilmakivääreitä ei olla luvanvaraistamassa. Lakiesitys lähtee siitä, että luvanvaraisia olisivat sellaiset asetta muistuttavat esineet, jotka ovat rakenteensa ja valmistusmateriaalinsa puolesta ilman erityistietoja ja

-taitoja muunnettavissa oikeiksi ampuma-aseiksi. Tavanomaiset ilma-aseet, ilmakiväärit, muovikuula-aseet tai paintball-aseet eivät ole kuulu tähän ryhmään, painottaa aselakiuudistuksen projektipäällikkö Mika Lehtonen.

Suomen aselaissa olevaa ampuma-aseen määritelmää on jouduttu tarkentamaan EU:n asedirektiivin muutoksen johdosta. Direktiivin muutoksella pyritään estämään EU:n alueella laajalti ongelmaksi muodostunutta eräiden kaasu- ja starttipistoolimallien muuntamista toimiviksi ampuma-aseiksi.

Suomen lainsäädännössä ampuma-aseella tarkoitetaan välinettä, jolla ruutikaasunpaineen, nallimassan räjähdyspaineen tai muun räjähdyspaineen avulla voidaan ampua luoteja, hauleja tai muita ammuksia taikka lamaannuttavia aineita siten, että siitä voi aiheutua vaaraa ihmisille. Ilma-aseet ja paintball-aseet eivät tätä edellytystä täytä eikä lakihankkeen kummassakaan vaiheessa olla määritelmän tätä osaa muuttamassa.

- Aselainsäädännön uudistamisen toisessa vaiheessa selvitetään tulisiko tehokkaimmat eli ampuma-asetta teholtaan vastaavat ilma-aseet luvanvaraistaa. Tavanomaiset mökki-ilmakiväärit eivät yleensä ole kovin tehokkaita, joten niiden luvanvaraisuutta ei suunnitella. Aselain toisen vaiheen muutosesitykset on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2010, Lehtonen toteaa.

Poliisin ampuma-aseiden säilytyksen tarkastaminen ei ole kotietsintä

Ampuma-aselakia ehdotetaan muutettavaksi myös siten, että poliisilla olisi mahdollisuus tarkastaa aseluvanhaltijan ampuma-aseiden säilytys.

- Kyse ei ole kotietsinnästä, kuten virheellisesti julkisuudessa todetaan. Esityksen mukaan poliisi voisi tarkastaa säilytyksen, mutta siitä olisi ilmoitettava luvanhaltijalle vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Sopivasta tarkastusajankohdasta voitaisiin myös neuvotella. Poliisi ei tule tarkastuskäynnille väkisin, Lehtonen selventää.

Tarkastuksia tehtäisiin pistokoeluontoisesti. Ehdotetun säännöksen tarkoituksena olisi ehkäistä ampuma-aseiden anastuksia ja muuta vääriin käsiin joutumista.

- Tämä olisi luonteeltaan ennalta estävää toimintaa, kuten palotarkastukset, sanoo Lehtonen.

Ampuma-aselain uudistamisesta löytyy lisätietoa osoitteesta www.intermin.fi/suomi/aselaki

Lisätietoja: valtiosihteeri Antti Pelttari, (09) 1604 2802, projektipäällikkö Mika Lehtonen, (09) 1604 2353, hallitusneuvos Jouni Laiho, (09) 1604 2849

TCZ (nimimerkki)

Seli seli, mihinkä se lakiesityksen teksti tuosta selittelystä muuttuu? Liian paljon tulkinnanvaraisuuksia, liian paljon epäselviä kohtia - ennenkaikkea esitys siirtäisi liikaa valtaa näille virkamiehille tulkita lakiaan kuten itse haluavat.

Esitys roskiin, uudet ALAN ASIANTUNTIJOIDEN OMISTA JÄRJESTÖISTÄ valitut edustajat valmistelemaan asetuksen muutosta jolla lisätään nuo ikärajat, lääkäri/poliisi-tiedonvaihto, ensimmäisen aseluvan hakijan tarkempi syyni, EU:n asedirektiivi äänenvaimennin, aseen osa-lisäykset jne. -98 lakiin ja se on siinä.

Tämä joutava nippeleistä jauhaminen ja veronmaksajien rahan polttaminen tällaisiin esityksiin alkaa jo kyllästyttää. Onnistunutta ja toimivaa lakia ei voida luoda pelkästään asiaatuntemattomien virkamiesten esityksillä. Alan harrastajia ja järjestöjä on kuultava - ihan oikeasti. Homma ei toimi, jos heitä ei edes huolita lainvalmisteluun mukaan.

Ilma-aseharrastaja (nimimerkki)

"Tavanomainen ilma-ase"

Jahas, onko epätavanomainen ilma-ase sitten se Henry Häkkisen kultamitallin tuonut kilpa-ilmakivääri?

Lakitekstin perusteluissa puhutaan helposti muunnetavasta aseesta, joten rikollista on jo sellainen "helposti" muunnettavan esineen hallussapitäminen. Ongelma on vain siitä, ettemme tiedä, mitä tämä helppo muunnettavuus pitää sisällään? Joten emme voi sitä hallussapitolupaakaan anoa. Paradoksaalista, eikö?

Mistä näitä asiantuntemattomia lausuntoja oikeen tulee?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

En nyt haluaisi käynnistää järjestosotaa, mutta epäilen, että reserviläisliiton jäsenkunta olisi alla olevan tiedotteen takana. Itse en tunne toistaiseksi yhtään aselakiesityksen takana olevaa liiton jäsentä. Mutta kun seuraan järjestänn johdon toimintaa viimekeväänä asia toki tulee ymmärrettäväksi. ohessa on RES:in lausunto.

Reserviläisliitto tiedottaa
27.8.2009 17.40
Uudesta aselaista hurjia tulkintoja
Sisäasiainministeriö kumoaa väitteet tulossa olevista kotietsinnöistä.

Eduskunnan käsiteltävänä oleva ampuma-aselaki kuohuttaa edelleen monia aktiiviampujia. Laaja rintama erilaisia alalla toimivia järjestöjä antoi eilen lehdistötiedotteen, jossa väitettiin uuden ampuma-aselain mm. muuttavan ilma-aseet luvanvaraisiksi, antavan poliisille oikeuden kotietsintöihin sekä olevan osin perustuslain vastainen.

Lakiesityksen mukaan ampumaseuraan kuuluminen on jatkossa käsiaseluvan saamisen edellytys. Tämän on väitetty rikkovan perustuslain takaamaa yhdistymisvapautta.

Reserviläisliitto ei ole mukana järjestöjen yhteisessä tiedotteessa, koska se sisältää virheellistä tietoa mm. edellä mainittujen asioiden osalta. Liitto kartoittaa parhaillaan piiriensä näkemyksiä lakiesityksen ongelmakohdista. Niistä tehdään myöhemmin muistio lakiesitystä käsittelevän, Eduskunnan hallintovaliokunnan käyttöön. Liitto myös pyrkii aktiivisesti kuultavaksi valiokuntaan.

Sisäasianministeriön kumoaa hurjimmat väitteet

Sisäasianministeriö julkaisi tänään oman tiedotteensa, jossa se kumoaa esitetyt väitteet. Ministeriö mm. kertoo, ettei ilmakivääreitä olla luvanvaraistamassa. Aselaissa olevaa ampuma-aseen määritelmää joudutaan nyt tarkistamaan EU:n asedirektiivin muutoksen johdosta. Siihen taas on päädytty, koska kaasuaseita ja starttipistooleita on muualla Euroopassa muutettu toimiviksi ampuma-aseiksi.

Ministeriö kumoaa myös väitteet siitä, että poliisille olisi tulossa oikeus tehdä kotietsintä ampuma-aseen haltijan kotiin. Lakiesityksen myötä poliisi saa oikeuden tarkistaa aseiden säilytystilat. Tarkastuksesta tulee ilmoittaa kahta viikkoa aiemmin eikä sen yhteydessä voi käyttää pakkokeinoja. Tarkastuksia on jatkossa tarkoitus tehdä vain pistokoeluontoisesti. Menettely muistuttaa nykyistä palotarkastusmenettelyä.

Oikeusministeriö on jo aiemmin todennut, ettei käsiaseluvan saamisen ehdoksi esitetty pakkojäsenyys ampumaseurassa riko perustuslakia. Käytännössä kaikki Reserviläisliiton jäsenyhdistykset ovat lain tarkoittamia ampumaseuroja. Tulossa oleva laki ei muuta niiden oikeutta jatkossakin valita vapaasti omat jäsenensä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Edellä olevalla tiedotteella RESSI on ottamassa todellakin irtiottoa reserviläisjärjestökentässä.

Miksi?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

SM:n asettama täky omassa tiedotteessaa uppposi RESSIN johtoon kuin metrihalko. Rivit riekaleiksi.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

PS. Eipä niitä rivejä ole tainnut koskaan ollakkaan.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Tiedotteita singahtelee pitkin ja poikin, mutta mitä niistä julkaistaan.

LEHDISTÖTIEDOTE 27.8.2009

SISÄASIAINMINISTERIÖ EI TUNNE ASELAIN SISÄLTÖÄ

Metsästäjien ja ampujien järjestöt joutuvat pahoitellen toteamaan sisäasiainministeriön 27.8.2009 ampuma-aselaista antaman tiedotteen johdosta, etteivät ministeriön edustajat tunne lakiesityksensä sisältöä. Sitä paitsi sisäasiainministeriö ei tulkitse lakia, vaan väljästi muotoillut ja huonosti perustellut säädökset kuormittaisivat tulevina vuosina tuomioistuimia. Tämän vuoksi asealan asiantuntijajärjestöt esittivät toissapäivänä 25.8.2009 ampuma-aselain palauttamista uuteen valmisteluun.

Väittäessään, ettei tarkoitus ole luvanvaraistaa ilma-aseita sisäasiainministeriö on osin oikeassa. Myös asealan asiantuntijajärjestöt ovat arvioineet, ettei tämä ole ollut sisäasiainministeriön tarkoitus, vaan kyseessä on yksi esityksen lukuisista huolimattomuudesta syntyneistä virheistä. Se ei muuta sitä, että ilma-aseiden luvanvaraistaminen sisältyy esitykseen.

Nykyisen lain määrittelemät ampuma-aseet ovat luvanvaraisia. Muutosesitys laajentaisi luvanvaraisuuden piiriä ampuma-aselain 2 §:n 1 momenttiin ehdotetulla uudella virkkeellä:
"Ampuma-aseeksi katsotaan myös sellainen esine, joka muistuttaa ampuma-asetta ja joka rakenteensa tai valmistusmateriaalinsa puolesta on ilman erityistietoja ja -taitoja muunneltavissa toimivaksi ampuma-aseeksi".

Lain yksityiskohtaisissa perusteluissa esitetään tämän lisäyksen osalta mm. (HE s. 37):
"Säännöksen soveltaminen ei kuitenkaan olisi riippuvainen siitä, mihin tarkoitukseen esine alun perin on tehty, vaan tosisiallisesta muuntamismahdollisuudesta" --
"Esineen tulisi olla sellainen, että sen rakenne ja valmistusmateriaalit kestäisivät ampuma-aselain 5 §:ssä tarkoitetun patruunan ampumisesta aiheutuvan rasituksen. -- Riittävää olisi, että esine kestäisi yhdenkin patruuna ampumisen aiheuttaman rasituksen niin, että patruunan luoti tai muu ammus olisi omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle tai terveydelle."
"Esineen tulisi olla muunnettavissa toimivaksi ampuma-aseeksi ilman erityistietoja ja -taitoja. Tämä tarkoittaisi sitä, että esine olisi muunnettavissa tavanomaisin työkaluin ilman asesepän ammattitaitoa ja erityistyökaluja".

Määritelmien väljyyden vuoksi ne kattavat myös ilma-aseet mm. siksi, että ne kestävät yhden laukauksen. Oikeusturvan kannalta erityisen huolestuttava on alhainen tietotaidon taso, jonka ministeriö väittää riittävän esineiden muuttamiseen ampuma-aseiksi. Tosiasiassa ei-ampuma-aseen muuttaminen ampuma-aseeksi vaatii aina erityistaitoja.

Kotietsintä loukkaa yksityisyyttä

Sisäasiainministeriö haluaa myös vähätellä poliisille ehdotettua oikeutta suorittaa tarkastuksia aseluvan haltijoiden kotona. Ministeriö vertaa sitä palotarkastuksiin. Vertaus on väärä, sillä palotarkastukset koskevat kaikkia asuntoja, tämä on räätälöity yksinomaan laillisten ampuma-aseiden omistajille. Esitys poikkeaa jyrkästi nykyisistä periaatteista, joiden mukaan poliisi voi tulla kotirauhan piiriin vain riittävän vakavan rikosepäilyn perusteella.

Poliisin tarkastusoikeutta ei myöskään ole lakiesityksessä rajattu niin tarkasti, että se estäisi ihmisten yksityisyyteen kohdistuvan tiedustelun. Tältä osin lakiesitys loukkaa perustuslain 10 pykälässä taattua yksityisyyden suojaa.

Lakiesitys loukkaa perusoikeuksia monella muullakin tapaa, muun muassa yhdistymisvapautta. Erityisen vakava yksityisyyden loukkaus on aseluvan hakijoille esitetty pakko antaa poliisille valtakirja hankkia hakijan terveystiedot, ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön salassapitovelvollisuuden osittainen lakkauttaminen aseluvan haltijoiden osalta. Kohtelu olisi niin poikkeuksellinen, että se loukkaisi paitsi yksityisyyttä, myös perustuslain 6 pykälän periaatetta, kansalaisten yhdenvertaisuutta lain edessä.

Lisätietoja:

Mika Niemelä (Suomen Ilma-aseharrastajat), puh. 045-1318440 sähköp. mika@sihry.fi
Jukka Sassi (Asehistorian liitto), puh. 0400-898 634 sähköp. puheenjohtaja@asehistorianliitto.fi
Timo Huikkala ( Asekauppiaiden liitto), puh. 0400-632 088 sähköp. asetalo@asetalo.fi

allekirjoittanut (nimimerkki)

Reserviläisliiton lausunnossa lienee kyseessä ainoastaan liiton toiminnanjohtajan oma näkemys aiheesta ja toivottavasti hän ymmärtää erota tehtävistään välittömästi. Jos lausunnolla on puheenjohtajan tuki, joutaa myös hän lähtemään. Ja mikäli tuo on RESn hallituksen kanta, hallitus tulee vaihtumaan jo ennen vuosikokousta.

Reserviläinen (nimimerkki)

Vantaan reserviläiset pyytelevät anteeksi liittonsa toiminnanjohtajan tiedotetta.

allekirjoittanut (nimimerkki)

Reserviläisliitto pitää käsiasekieltoa mahdottomana

Kaavailut käsiaseiden kieltämiseksi eivät saa Reserviläisliitolta ymmärrystä. Liiton varapuheenjohtaja Esko Raskila muistutti itsenäisyyspäivänä Rovaniemellä suuresta sodan ajan reservistämme ja sen tarpeesta ylläpitää ampumataitojaan.

- Esitettyä käsiaseiden totaalikieltoa Reserviläisliitto sen sijaan pitää täysin mahdottomana ajatuksena. Maanpuolustuksemme nojaa 350.000 miehen ja naisen muodostamiin sodan ajan joukkoihin. Näin suuren joukon ampumataitojen ylläpito ei ole käytännössä mahdollista muuten kuin omaehtoisen ampumaharrastuksen kautta. Tämä peruslähtökohta on myös uuden ampuma-aselain valmistelussa huomioitava.

Raskila muistutti Lapin alueen itsenäisyyspäivän iltajuhlassa, että Reserviläisliitto vastaa omalta osaltaan reservin ampumataitojen ylläpitämisestä. Liiton 357 paikallisyhdistystä järjestivät viime vuonna yli 5.000 ampumatilaisuutta, joihin osallistui kymmeniä tuhansia liiton jäseniä. Ammunnan lajikirjo on liitossa laaja ulottuen ilma-aseista puoliautomaattikivääreihin. Myös erilaisilla käsiaseilla ammutaan Reserviläisliitossa paljon.

Reserviläisliitto seuraa tarkasti ampuma-aselain uudistusta ja on ollut asiasta yhteydessä useisiin viranomaisiin. Viimeksi asiasta on keskusteltu Poliisiylijohtaja Mikko Paateron kanssa.

Lähde: www.res.fi

Reserviläinen (nimimerkki)

Mihin tässä voi luottaa. Mitä mieltä reserviläisliiton puheenjohtaja on asiasta?

Havukka-Ahon ajattelija (nimimerkki)

http://www.youtube.com/watch?v=YKGvsk-GSfk

Löytyipä tällainen videopätkä,joka valitettavan todenmakuisesti
kuvaa maamme nykyistä hallintokulttuuria.

Tähänkö on menty?

TCZ (nimimerkki)

Aselaista syttyi kiivas sanasota
Perjantai 28.8.2009 klo 04.39

Ilma- ja ruutiasejärjestöt ottivat torstaina rajusti yhteen sisäministeriön kanssa.
Ministeriö ei edes halunnut kuulla meitä lainvalmistelussa, kertoo yli 200000 ilma-aseharrastajaa edustavan SIHRYn tiedottaja Mika Niemelä.
Ministeriö ei edes halunnut kuulla meitä lainvalmistelussa, kertoo yli 200000 ilma-aseharrastajaa edustavan SIHRYn tiedottaja Mika Niemelä. (SIHRY)
keskustele

Pitäisikö kaikkien ilma-aseiden olla luvanvaraisia?
Lue myös

Ilmakivääritkin vaarassa joutua luvanvaraisiksi

- Uusi aselakiesitys ei koske ilmakivääreitä. Niitä ei tulla vaatimaan luvanvaraisiksi, sisäministeriö ilmoitti torstaina antamassaan tiedotteessa.

Ministeriö halusi "oikaista lainvalmistelusta annettuja vääriä tietoja". Tiedote ei kuitenkaan vakuuta alan suurinta järjestöä Suomen ilma-aseharrastajia (SIHRY).

- Tuo vain vahvistaa, ettei siellä edes tunneta lakiesityksen sisältöä, sanoo SIHRY:n tiedottaja Mika Niemelä.

Yli miljoona harrastajaa

Lakiesitys määrittelee ampuma-aseiksi kaikki ampuma-asetta muistuttavat esineet, jotka olisi muutettavissa ampuma-aseiksi "ilman erikoistyökaluja ja asesepän taitoja".

SIHRY:ssä uskotaan, ettei lakiesityksen tarkoitus välttämättä ollut luvanvaraistaa ilma-aseita.

- Huonosti ja asiantuntemattomasti valmisteltu laki on kuitenkin niin tulkinnanvarainen ja epäselvä, että se johtaa meidät mahdottomiin ongelmiin, yli kahtasataa tuhatta ilma-aseharrastajaa edustava Niemelä toteaa.

- Laki on niin kuin se on kirjoitetaan. Ei niin kuin mitä sisäministeriö nyt yrittää selittää.

Ministeriö antoi tiedotteensa torstaina sen jälkeen, kun yli viisitoista metsästäjien ja ampuma-alan liittoa tekivät yhteisen julkilausuman, jossa vaadittiin muun muassa perustuslain vastaisena pidetyn lakiesityksen vetämistä uudelleen valmisteltavaksi. Julkilausuma edusti yli miljoonaa suomalaista ruuti- ja ilma-aseharrastajaa sekä metsästäjää.

Lue koko juttu perjantain Iltalehdestä.

RISTO KUNNAS
risto.kunnas@iltalehti.fi

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2009082810151119_u...

TCZ (nimimerkki)

Aselakifarssi koskettaa tällä hetkellä varmaankin joka toista taloutta. Kansanedustajien pitäisi vetää oikeat johtopäätökset ja alkaa toimimaan virheellisesti valmistellun ja läpimädän lakiesityksen poisvetämiseksi eduskunnasta. Vuonna 2011 eduskuntavaaleissa muistetaan, kuka äänesti ja mitä.

Jarmo Nieminen on varmaankin vienyt tietoa eteenpäin ainakin Kokoomuksen kansanedustajille? Kimmo Sasi on perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana avainasemassa...

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen
Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Minulle asia on tärkeä. Teen parhaani havaitsemieni epäkohtien esille tuomiseksi. Tein tätä jo Kauhajoen ja Jokelan aikana. Linjaani en muuta. Minulle epäkohdat ovat epäkohtia sitä yhteiskuntaa vastaan, jossa minä haluan elää. Oman elämäni perusarvoja ovat oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja demokratia. No nyt taisi mennä jo vanhoiksi vaalipuheiksi:)

TCZ (nimimerkki)

Kiitos, Jarmo! Teet hyvää työtä.

allekirjoittanut (nimimerkki)

"Jarmo on suoraselkäinen ja -puheinen mies. Hänet tunnetaan toiminnan miehenä. Jarmoa luonnehditaan avarakatseiseksi ja reiluksi kaveriksi, joka tiukassa paikassa osoittaa päättäväisyytensä."

Ei vaalipuheita tarvitse unohtaa kun olet osoittanut seisovasi sanojesi takana ja sen takia sinulla on vahva kannatus.

TCZ (nimimerkki)

YLEX MIELIPIDEVANKI: Onko aselakien kiristäminen höpötystä? Pitkästä aikaa asiaa YLE:ltä! Tämän voi myös tallentaa mp3-muodossa. Kuunnelkaa ja linkittäkää eteenpäin:

http://areena.yle.fi/ohjelma/13dc2672b17f23382afc2...

Mr.J (nimimerkki)

#57

YLEX MIELIPIDEVANKI: Onko aselakien kiristäminen höpötystä? Ohjelma löytyy tätänykyään täältä:

http://areena.yle.fi/audio/386932

Vielä kun tuon saisi talteen yleiseen jakeluun jonnekin muualle, ennen kuin kuuntelun määräaika umpeutuu.

kai Haatainen (nimimerkki)

Luettuani useita kommentteja alan epäillä, että lobotomia on ollut monelle kirjoittajalle perusterveydenhuollollinen toimenpide jo neuvolassa!
Toistaiseksi en aio alistua siihen vapaaehtoisesti!
Pidän aseeni itselläni, vastustan lakeja lakien vuoksi ja yritä edelleen miettiä, miten voi asettaa aivotoiminnan sille tasolle, jolla monet kirjoittajat ovat päässeet yrittämättä, jotta voisin edes teoreettisesti ymmärtää heitä puhtaasti tieteellisistä syistä.
Säästöliekillä pääsee pidemmälle ja tieto lisää tuskaa!

vesa peltola (nimimerkki)

haluaisin tietää voiko lupaperuutuksen jälkeen aseen myydä toiselle
luvan omaavalle yksityishenkilölle ja missä ajassa, vai onko se pärstä
kertoimista kiinni. entä voiko luvan saada takaisin myöhemmin.
terveisin rantaruotsista jos saan vastauksen sähköpostiini
kiitos etukäteen tv:vesku

Toimituksen poiminnat