Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Puolustusvoimien kurittaminen jatkuu

Hallitus on päättänyt jatkaa Suomen puolustusvoimien kurittamista, nyt tällä kertaa 50 miljoonalla eurolla. Prioriteetit on osoitettu ja epäilykset vahvistettu. Maanpuolustusta ollaan tämän hallituksen entisillä ja kyseisillä linjauksilla ulkoistamassa kovaa vauhtia. No ehkä hyvä niin. Suomea ei pakin kalisteluilla puolusteta. Jo nyt varusmieskoulutuksestakin joudutaan tinkimään maastovuorokausista ja koulutusampumatarvikkeista. Entä reserviläiskoulutus: katoavaa kansanperinnettäkö?

Puolustusvalmiudesta on toki helppo tinkiä itse siitä kipua tuntematta – intti ei äänestä - mutta valmiudun ylösnostaminen on tuskastuttavasti hitaampaa ja huimasti kallimpaa.

Kysyn myös: missä on muuhun valtionhallintoon kohdistettavat säästötoimet? Onko niitä? Jos on, niin mitä ne ovat?

http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=392871

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Mihin ne kaikki veroeurot menee...

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Hmm, mammuttimaiseen hallintoon, huonoon johtamiseen, kehnoon laatuun, ...

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kuuliaisimmasta kuuliaisinta mätkitään kuonoon oikein urakalla! Tämä on ilmeisesti paljon puhuttua yhteen hiileen puhaltamista.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ei näillä 50 miljoonan säästöillä ole mitään merkitystä. Rahat osoitetaan valtiontalouden rönsöilyiden paikkaamiseen.
Palkataan lisää virkamiehiä ja lisätään byrokratiaa.
PV itkee ja kärsii tai sitten kärsii ja itkee.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Juuri näin, kysehän taitaakin olla siinä että vasemmistollekin piti antaa jotain ja se oli intti.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja se hiili mihin puhalletaan on jossain ihan muualla kuin Suomessa...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Se on tätä kun oikeistovoimat jyllää Suomen eduskunnassa. Toista se oli 1966-1970 kun Suomes oli vasemmistoenemmistöinen eduskunta.

Silloin hipit sai pamppua ja armeija varustelurahansa!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Älä viitsi Jiri!

Tuolloinen vasemmistoenemmistöinen eduskunta vapautti keskioluen ja abortin. Molemmat toimet ovat olleet Suomelle turmiollisempia kuin hipit ja puolustuksen laiminlyöminen yhteensä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei se nyt aivan pieleen mennyt, noihin aikoihin tuotettiin maalle uutta panssarikalustoa, ja ilmavoimat perustettiin käytännössä kokonaan uudelleen MiG- ja Draken-hankinnoilla.

Tosin eipä sillä ollut sanottavammin tekemistä eduskunnan voimasuhteiden kanssa. Enemmänkin asiaan vaikutti se, että YYA-sopimuksen asettamat puolustusvelvoitteet oli sen ajan oloissa pakko täyttää, tai muuten se sopimuskumppani olisi saattanut ottaa ne välittömästi hoitaakseen.

Tämä tietysti tarkoittaa nykyajan tilanteeseen muutettuna sitä, että NATO-jäsenyys parantaisi Suomen puolustuskykyä, mutta näin pitkälle toveri Niemisen huumorintaju ei yllä (uuteen sopimukseen itänaapurin kanssa se saattaa ehkä yltääkin).

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #16

Kyllä yltää :) Ja pienen ei pidä olla koskaan yksin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #20

Aa, anteeksi! Sukunimien yhtäläisyys pääsi unohtumaan; tarkoitin tuolla "toveri Niemisellä" tietenkin tässä ketjussa kommentoinutta yliopistomme Jiri Niemistä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #16

MIG 21 ja T54 kalusto hankittiin 1960-luvun alussa. Draken-hankinnat aloitettiin vasta 1970-luvulla.

Joten tuolloinen kommarienemmistöinen eduskunta teki lähinnä tuhoa kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla Kepun ja Kekkosen auliilla tuella.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #21

MiG-hankinnat kieltämättä ajoittuvat ennen tuota vasemmistoenemmistöistä eduskuntaa. Jokasään hävittäjien hankintoja kuitenkin nimenomaan alettiin valmistella 1960-luvun lopulla, ja päätös Draken-hankinnoista tehtiin 1970.

Panssarikalustolla tarkoitin tietysti T-55-tankkeja, jotka ymmärtääkseni tuotettiin Suomeen juuri tuon eduskunnan kaudella varsin laajojen hankintavaltuutusten perusteella.

Elias Paatos

Meillä on kyllä kovin omituinen oikeisto tässä maassa. Ei tosin se vasemmistokaan oikein ole paikkaansa löytänyt.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mitäpä näistä, Venäjällä riittää aina sotilaallista voimaa myös Suomen tarpeisiin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Totta, jos Suomi ei mahdollisessa suursodassa hoida omaa tonttiaan tekee Venäjä sen meidän puolestamme.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Mikäs siinä. Sotilasliitto Venäjän kanssa on aina ollut mahdollisuus.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Näiden puolustusmäärärahaleikkauksien ja sabotoidun Naton kosiskelujen jälkeen Venäjästä voi tulla hyvinkin potentiaalinen ns. kumppani tälläkin alalla.

Joel Leshko

Kun yksityisellä sektorilla tarvitaan kulukarsintaa, niin konsernihallinto päättää, että jokainen yksikkö vähentää kustannuksiaan seuraavana vuonna vaikkapa 10%. Toiminnan tason heikentymistä ei suvaita eikä myöskään protestointia. Jos tavoite ei miellytä, yksikön johtaja lentää pihalle.

Miksei valtionhallinnossa voisi soveltaa samaa? Esim. KELA:ssa, sosiaalitoimessa, Työ- ja Elinkeinovirastossa, Evirassa, y.m.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Samaa haen. On järkyttävää todeta että valtionhallinnosta ei löydy säästöjä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Helppo ja kuuliainen uhri. Näin tämä valitettavasti menee.

> Kysyn myös: missä on muuhun valtionhallintoon kohdistettavat säästötoimet?

Erittäin hyvä kysymys. Kaipaisin suunnilleen puolustusvoimien jo toteuttamien ja tämän iltaisen perusteella toteutettavien säästöjen kokoisia säästöjä valtion jokaiselta yksiköltä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Hallintokoneiston virtaviivaistaminen pakottaisi keskittymään oleelliseen.

Joel Leshko

Aivan, kulujen karsiminen tehostaisi toimintoja, kun kynän teroittajien päät eivät kolisisi yhteen tuolilta noustessa.

Mikä muuten niissä metsäkeikoissa intissä maksaa? Ei ainakaan hotellit eikä juuri sissimuonatkaan. Ovatko ne kapiaisten maastopäivärahat?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #22

Toki se maksaa että varusmiehet eivät ole öitään yksin ilman henkilökuntaa. Yleensä työstä maksetaan. Kaikki maksaa. Maastoruoat maksavat. Harjoitusampumatarvikkeet maksavat. Polttoaineet maksavat. Tekeminen maksaa.

Lauri Korhonen

Kokoomuksen johdolla. Taas.

Jokohan Kokoomuksen kannattaisi harkita puoluetunnuksen vaihtamista. Jokin toinen väri voisi sopia sinistä paremmin. Ehdotuksia?

Lauri Korhonen

"Kokoomus on arvopuolue"

Tarkoittanee että puolueelle on määritelty jokin hinta?

Ja halvalla menee.

Lauri Korhonen

Myös lumivalkoinen kuulostaa huonolta. Kaikki lika näkyy niin helposti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos TV-ohjelmasta, jossa kerrottiin linnoitussaartemme riisumisesta ns. siviilikäyttöön.
Luulin nähneeni teidät haastateltavana?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Minä taisin olla. Kun en malta pitää suutani kiinni. No ehkä se joskus kannattaakin: http://www.katsomo.fi/?progId=241693

Jorma Kohva
Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Hauska kommentti, ja varsinkin jos mittayksiköksi otetaan mahtuminen, siis tilavuus. No onneksi noita asioita ratkotaan muilla periaatteilla.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Puolustusvoimat on hiukan paremmassa asemassa supistuksista neuvoteltaessa verrattuna muihin, koska heillä on yksi neuvotteluvaltti enemmän käytettävissä (sitä ei tosin ole taidettu Suomen historiassa kertaakaan tarvita, mutta muualla kyllä se on ollut käytössä vaihtelevalla menestyksellä).

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Valinta Nato jäsenyyden ja Venäjän vasallivaltion aseman välillä lähestyy.

Hallituksemme on taitava!

Aulis Mäkitalo

"Oletus, että nimenomaan Suomea vastaan hyökättäisiin, on mielestäni virhearvio.

Suomeen tulee sotatoimet vain kun ne muut, ne isommat, ottaa yhteen. Silloinkin vain ikävän sijaintimme takia ja jos Suomi on hölmöyksissään antanut omat tukikohdat jonkun muun käyttöön. Esim. NATOn yhteydessä."

Oikein oivallettu. Jatkosotaankin, Saksan ja Neuvostoliiton väliseen mittelöön, Suomi talvisodan revanssia hölmöyksissään hakien ajautui siksi että oli antanut Saksan miehittää Pohjois-Suomen ja sijoittaa sinne suuren sotavoiman. Sille että Hangossa oli voimakas NL:n tukikohta ei Suomi talvisodan jälkeen voinut mitään, mutta saksalaisen armeijan päästäminen maahan oli virhe.

Suursodan sytyttyä Suomen olisi vain pitänyt pysyä aidosti puolueettomana, rajoittaa sotatoimet alueellaan minimiin antamalla Saksan paikallisesti hoitaa NL:n Hangon tukikohta ja myymällä rauhanomaisesti pitkällä kauppasopimuksella kaiken Petsamon nikkelin Saksalle. Lyhyesti sanoen: Toimimalla soveltuvin osin Ruotsin tapaan vahvasti, puolueettomuuden äärirajaan saakka, Saksaa myötäillen mutta kuitenkin säilyttäen puolueettomuusstatuksen ja pysyen sodan ulkopuolella.

Kyllä valtion johdossa oli tieto siitä että ei NL kovista puheistaan huolimatta olisi yrittänyt ottaa Petsamon nikkeliä sotilaallisesti niin kauan kuin sen ja Saksan välillä oli rauhantila. Ja sotatilan sytyttyä näiden välille se ei olisi enää siihen pystynyt.

Käyttäjän jkullber kuva
Jaakko Kullberg

Viime sodissa oli tarvis ottaa Suomi NL:n haltuun ja sillä sipuli - oli sitten maailmansota tai ei. Siitä oli selvät suunnitelmat ja sodan jälkeen Stalin vielä neuvotteli Saksan kanssa, josko Suomi-ongelma voitaisiin ratkaista - Barbarossan aikaistaminen sitten johti toiseen suuntaan. Tämän päivän Venäjällä en usko olevat tarvetta sekoilla Suomen kanssa, mutta suurempi kriisi ja asiat muuttuvat. Meillä on joko oltava tehokas, hyvin resurssoitu armeija ja runsas oma puolustustarvikkeiden tuotanto tai sitten marssimme Natoon. Ihmetyttää kyllä, että tässä maassa, missä on paljon joutilasta insinööriä ja tietotaitoa ei pistetä peliin kunnon ohjuskehittelyä esim. Ruotsin kanssa yhdessä. Nyt puolustus on olemattoman ohjuspuolustuksen varassa ja vanhat, mutta toimivat aseet on sulatettu Halonen - Tuomiojan linjalla ja siksi, että Senaatti-kiinteistöjen tilavuokrat varastorakennuksista saa jopa museot konkurssin partaalle.

Syyriasta taas nähdään, mitä on uskottava puolustus - teurastus jatkuu ulkkareiden horinoista ja paheksunnasta huolimatta. Hyväätarkoittaville hölmöille on ollut jo parin vuoden ajan tarjolla kunnon teurastusshow, joka on tuhonnut syyrialaisten henkistä ja moraalista selkärankaa. Samalla voi katsoa, ketkä on ne valtiot, jotka hengaa yhdessä jokaisessa YK:n äänestyksessä, kun ihmisarvoja yritetään jossain suojella.

Se taas, että Venäjään kannattaisi hyväntahtoisesti luottaa ilman kunnon puolustusta on naurettavaa. Sotatilanteessa heikko valtio otetaan haltuun ensimmäiseksi, ennenkuin joku muu sen tekee ja sitä hyödynnetään siten kuin on tarvis ja se myös lipsahtaa helposti sotatantereeksi. Tuhottu maa on pikkasen kallis rasti rakentaa...

Venäjällä on erittäin voimakkaita tarpeita pitää lähialueiden kilpailevat Eurooppaan suuntautuvat öljy- ja kaasuhankkeet aisoissa - jos ei sitä näe ja tajua on umpisokea.

Toimituksen poiminnat