Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Santahaminan sotilassaaren 200-vuotisjuhlat

Santahaminan sotilassaari on ollut yhtämittaisesti nyt 200 vuotta sotilasalueena. Saari siirtyi sotilaskäyttöön Suomen sodassa keväällä 1808. Helsinkiläiset luonto-, kulttuuri- ja maanpuolustusjärjestöt ja puolustusvoimat toteuttavat lukuisia kansalaistapahtumia Santahaminassa 28.elokuuta - 12.syyskuuta 2009.

Juhlaviikot käynnistyvät 28.8. Maanpuolustuskorkeakoulun kampusalueella Mil Jazz -puistokonsertilla. Samana viikonloppuna on saarella Sandis Horse Show, monipuolinen ratsastus ja hevosurheilutapahtuma.

Helsingin keskustassa, Sanomatalossa, avataan 1.syyskuuta saaren luonnosta ja sotilaskulttuurista kertova valokuvanäyttely sekä julkaistaan Santahamina-teokset. Santahaminan saaren sotilasluonnosta kertovan monipuolisen valokuvanäyttelyn avaa puolustustusvoimain uusi komentaja ja Helsingin ylipormestari. Seuraavana iltana, keskiviikkona, on Santahaminan Maanpuolustuskerholla Muistojeni Santahamina -valokuvanäyttelyn avajaiset ja kirjan julkistaminen.

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna on joukko-osastojen toimintanäytöspäivät. Muutoinkin Santahaminassa järjestetään kahden viikon ajan lukuisia yleisötapahtumia: luontokierroksia, sotilassoittoa, tutustumista varuskuntakultuuriin, yleisöseminaareja, hautausmaa- ja muistomerkkikierroksia, taistelunäytöksiä, ratsastusnäytöksiä ja Santahamina-retkiä.

Järjestelyihin osallistuvat mm. Santahaminaseura ry, Luontokamerat ry, Kaartin Jääkrirykmentin Kilta ty, Upseeriratsastajat ry, Reserviratsastajat ry, Suomen Asehistoriallinen Liitto ry, Huoltoaliupseerit ry, Santahaminan Saarenpojat SA-SA ry, Maanpuolustuskorkeakoulu, Kaartin jääkärirykmentti, Panssariprikaati, Suomenlahden meripuolustusalue ja Museovirasto.

Lisätietoja: Santahaminaseura ry:n puheenjohtaja Jarmo Nieminen, p. 045 656 75 42 tai jarmo.nieminen(a)santahamina.fi

OHJELMARUNKO

28.8. (PE) il., Mill Jazz, MPKK
29.8. (LA) kp., Sandis Horse Show, Papinlahden ratsastuskenttä
30.8. (SU) ip., Hevonen ja sotilas –seminaari, MPKK
1.9. (TI) klo 14, Santahaminan luontovalokuvanäyttelyn avajaiset, Sanomatalo Helsinki
2.9. (KE) il., Muistojeni Santahamina –valokuvanäyttelyn avajaiset, Maanpuolustuskerho
2.9. (KE) il., päivittäin toistuvat Santahamina-kierrokset alkavat
4.9. (PE) kp., joukko-osastojen (KAARTJR, SLMEPA ja PSPR) toimintapäivä
5.9. (LA) ip., joukko-osastojen (KAARTJR, SLMEPA ja PSPR) toimintapäivä
6.9. (SU) ip.+il., Varuskuntahistoriaseminaari ja asehistoriallisia tapahtumia, MPKK
7.9. (MA)–(PE), luonto- ja kultuurihistoriakierroksia
12.9. (LA) ip.+il., Santahamina sotilaselokuvissa –festarit, MPKK
12.9. (LA) Valokuvanäyttely päättyy Sanomatalolla

MPKK= Maanpuolustuskorkeakouu
KAARTJR = Kaartin jääkirykmentti
SLMEPA = Suomenlahden meripuolustusalue
PSPR = Panssariprikaati

ip. = iltapäivä
il. = ilta
kp. = koko päivä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Väänänen (nimimerkki)

Onnea vaan. Itsekkin siellä palvelleena 85/86 rynnäkköjääkärinä ja pressanlinnan edessä seisoneena. Hieno paikka ja välttämätön H:gin puolustamiselle.

Kovaa oli koulutus ja niin sen pitääkin olla.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Kuulostaa tosi hienolta tapahtumalta. Niin ja tosiaan onneksi olkoon, 200 vuotta on jo aikamoinen merkkipaalu.

Kiitettävän paljon erilaista ohjelmaa on näköjään tarjolla. Täytyy tulla paikan päälle katsomaan.

Eeva

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kiitos Eeva ja Juha. Tapahtumia on tosiaan paljon. Haluamme esitelle sotilassaaren kultturihistoriaa, upeaa luontoa ja tietenkin myös nykymenoa. Tilaisuuksiin odotamme varovaisestikin arvioiden tuhansia vierailijoita.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Tuo 200 vuotta tarkoittaa siis sotilashallintoa. Sandhamn siirtyi siis Suomn sodasta venäläiseksi sotilassaareksi ja sai nimekseen Ostrov Lagernyi. Venäläinen leirisaari muuntui Kriminsodassa 1854-55 tykistösaareksi jollaisena se oli ensimmäiseen maailmansotaan asti, ja osin sen jälkeenkin. Ensimmäisessä maailmansodassa saareen rakennettiin venäläisen tykistöpataljoonan ja jalkaväkirykmentin punatiilikasarmit.

Venäläisten poistuttua keväällä 1918 tilalle tulivat saksalaiset ja heidän mukanaan suomalaiset valkoisen armeijan ensimmäiset yksiköt. Saksalaiset poistuivat syystalvesta ja suomalaisen varuskunnan kehittyminen alkoi ilmailujouklojen keskuksena, panssarijoukojen kotisaarena ja jalkaväkisaarena.

1940 kadettien koulutus siirrettiin Helsingin Munkkiniemestä kesäolympialaisia varten rakennettuihin näyttäviin funkkiskasarmeihin. Saarella on ollut itsenäisyytemme aikana yli 50 itsenäistä joukkoa. Nykyisin saarella toimi Maanpuolustuskorkeakoulu, Kaartin jääkärirykmentti, Suomenlahden meripuolustusalueen Suomenlinnan rannikkorykmentin osia ja Merisotakoulun osia.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Sandhamnin historia on Uudenmaan saaristo-oloissa historiallisen pitkä, ulottaen juurensa ensimmäiselle vuosituhannelle asti. Sandhamn asutettiin viikinkiaikojen jälkeen ilmeisesti 1300-luvulla keski-Ruotsista, Tukholman saaristosta, siirretyllä väestöllä. Ensimmäinen kirjallinen maininta Santhavnesta on vuodelta 1423.

Kahteen otteeseen 1548 ja 1638 saarelle valmisteltiin nykyisin Helsinkinä tunnettua kaupunkia. Ensimmäisen käski Kustaa Vaasa ja toisen Pietari Brahe.

Ruotsalainen saaristokylän tarina päättyi Suomen sotaan. Se siis kesti yli 500 vuoden ajan.

arisusko (nimimerkki)

eikö rauhanpuolustajat ole tulossa vaatimaan saaren militarisoinnin lopettamista-voi ihme !?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kyllä Sandikseen mahtuu rauhanpuolustajia muitakin kuin meitä ammattisotilaita ja varusmiehiäkin!"

Toimituksen poiminnat