Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Www.SA-kuva.fi

  • Www.SA-kuva.fi

Onnittelen Suomen puolustusvoimia. Tänään klo 15:00 avattiin suomen, ruotsin ja englanninkielinen tk-kuvaajien sa-kuva-arkisto www.SA-kuva.fi. Ja ajatelkaapa, ei maksa mitään. Toivottavasti muutkin verovaroin ylläpidetyt arkistot seuraavat puolustusvoimien viitoittamaa polkua. 

 

Ohessa tiedote:

Puolustusvoimien Kuvakeskus julkaisee 170 000 SA-valokuvaa internetissä. Etulinjasta kotirintamalle 1939–1945-kokoelma löytyy internetistä osoitteesta SA-kuva.fi. Puolustusvoimat tarjoaa kuvamateriaalin kaikkien suomalaisten käyttöön.

Arkiston kuvat ovat valtaosin Päämajan alaisten tiedotuskomppanioiden TK-kuvaajien ottamia. Suomalaisen valokuvan historian asiantuntijat pitävät digitoitujen SA-kuvien kulttuurihistoriallista arvoa ainutlaatuisena.

Kokoelma sisältää kuvia maa-, meri- ja ilmavoimista sekä kotirintamalta. Kuvat kertovat myös puhdetöistä ja lottien tehtävistä. Osassa kuvista käy ilmi sodan raakuus, mikä saattaa järkyttää herkimpiä katselijoita.

Kuvia saa julkaista ja käyttää vapaasti. Niitä voi etsiä kokoelmasta päivämäärä- tai tekstihaulla ja tulostaa A3-kokoon saakkaKuvia julkaistessa on käytettävä SA-kuva -merkintää. Kuvat ovat pääosin talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan ajoilta

Puolustusvoimien Kuvakeskuksen kuvanegatiivien digitointi vei aikaa 3,5 vuotta ja siihen käytettiin kymmenen henkilötyövuotta. Arkiston kuvien tietoja ja kuvaselosteita on mahdollista edelleen täydentää ja kommentoida. Puolustusvoimat liittää varmistetut tiedot arkistoon.

SA-kuva.fi -palvelu julkaistaan Kansallisen veteraanipäivän aattona tukemaan sen teemaa ?Veljeä ei jätetä, nuoria ei unohdeta?. Palvelulla Puolustusvoimat haluaa kunnioittaa sotiemme veteraanien perintöä ja siirtää sitä sukupolvilta toisille avoimen kuva-arkiston avulla.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muuten hyvä, mutta tuntuu ainakin vielä uskomattoman hitaalta. Uutuuskankeuttako?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Saman huomasin minäkin. Toivottavasti on vain alkukankeutta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Enpä tiedä hitaudesta sen enempää. Olin heti 15:00:00 kiinni palvelussa. Taitaa olla vain aikamoinen hyökkäys menossa sivuilla. Eiköhän homma hiljene yön tunteina. Mutta on upeaa, juuri katselen. Olen pari vuosikymmentä plärännyt kyseisiä kuvia tutkimuskäyttöä varten Puolustusvoimien Kuvakeskuksessa Santahaminassa ja viimeiset vuodet Sörnäisissä. Nyt sama on näytillä kotikoneelta. Tämä hyvä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Sain lisätätietoa kuvista:

Ladattavat SA-kuva-arkiston kuvat ovat kaikkien käytettävissä. Kuvia julkaistaessa lähteeksi on merkittävä "SA-kuva". Kuvia ei saa esittää harhaanjohtavissa tai lain tai hyvien tapojen vastaisissa yhteyksissä. Ladattavan kuvan koko on noin 4 MB. Kuvien käyttöehtoihin liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä Puolustusvoimien kuvakeskukseen. Kuvissa on oikeassa alakulmassa vesileima "Sa-kuva".

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Jahas, uusi dl: "Palvelussa meneillään muutostyö. Pahoittelemme häiriötä. Palvelu avataan uudelleen 25.4.2013 klo 18:00."

Ari Lotvonen

Uuno Laukka otti myös paljon kuvia sieltä jostain (Kiestinki jne.)
http://oulu.ouka.fi/ppm/laukka/tekstit/5801.htm

(näyttää toimivan)

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Tällaista tämä tietosodankäynti on:

"Palvelussa meneillään muutostyö. Pahoittelemme häiriötä. Palvelu avataan uudelleen 25.4.2013 klo 19:00. Palveluun tulleiden yhtäikaisten käyttäjien määrä ylitti 100.000 yhtäikaista käyttäjää."

Juhani Putkinen

Kokeilin päivällä ja oli kanttuvei. Toivottavasti kapasiteettia lisätään, että jatkossa pelaa.

Lauri Korhonen

Nieminen. Hyvä juttu kiitos infosta. Toivotaan että palvelu saadaan pian kaikkien käyttöön on varmasti mielenkiintoista materiaalia tarjolla.

Mutta miksi antamasi linkki kiertää Facebook-palvelun kautta onko siihen jokin erityinen syy?

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.s...

Suora linkki: http://www.sa-kuva.fi/

Jarmo Nieminen

Lauri, maailma ei aina ole laskelmointia. Eiköhän tuo nyt sattunut ain kohdalleen.

Lauri Korhonen

Pahoittelut mutta en ymmärrä vastaustasi. Joka tapauksessa - laittamasi linkki ei toiminut minulla ja siksi kysyin.

Mutta unohdetaan tämä.

Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #19
Rainer Salosensaari

Tämäkin perustuu uuteen Avoin data (Open Data) -politiikkaan. Tämänkaltaista avointa dataa tulee lisää käytettäväksi. EU:n jäsenvaltiot ovat velvoitettuja avaamaan ns. uudelleenkäytölle julkisen sektorin hallussa olevia tietovarantoja PSI-direktiivin mukaisesti. PSI tarkoittaa Public Sector Information. Joidenkin mielestä voi tietysti olla outoa, että julkisen sektorin tietovarantoja annetaan maksutta kansalaisten lisäksi myös yritysten käyttöön. Ei riittänyt ensimmäinen kierros Suomen kansalaisomaisuuden antamisesta lähes ilmaiseksi keinottelijoille, nyt on menossa EU:n tasolla toinen kierros.

Alla olevan linkin takaa löytyy muuten selkeä ja informatiivinen johdatus PSI-direktiiviin:

http://www.kunnat.net/fi/tietopankit/tapahtumat/ai...

Jarmo Nieminen

Eipä taida perustua ao. direktiiveihin. Homma käynnistettiin vuosia takaperin. Olin itse jumppaamassa ideaa. Silloin ei puhuttu direktiiveistä mitään.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Taisi olla onnenkantamoinen kun tk-kuvaajille riitti kuvaamisvälineitä, kun Suomessa järjestettävät Kesäolympialaiset n.1940 peruuntuivat sodan vuoksi. Mutta ulkomailta tilatut kuvauskalustot tulivat ajoissa perille ja päätyivätkin tk-kuvaajien käytettäviksi.

Mutta paljonkohan arkistoissa on sellaista filmimateriaalia, mitä raakuutensa vuoksi ja itä-naapuruuden perusteella ei anneta julkiseen käyttöön.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Olen mukana tuotantoryhmässä, jonka tarkoitus on tehdä teatterilevitykseen tuleva elokuva viime sotien kaukopartiomiehistä idealla "miehiä sodassa" ja kuvata sota-aikaa aiemmata poikkeavalla ihmislähtöisellä tavalla. Tuo sana "tarkoitus" on merkittävä sen takia, että Elokuvasäätiön tuotantoneuvojan mielipide sota-aiheesta oli tyyliin "ketä tänä päivänä enää jaksaa viime sotiemme tapahtumat kiinnostaa"... Tämänpäiväinen ryntäys digiarkiston kätköihin luovat kyllä uskoa, että taitaa niitä kiinnostuneita vielä olla!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Sano sille elokuvasäätiön tuotantoneuvojalle että ... no joo ... älä sano. Kyseinen henkilö ei kyllä tiedä, missä mennään. Nimenomaan nyky-ihmisiä kiinnostaa sodan mikro-historia, human interest -näkökulma. Olet Jukka juuri oikealla tiellä "ihmislähtöisessä tavassasi". Hyvä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Taisi muuten Usari rikkoa embargon tässä jutussa. Että sen verran luetettavaa tämä touhu on. Tosin niin tein minäkin edellisenä yönä fb:ssä, mutta en tiennyt että tiedottamisella oli embargo niskassa. Varmaan sama selitys on Usarillakin.

- Usari 13:23

----- 15:00 ------

- Iltalehti 15:00
- Turun Sanomat 15:00
- Hesari 15:15
- ...

Toimituksen poiminnat