Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Miten kaneja metsästetään?

Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunta hyväksyi tänään kokouksessaan yksimielisesti esityksen metsästyslakiin ja -asetukseen tehtävistä muutoksista. Ehdotuksessa pyritään helpottamaan ja mahdollistamaan kanikannan rajoitustoimenpiteiden tehokkaampi toteuttaminen ilman erikseen vuosittain anottavaa poikkeuslupaa. Lautakunnan mielestä metsästyslainsäädännössä ei ole huomioitu riittävästi tilannetta, jossa omaisuudelle merkittävää tuhoa aiheuttava riistalaji esiintyy Suomen tiheimmin asutulla alueella.

Seuraavassa on tiivistelmä esityksistä.

1. Pienoiskivääri

Villikanin ampumisessa tulisi sallia riittävän tehokas pienoiskivääri , jonka laukausääni voidaan tehokkaasti vaimentaa. Ammuttaessa villikaneja kaupunkialueella ovat ampumamatkat poikkeuksetta lyhyitä, tyypillisesti alle 20 metriä. Pienoiskiväärillä voidaan ampua alle äänennopeudella lentäviä luoteja, jolloin tällainen ase voidaan vaimentaa lähes äänettömäksi käyttämällä aseessa äänenvaimenninta. Laukausäänen vaimentaminen on erityisen tärkeä näkökohta, joka on pakko ottaa huomioon metsästettäessä tiheästi asutulla kaupunkialueella.

2. Pienikaliiperinen haulikko

Villikani olisi lisättävä listaan, jolla nimetään eläimet, joiden ampumiseen saa käyttää pienikaliiperista haulikkoa. Nykyaikaisista komponenteista valmistetut pienikaliiperiset patruunat ovat riittävän tehokkaita villikanin ampumiseen. Edelleen pienikaliiperisen haulikon laukausääni on tehokkaasti vaimennettavissa äänenvaimentimella.

3. Elävänä pyytävä loukku

Villikani olisi lisättävä listaan, jolla nimetään eläimet, joita voidaan pyydystää elävänä pyytävällä loukulla. Villikani eroaa käyttäytymisensä puolesta metsäjäniksestä ja rusakosta muun muassa siinä, että se hakeutuu ahtaisiin koloihin ja erilaisten ihmisten rakentamien rakennusten ja rakenteiden suojaan. Villikani pesii tyypillisesti kaivamassaan kolossa tai luolastossa. Nämä seikat huomioiden ei voida olettaa, että elävänä pyytävän loukun vangitsemaksi jäänyt villikani joutuisi outoon stressiä aiheuttavaan tilanteeseen.

Villikanin pyyntiä on pystyttävä harjoittamaan myös alueilla, joilla ampuma-aseen tai jousen käyttö on turvallisuussyistä mahdotonta. Myös riittävän pyyntitehon ylläpitämiseksi olisi maastossa kyettävä pitämään elävänä pyytäviä pyyntilaitteita jatkuvasti.

4. Rautojen käyttö

Villikani olisi lisättävä listaan, jolla määritellään eläimet, joita voidaan pyydystää hetitappavilla raudoilla.

5. Keinotekoisen valonlähteen käyttö

Keinotekoisen valonlähteen käyttäminen tulisi sallia kaupunkiolosuhteissa tapahtuvassa villikanien metsästämisessä. Villikanien metsästäminen on yksinomaan kannanrajoitustoimintaa, joka tapahtuu kaupunkiolosuhteissa. Tällaisilla alueilla kannanrajoitustoimet on pakko rajata vuorokauden aikaan, jolloin alueella on mahdollisimman vähän metsästyksen kannalta ulkopuolisia ihmisiä. Käytännössä tämä tarkoittaa ilta- ja yöaikaan tapahtuvaa metsästystä. Yö-aktiiviset villikanit ovat pääasiassa liikkeellä pimeän aikaan, jolloin niiden metsästäminen on ylipäätään mahdollista. Keinotekoista valonlähdettä voidaankin pitää lähes välttämättömänä, jotta villikanikannan rajoitustoimet saadaan riittävän tehokkaiksi.

6. Ampumisetäisyys

Metsästettäessä villikania kaupunkiolosuhteissa, tulisi luopua metsästyslain ampumista koskevasta säännöstä, joka kieltää ampumisen alle 150 metrin etäisyydellä asutusta rakennuksesta. Villikani on eläin, joka suosii rakennettuja alueita ja käyttää ihmisen muokkaamaa maisemaa levittäytyessään uusille alueille. Villikanin metsästystä olisi kyettävä harjoittamaan alle 150 metrin etäisyydellä asutuista rakennuksista, jotta kannanrajoitukseen tähtäävä metsästys saataisiin riittävän tehokkaaksi.

Kaupunkiolosuhteissa metsästäminen on tarkasti kontrolloitua toimintaa, ja esimerkiksi Helsingissä poliisi määrittää tai hyväksyy jokaisen ampumapaikan ja ampumasektorin, sekä tekee jokaiselle ampujalle henkilökohtaisen päätöksen aseenkäyttöluvasta kaupunkialueella. Taajaan rakennetulta kaupunkialueelta löytyy runsaasti turvallisia ampumakohteita, joissa ampumisen estää ainoastaan edellä mainittu alle 150 metrin etäisyys asutusta rakennuksesta. Sen sijaan soveliaita yli 150 metrin etäisyydellä asutusta rakennuksesta olevia ampumapaikkoja on erittäin vähän suhteessa koko kannanrajoitusalueeseen.

7. Metsästysaika

Villikanin metsästäminen tulisi sallia ympärivuoden. Villikanin ympärivuotinen metsästys on tärkeä edellytys kannanrajoitukseen tähtäävän metsästyksen saamiseksi riittävän tehokkaaksi. Villikanin lisääntymispotentiaali on niin suuri, että nykylainsäädännön mukainen rauhoitusaika saattaa tehdä kannanrajoitukseen tähtäävät metsästystoimet turhiksi.

Lautakunnan pj.
Jarmo Nieminen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Heikki Ojala (nimimerkki)

Tuo elävänä pyytävä loukku tuntuisi tehokkaalta ja inhimilliseltä.
Se ei myöskään aiheutettaisi mahdollisia vaaratilanteita, joita ampuma-aseen käyttö voisi "hutin" tai kimmokkeen sattuessa aikaansaada.

Hommaan olisi hyvä kouluttaa muutaman hengen ammattiporukka, joka sijoittaisi ja jatkuvasti valvoisi esimerkiksi pariasataa syötillä varustettua elävänä pyytävää loukkua. Samat henkilöt huolehtisivat kanien asianmukaisesta lopettamisesta ja mahdollisesta teurastamisesta asianmukaisissa tiloissa, jolloin lihat saataisiin talteen ja saattaisivat päätyä herkkusuiden herkuksi.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Eläinrakkaana ihmisenä kannatan myös tätä Ojalan tukemaa mallia.

Eeva

sepi (nimimerkki)

Kani on vain rotta, jolla on lyhyt häntä. Ennen myrkkyjen keksimistä tärkeä stadin rotantappoväline olivat pikkupojat ja ilmapyssyt. Ellen väärin muista, niin rotanhännistä sai rahaakin.

Mutta kuten tavallista asiaa vetkullaan ja vanutellaan ja pohditaan rottien inhimillistä kohtelua. Ennustan että tässä käy niinkuin näiden loiselukoiden kanssa aina käy, ne saavat jonkun ihmiselle vaarallisen tartunnan, lapsia kuolee ja silloin kaneja lahdataan kuin torakoita.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Loukkupyynti on osoittautunut käyttäkelpoiseksi keinoksi. Kaupunki onkin hankkinut satoja loukkuja. Ongelmana on tässäkin haasteen suuruus. Hyvä loukkupyytäjä käsittelee illassa max kymmentä loukkua. Tarvitaan kymmeniä pyytäjiä, muutama ei riitä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Sepi, kanin vertaus rottaan on osuva, mutta samalla niin monien mielestä aivan liian inhottava. Jo nyt kanit ovat löytäneet lämpöputkikanaalit pakkaspesäluolikseen.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kanien tappaminen ammattimetsästäjän tilaustyönä ei ole halpaa lystiä. Loukkujen tuominen maksaa parisataa euroa. Pyydyksiä koetaan päivittäin a' 100 euroa/tunti.

Sepille sanoisin, että homma ei hoidu tapporahalla ja fimppaamalla kanit roskikseen. Väitän, että ongelman vaikeutta ei ymmärretä.

KANSALAISET VASTUSTAVAT

"Kanit on niin södejä"

Talven mittaan on metsästäjien työtä vaikeutettu monin paikoin järjestelmällisesti mm. rikkomalla ja laukomalla loukkuja.

Todellisuudessa kanien järjestelmällinen poistaminen on mahdollista vain kaupungin omistamilla alueille tai teollisuusalueilla, jotka voidaan sulkea yleisöltä pitkiksi ajoiksi. Operaatio pitää uusia useamman kerran vuodessa, koska kanit palaavat takaisin valmiisiin luolastoihin. Toisaalta kanit pakenevat alueille, josta niitä ei voida tappaa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

EHKÄISYPILLERIT

Tällä hetkellä Helsingissä ei ole keinoja ongelman poistamiseksi. Vai hyväksyykö kaupunkilaiset esimerkiksi kanien myrkyttämisen. Vastaus on EI.

Olisiko kanien ehkäisypillereissä ytyä. Toki määrä olisi valtava. Nyt sukukypsiä naaraita on yli 5 000. Yksi naaras voi synnyttää parikymmentä poikasta vuodessa. Ja sitä ne tekevät - kuin kanit:)

Juhani Putkinen

Jarmolta erinomainen esitys - kannatan.

Käyttäjän mikke1 kuva
Pauli Nieminen

Katselin taannoin TV:stä ohjelmaa, jossa kuvattiin kanien metsästystä jousella.
Onko siitä asiasta jotain kannanottoa ?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Lautakunnan ja rakennusviraston kantana on, että "Villikanin pyyntiä on pystyttävä harjoittamaan myös alueilla, joilla ampuma-aseen tai jousen käyttö on turvallisuussyistä mahdotonta."

Siis jousimetsästys on mahdollinen, mutta sisältää omat rajoitteensa. Jousimetsästys nähdään yhtenä käyttökelpoisena metsästyslainsäädönnön mukaisesti toteutettuna metsästysmuotona. Sitä voidaan myös edistää lainsäädännöllä.

Käyttäjän piihuu kuva
Pii Huusko

Yhteistyötä voi tehdä koirayhdistysten kanssa jolloin kustannukset ovat olemattomat. Yhdistyksistä löytyy ammattitaitoisia metsästäjiä ja hyviä koiria jotka hakevat haavoittuneet välittömästi pois eivätkä kanit jää kitumaan.

Suomenmetsästysnoutajat: http://www.metsastysnoutajat.com/

Uudenmaan noutajakoirayhdistys: http://www.umn.fi/

Suomennoutajakoirayhdistys: http://www.noutajat.com/

Heikki Ojala (nimimerkki)

Jarmo #6
"Pyydyksiä koetaan päivittäin a’ 100 euroa/tunti."
Onpas kovat liksat. Mitenkähän niihin hommiin pääsisi?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kiitos Heikki kommentistasi. Tarkennan sanomaani. Helsingin riistanhoitoyhdistyksestä ilmoitettiin että taksat ovat tällä hetkellä seuraavissa suuruusluokissa:

Frettimiehen päivän palkka on 500 euroa. Lisäksi hänen apunaan tarvitaan kolme muuta pyytäjää. He ovat olleet tänä talvena kaupungin palkollisia. Oikein hyvänä frettipäivänä on saaliiksi tullut jopa 20 kania.

Taloyhtiöiden tilauksesta on loukutettu ko. tontteja. Maastontiedustelu, loukkujen tuonti ja syötitys maksaa 200 euroa ekakerralta. Loukuilla käynti maksaa 100 euroa/käynti. Tähän hintaan kuuluu loukkujen tarkistaminen, saaliin poistaminen, loukkujen uudelleen syötitys ja saaliin jatkokäsittely. Taloyhtiöt ovat voineet säästää näistä 100 maksuista tarkastamalla itse loukut ja ilmoittamalla, jos loukuissa on saalista. Saalistakuuta ei em. järjestelyissä ole annettu.

Loukutuskausi on metsästäjillä ollut syyskuu-huhtikuu. Poikaskautena ei loukuteta.

Heikki Ojala (nimimerkki)

Hurjalta kuulostaa kanijahdin hinta?
Onkohan kilpailutettu, vai tehdäänkö virkamiestyönä? Mitenkähän olisi, jos pestaisitte kiinalaisporukan asialle ja liksa per pyydystetty kani?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Terve Heikki, niin nuo hinnat minustakin tuntuvat - siis kovilta. Mutta toisaalta kyse on erikoismiesten hommista. Rottien hävittäminen taitaa olla vieäkin kalliimpaa.

Hintaa varmaan myös vaikuttaa se, että homma ei ole kenen tahansa puuhastelijan hommia. Kyse on erikoisosaamisesta. Ja ao. ammattilaisia ei ilmeisesti toistaiseksi ole kovinkaan montaa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Vielä jäi sanomatta, että kaupungilla on yksi kanipalkollinen, siis kaniasiamies.

Jos homma tehtäisiin virkamiesvetoisesti kanivirkamiehiä tarvittaisiin useita, ehkä 5 - 10. Ja jos heiltä kaneilta aikaa jäisi, he voisivat hoidella valkoposkihanhia ja harmaalokkeja.

Kanittaja (nimimerkki)

Kaniasiamies olisi todella nasta ammatti. Taitaa keinot kuitenkin olla aika vähissä kanin hävittämiseksi. Tänäänkin Helsingin luonnonsuojeluyhdistys kirjoitti kanien hävittämistä vastaan Hesarissa. Vedottiin jopa siihen, että lapsetkin ovat vaarassa mikäli metsätyslakia muutetaan. Kirjoituksen tekijä, Hannele Luukkainen istuu Niemisen kanssa samassa valtuustoryhmässä. Miten on ryhmäkurin kanssa?

Kanittaja (nimimerkki)

Koirista ei ole kanihommissa merkittävämpää apua paitsi suljetuilla alueilla, joissa kaneja voidaan ampua. Siellä noutavakoira on verraton apu. Enemmän pitääkin kiinnittää huomiota niiden isäntien ammattitaitoon.

Heikki Ojala (nimimerkki)

Jarmo. Mitä pyydystetyille kaneille tehdään? Menevätkö krematorion kautta vai syötäväksi Korkeasaaren pedoille tai johonkin muuhun hyötykäyttöön?

Ainakin osa varmaan muuten kelpaisi ihmisen pöytään, mutta taitaa siinä lihantarkastuspykälät astua kuvioon. Niistä kun ei voi olla varma, mitä ovat syöneet ja mitä tauteja mahdollisesti kantavat.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

1 800 KANIA VÄHEMMÄN

Tänä talvena on kaupungin koepyynnissä tapettu noin 1 000 kania ja muutaman muun tahon (mm. seurakunnat) toimenpitein noin 800. Tapetuista parisataa on toimitettu Eläintieteelliseen museoon jatkotutkimuksia varten.

Hyötykäyttö olisi tietty perusteltua. Mutta jo nyt tiedetään, että teollisuusalueilla ja liikenneväylien varsien kasvateilla myrkkyjäämät ovat liian suuria. Korkesaaren vaatimuksetkin ovat tarkat.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

KANIN LIHAA

Jos ja kun kanien tehopyynti tullee onnistumaan lainsäädäntömuutosten ja useiden ammattimetsästäjien myötä talvella 2009-10 voisin heittää hatusta, että muutama tuhat kania saattaisi päätyä pataan.

Jos kaneista olisi oikeasti terveelliseksi ihmisravinnoksi asti, sanoisin, että metsästäjien työmäärä kasvaisi oleellisesti. Elintarvikemääräysten mukaisesti tulisi riistasta "laskea veret" ja poistaa suolet heti eläimen kuolemisen jälkeen tuoreeltaan. Tämä siis jouduttaisiin tekemään lähes siellä, missä kani tapetaan. Seuraavassa vaiheessa tulisi ruho asiallisen nopeasti jäähdyttää ja nylkeäkin se pitäisi. Ja lopputuote tulisi pakastaa tai kylmiöidä.

Jos laskeskellaan, että 2 000 kania valmisteltaisiin ihmisravinnoksi ja tehtäisiin edellä kuvaamani alustavat toimenpiteet asiallisesti, arvelisin, että yhden kanin käsittelyyn vierehtäisi superhessulta keskimäärin ehkä 15 minuuttia. Tämä tekisi yhteensä noin 70 henkilötyöpäivää.

Arvio on todellakin arvio ja siinäkin alakanttiin. Esimerkin ajankäyttö perustuu optimiolosuhteisiin.

Toimituksen poiminnat