Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Mitä aselain muutosesitys merkitsisi pistooliammunnalle?

Sisäasiainministeriön lakiesityksessä esitetään käsiaseiden (pistoolin, pienoispistoolin, revolverin, pienoisrevolverin) hallussapitoluvan alaikärajaksi 20 vuotta. Luvan edellytyksenä olisi kahden vuoden harjoittelujakso ampumaseurassa ja sen jäsenyys. Miten sinä koet asian? Mitä hyvää muutos toisi mukanaan, entä huonoa?

Itse näen kehityksen johtavan pistooliampumaharrastuksen ukkoutumiseen harvojen ja harvenevien harrastukseksi. Nuoriso tulisi vieraantumaan tästä harrastuksesta. Sen aloittaminen olisi liian vaikeaa. Toki laki toteutuessaan merkitsisi pistoolien hallussapitolupien määrän vähenemiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (146 kommenttia)

Sakari Soisalo (nimimerkki)

Ampumaharrastus on harrastus muiden harrastusten joukossa. Sitä on voitava rajoittaa niin kuin muitakin harrastuksia, jos on vakavia syitä. Puolestani voitaisiin mennä niin pitkälle, että pistooliammunnan harrastaminen olisi pääsääntöiseti kielletty muilta kuin poliiseilta ja sotilahenkilöiltä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Poliisylijohtaja Paatero (17.3. MTV 3): "minkäänlaisella lainsäädännöllä emme pysty estämään Kauhajoen ja Jokelan tapauksia".

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

250 000 PISTOOLIA

Erilaisia luvallisia pistooleja on sisäasianministeriön ilmoituksen mukaan noin 250 000. Niistä pistooleja on noin 110 000, pienoispistooleja 105 000, revolvereja 25 000 ja pienoisrevolvereja noin 15 000 kappaletta.

Sakari Soisalo (nimimerkki)

Vastaus kommenttiin 3:

Näköjään Suomessa olisi paljon sulatettavaksi joutavaa asemetallia.

Dr. Schmidt (nimimerkki)

-- Nuoriso tulisi vieraantumaan tästä harrastuksesta. Sen aloittaminen olisi liian vaikeaa. Toki laki toteutuessaan merkitsisi pistoolien hallussapitolupien määrän vähenemiseen.

Miksi nuorten ihmisten pitäisi ampua pistooleilla?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

AMMUNTA ON KASVATTAVA HYVÄ HARRASTUS

Olen itse aloittanut ampuharrastuksen hyvin nuorena. Minun mielestä ammunta on harrastuksena hyvä. Se kasvattaa ja ohjaa vastuullisuuteen. Ammunta kehittää tarkkaavaisuutta ja ruumiin koordinaatiokykyä. Onnistuakseen ammunnassa tarvitaan mielensä rauhoittamista. Siinä vaaditaan keskittymiskykyä, itsensä hallintaa ja hillintää. Ampumaurheilu on tiimityötä. Siinä edellytetään yhteisön sääntöjen noudattamista. Jos et siihen kykene harrastuksesi loppuu saman tien.

En tiedä onko ns. Dr. Schmidt käynyt ampumassa. Ilmeisesti ei, vai?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

PISTOOLIAMPUJIA ON YLI 100 000

Sakari Soisalolle toteaisin kommenttiin numero neljä, että aseiden lukumäärä tarkoittaa myös sitä, miten laajapohjaista pistooliammunta on Suomessa.

Dr. Schmidt (nimimerkki)

Minulla on synnynnäinen sairaus, joka estää kaiken ampumisen. Siitä huolimatta pidän käsiaseita esim. kiväärejä vaarallisempina. Jos laillisilla käsiaseilla tehdään joukkomurhia, niin asiaan on pakko jotenkin puuttua.

Mielestäni ei ole enää tervettä, että nuoret ihmiset kokoontuvat käsiaseilla ampumaan ihmisen näköisiä maalitauluja.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Minä olen käynyt ampumassa, ihan mukavaa se oli kokeilla, mutta ei siitä harrastusta tullut.

"Ammunta kehittää tarkkaavaisuutta ja ruumiin koordinaatiokykyä. Onnistuakseen ammunnassa tarvitaan mielensä rauhoittamista. Siinä vaaditaan keskittymiskykyä, itsensä hallintaa ja hillintää."

Tämä pitää varmaan paikkansa, mutta luulen, että saman asian tekee myös biljardin peluu ihan kilpailumielessä, jota esikoisemme harrastaa. Hän on voittanut Suomen mestaruuksia aikanaan junioreissa ym.

Eeva V.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Me ammuimme liikkuvaa hirvihahmoa, ei mitään ihmismallia.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

PANIIKKIJARRUTUS

"Sakari Soisalo" viittaat muidenkin harrastusten rajoittamiseen. Olen samaa mieltä kanssasi, että yhteiskunnalle vaarallisia harrastuksia on pystyttävä rajoittamaan ja myös estämään. Mutta se ei ole olennaista ekakommentissasi vaan viittaus Kauhajoen ja Jokelan tapahtumiin.

Olen sitä mieltä, että nyt ovat yhteiskunnassamme menneet jauhot ja vellit sekaisin. Politiikoilla on paniikkijarru päällä. Tehdään mitä tahansa kunhan tehdään.

Harva on julkisuudessa pohtinut sitä, että se on poliisi, joka aseluvat on myöntänyt. Siis lupamenettelyssä on ongelma, ei vastuullisissa ja tunnollisissa Suomen kansalaisissa, jotka harrastavat esimerkiksi pistooliammuntaa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Eeva pistit pahan:) Biljardi on juuri kuten sanotkin. Mutta ammunnassa tulee mukaan myös aseen käyttöön liittyvät eettiset tekijät.

Dr. Schmidt (nimimerkki)

Koska lupamenettelyssä on ongelmia, niin eikö ole oikein, että sitä tiukennetaan? Joka asiassa yhteiskunnassa yleensä on ongelmana vähemmistö, mutta pakko sen aiheuttamat vahingot on koittaa estää. Silloin rajoitetaan enemmistönkin oikeuksia, mutta minkäs teet?

Matti Kopra (nimimerkki)

Sotilaalla ja metsästäjällä pistooli on ollut, ja eräissä tapauksissa vieläkin, niin sanottu sivuase. Metsästyksen harjoittamiseen mahdollinen pistoolittomuus ei juurikaan vaikuta, mutta haittaeläinten asialliseen lopettamiseen tarvitaan usein jatkossakin pistoolia.

Maanpuolustaja tarvitsee tilanteen mukaista pistooliaseistusta esimerkiksi sotilaspoliisityössä. Myös esikuntien toimijat tarvitsevat pistoolivarustusta monissakin eri tilanteissa.

Puhdas pistooliputki, siis ilmapistooliammunnoista hallussapitoluvalliseen isopistooliammuntaan, seuratoimintoineen ja ohjattuine harjoituksineen, on mielestäni huomattavasti pelkistetympää ja numeerisempaa toimintaa verrattuna sitä metsästys- ja maanpuolustusammuntoihin. Henkilö jää pistooliammunnan luonteesta johtuen taustalle vain tulosten ratkaistessa menestyksen. Tuloksella ei mitata henkilön sosiaalista ja inhimillistä kypsyyttä

Pistooli tulisi tämän vuoksi myöntää henkilölle vasta kun hän on suorittanut palveluksen vakinaisessa Suomen raskaassa ja saanut siellä myös täysimittaisen koulutuksen aseiden käyttöön, huoltoon ja turvallisuuteen. Luonnollisesti puolustusvoimien eri testit ja palvelus sinänsä antaa edes jossain määrin pohjaa ennusteelle, miten henkilö menestyy jatkossa yhteiskunnan muissa paineissa. Pistooli ei ole mielestäni alle 20 v:n henkilön ensimmäinen ase.

Metsästäjille pakollinen metsästäjätutkinto teoria- ja käytäntöosioineen on osaltaan ollut vaikuttamasta erinomaiseen turvallisuuden tasoon niin ampumaradoilla kuin metsästystapahtumissa Tapion saloilla.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

POMMIREPPU

Kiitos "Dr. Schmidt" vastauksestasi *8. Asia on tässäkin kuten sanot. Välineet, joilla voidaa tappaa ovat vaarallisia väärissä käsissä. Tosin niin oli Myyrmannin (19 v.) miehen pommireppukin vuonna 2002 ja Karhulan miehen (23 v.) jalkajousi ja rynnäkkökiväärikin vuonna 1994.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

LUPAMENETTELYÄ PITÄÄ PARANTAAN

"Dr. Schmidt" juuri näin *13. Lupamenettelyä pitää parantaa. Ja jatkan vielä, että luvanmyöntäjien osaamista pitää parantaa.

Mutta se, miten molemmat edelläolevat toteutetaan ei olekaan yksiselitteisen helppoa.

Sakari Soisalo (nimimerkki)

Lupamenettelystä johtuvia ongelmia voidaan rajoittaa juuri tekemällä aselaki niin selväksi, että aselupia myöntävälle poliisille ei jää turhaa tulkintavaltaa, joka kasvattaa riskiä myöntää lupa väärälle henkilölle. Valitettavasti tämä tarkoittaa aselain kiristämistä.

Dr. Schmidt (nimimerkki)

Kopran mielipiteet tuntuvat järkeviltä ja perustelluilta. Ei kuitenkaan voida nykymaailmassa asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan juridisesti sen perusteella, ovatko käyneet armeijan, vaiko eivät - siitä syystä poliisikouluunkin pääsee nykyään myös siviilipalvelupohjalta.

Eli käytännössä pitää järjestää armeijaa käymättömille mahdollisuus hankkia vastaava aseiden käsittelykoulutus ilman armeijaa. Muuten olen täysin samaa mieltä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

YHDENVERTAISUUTTA TÄHÄNKIN

Matti Kopra *14. Olen kanssasi osin samaa mieltä.

"Pistooli tulisi tämän vuoksi myöntää henkilölle vasta kun hän on suorittanut palveluksen vakinaisessa Suomen raskaassa ja saanut siellä myös täysimittaisen koulutuksen aseiden käyttöön, huoltoon ja turvallisuuteen."

Mutta tarvitseeko jokaisella ampujalla olla kokardi?

Edellä esittämäsi olisi osoitus kyseisten henkilöiden osaamisesta vastuullisuudesta ja mielentasapainosta. Mutta entä niiden, jotka eivät inttiä käy. Tunnen todella vastuullisia siviilipalvelusmiehiä ja niitä, joiden fyysinen terveys ei ole mahdollistanut inttiä, mutta he ovat esimerkillisiä ammunnan harrastajia.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Näin on "Dr. Schmidt" *18. Tässä ei voida mennä eriarvoisuuteen.

Lakivalmistelu tosin kertoo, missä paniikissa ollaan. Asia tuotiin tuolta osin keskeneräisenä pöydälle. Mutta hyvä, että tuotiin. Nyt on muilla viranomaisilla, kansalaisilla ja kansalaisliikkeillä mahdollisuus esittää omat näkemyksensä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

EI MIELIVALTAA

Sakari Soisalo, *17: ".., että aselupia myöntävälle poliisille ei jää turhaa tulkintavaltaa,..."

Minua myös mietityttää nyt julkisuuteen jätetyn esityksen tulkintavaltaisuus. On puhuttu psykologisista testeistä. OK. Mutta kelvollinen testi maksaa vähintään 1 000, jopa 2 000 euroa, ennekuin psykiatri pistää siihen nimensä.

Erilaiset muut lausunnot, rikesakkojen määrät, ilmiannot, intin lausunnot, vanha juoppous, kenties vuosien takainen huumeiden käyttö, agressiivisuus jossakin tilanteessa, yms. yms. -tulkinnanvaraa on vielä aivan liiaksi ilmassa.

Tästä ei nyt pidä kenenkään valmistelijan ottaa poroja sieraimiin, mutta asiat pitää ratkaista selkeästi.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

PALIKKAKOE EI KÄY

Intin psykologisesta testistä, P2 -kokeesta, inttislangilla "palikkakokeesta" nähdään myös ratkaisun avainta (tosin nyt on jo tarkennettu, että sitä voidaan käyttää apuna). Testillä on todella pitkät perinteet. Se mittaa luotettavasti sitä pystyykö henkilö ottamaan vastaan käskyjä, kestääkö kaveri paineen alaisena vai "hajoaako" hän. Testi ei mittaa sitä, voiko hän ampua toista ihmistä, tai tarttuisiko hän sairastuttuaan aseeseen, tai tekisikö hän itsemurhan.

alfons Koskinen (nimimerkki)

Saksassa on maailman tiukimmat aselait, siitä huolimatta kouluampumisia sattuu siellä vähän turhan usein.

USA:ssa ne osavaltiot, missä on tiukimmat aselait loistavat aseilla tehtyjen murhien kärjessä, kun taas ne osavaltiot missä on salliva aselaki, on paljon vähemmän tällaista.

Mielestäni esim. NRA:n taannoin esittämät parannukset nykyiseen käytäntöön olisivat riittäviä, ja olisivat estäneet mm. Kauhajoen tragedian.

Kuuroille politiikkojen korville meni silloin esitykset..

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

JÄLKIJÄTTÖISYYTTÄ

Näin on "alfons Koskinen". Kansallisen kivääriyhdistyksen esitys vuonna 2007 oli silloin aivan liian edistyksellinen ja mikä masentavinta - aivan oikea.

Tapahtuneet raakuudet vasta herättivät politiikot ja virkamiehet.

Pitääpä kaivaa tuo NRA:n esitys näkyviin.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

NRA:N ESITYS
20.11.2007

Ohessa on Kansallisen kivääriyhdistyksen lähettämä kirjelmä kansanedustajille 20.11.2007.

"Arvoisa Kansanedustaja

NRA Kansallinen Kivääriyhdistys ry on huolestuneena seurannut mediassa tapahtuvaa keskustelua aseasioissa. NRA kääntyy puoleenne tekemällä aloitteen aselakien ja -asetusten muuttamiseksi nykyhetkeen sopivaksi. Kuulutte saamiemme tietojen mukaan aseasioista asiallisia mielipiteitä esittäneisiin kansanedustajiin, jotka kuuluvat tämän asiakirjan jakelulistalle. Aselakimme on pääosin hyvä, mutta eräitä korjauksia siihen on tehtävä, koska aseita voi joutua mieleltään väärän tyyppisten henkilöiden käsiin. Lisäksi Sisäasiainministeriön Arpajais- ja asehallintoyksikkön laatimat epäonnistuneet aselupakäytäntöjen yhtenäistämisohjeet eivät kyenneet korjaamaan tilannetta lainkaan. Eduskunnan säätämien lakien väärät tulkinnat vievät pohjan lailliselta ja tarkoituksen mukaiselta aseiden hallussapidolta. Periaatteessa itse aselakia ei tarvitse muuttaa, vaan tarkentavat muutokset voitaneen tehdä myös ampuma-aseasetuksiin.

NRA ehdottaa Teidän tekevän kansanedustajakolleegojenne kanssa asiassa seuraavansisältöisen laki-/asetusmuutos aloitteen:

1. Ensimmäisen aseluvan hakijalta, joka on iältään 15-18v, haastatellaan molemmat huoltajat ja keskustellan heidän suhteestaan aseisiin. Keskustelun tarkoituksena on selvittää, ovatko huoltajat todellisuudessa tietoisia omasta vastuustaan alaikäisen lapsensa aseharrastuksessa. Haastattelussa on syytä selvittää myös nuoren todellista kiinnostusta ampumaharrastukseen ja metsästykseen. Kun näin menetellään ja kirjataan aselupaan myös täysi-ikäisten huoltajien nimet, eivät liian nuoret henkilöt voi itse vanhempien tietämättä hallussapitää aseitaan luvattomilla tavoilla. Lupaa myönnettäessä tarvitaan täten aina täysi-ikäisen henkilön vastuulliseksi merkitseminen aseen hallussapitämiseen.

2. Ensimmäisen luvan hakijalta, joka on 18v täyttänyt ja joka ei asu omassa taloudessaan, haastatellaan myös muut aikuiset samassa taloudessa asuvat (esim. soluasumisessa perheeseen kuulumattomat pääsevät asesäilytyskaappiin/aseisiin käsiksi, milloin luvanhaltijan on ilmoitettava muu hyväksyttävä säilytystila ja -osoite).

3. Täysi-ikäiseltä, joka ei ole aiemmin hakenut lupia ja jolla ei ole rikosrekisteriä, voidaan vaatia mielenterveystodistus. Metsästysase voidaan myöntää vain jos henkilöllä on metsästyskortti, jonka saaminen edellyttää metsästäjäntutkinnon suorittamista.

4. Ehdotetaan, että poistetaan tietosuoja ja lääkärin vaitiolovelvollisuus niissä tilanteissa, missä lupaviranomaisen on saatava tiedot henkilön mielenterveysasioista ja mahdollisista lääkeaineista tai huumeista, mitä potilas varmuudella käyttää. Vastaavaa käytäntöa toteutetaan jo esim. ajokorttiasioissa.

5. Otetaan lähtökohdaksi aselupapolitiikassa se, kenelle henkilölle ei missään tapauksessa voida myöntää ensimmäistäkään ampuma-aselupaa. Nykyisin toteutetaan valitettavasti sellaista käytäntöä, missä määritellään erilaisten asetyyppien hyväksyttävyys eri henkilöille. Lisäksi aselupiin laitetaan nykyisin erilaisia ampuma- ja aikarajoituksia, mitkä eivät todellisuudessa lisää turvallisuutta millään tavalla. Jokelan tapaus osoitti sen, että mieleltään väärän tyyppinen henkilö kykeni lyhyessä ajassa toteuttamaan rikolliset aikeensa myös .22 LR-aseella (pienoispistoolilla, minkä tyyppinen ase käytännössä voidaan antaa ensimmäisen lupansa hakijalle). Henkilön soveltuvuuden arvioinnissa aselupahakemusta käsiteltäessä epäonnistuttiin tällöin täydellisesti.

NRA tarjoaa asiantutija-apua käytettäväksenne tässä asiassa. Yhteiskunnallinen paine asioiden kuntoon saattamiseksi on suuri. Onnistuneen aselakimme hienosäädön tekeminen puuttuu vielä.

NRA Kansallinen Kivääriyhdistys ry:n hallitus"

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Edellä oleva oli siis vuodelta 2 0 0 7 !

alfons Koskinen (nimimerkki)

Hienoa että löysit tuon kirjelmän.

Aseharrastajat itse tuntuvat parhaiten tietävän miten asioita voidaan järkiperäisesti ja etukäteen hoitaa parempaan suuntaan, heitä ei vain kuunnella, ei ennen kuin on liian myöhäistä, jos silloinkaan.

Ministerit TIESIVÄT, mutta eivät tehneet mitään.

http://www.nra.fi/arkisto/080924-kauhajokisyyte.html

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

NRA:N ESITYKSET OVAT HYVIÄ

"Emmää täss syyllissii kaipaa, Lahtist ja konekivärii mä kaipaisi..." NRA:n esitykset ovat olleet hyviä. Kuin myös lääkärintodistusmalli, jota yhdistys esittää käyttöön otettavaksi.

Puristaako polla (nimimerkki)

Kiitos Jarmo. Hyvä, että uskallat kertoa mielipiteesi tässä nynnyilyn maailmassa. Nyt tuntuu siltä, että meistä ampujista on tehty syyllisiä. Saat ääneni jatkossakin.

Puristaako polla (nimimerkki)

NRA:lla on osaamista. Sitä voisi jakaa myös muiden nettisivuille.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Minulla taitaa on pari bestistä näillä sivuilla. Mutta asiaan.

VIRKAMIES

"Puristaako polla" kehuu NRA:ta kyllä aiheesta. Tosin välillä tuntuu siltä, että meistä virkamiehistä tehdään aivan tyhmiä. Toki osin joskus näin voi ollakin (katson peiliin). Näin on useiden ase-/ampumaseurojen suhteen käynyt. Itse kyllä uskon perusvirkamiehen rehellisyyteen ja siihen ,että hän tekee työnsä niin hyvin kuin pystyy. Sen jo virkavastuukin edellyttää. Ehkä tästä on silti poikkeuksiakin.

alfons Koskinen (nimimerkki)

Ei kai vika usein olekaan perusvirkamiehissä ja -naisissa, vaan ns. ylemmissä tahoissa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

SOTILAAN AMMATTITAITO

Matti Kopralle vielä, *14.: "Maanpuolustaja tarvitsee tilanteen mukaista pistooliaseistusta esimerkiksi sotilaspoliisityössä. Myös esikuntien toimijat tarvitsevat pistoolivarustusta monissakin eri tilanteissa."

Täsmälleen kuten sanot, lisättynä tietyillä muilla reserviläisryhmillä. Reserviläisten pistooliammunnat sotilaskaliibereille pitää olla mahdollisia jatkossa myös. Niistä periaatteista ei puolustusvoimat saa antaa periksi.

Eedellä oleva on siis oma mielipiteeni asiasta.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Jahas "alfons Koskinen" nyt pitäisi määritellä mikä on perusvirkamies, mutta en taida enää tältä yöltä jaksaa. Tosin piristyin kun erehdyin klikkaamaan nimi-linkkiäsi:)

Juhani Putkinen

On totta, että pistooliampujat ovat "ukkoontumassa". Ampumaharrastukseen tarvitaan mukaan nuoria.

Eräs paha ongelma on, että ampumaratoja on aivan liian vähän - varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Mitä hankalammaksi aseen saaminen tehdään, niin sitä vähemmän on ampujia - ja se taas saattaa johtaa siihen, että ampumaratojen määrä vähenee ennestään. Se on hyvin huolestuttavaa.

Suomalaisten hyvästä ampumataidosta oli hyötyä Suomen itsenäisyyden säilyttämisessä mm. Talvisodassa ja Jatkosodassa. Olen vakuuttunut siitä, että laajapohjaisesta hyvästä ampumataidosta on jatkossakin hyötyä Suomelle.

Mitä aiemmin ampumaharrastus aloitetaan sitä parempi. Ensin tietysti ilmapistoolilla ja ilmakiväärillä vanhempien ohjauksessa, sitten .22 cal - ja osa ampujista jatkaa järeämpiin aseisiin.

Tavallisten terveitten suomalaisten ampumaharrastusta ei saa vaikeuttaa - vaan "kumipäät" on seulottava yhteiskunnasta.

Puristaako polla (nimimerkki)

Maikkarin aamutv:ssä Karhuvaara kysyi, että onko pääkaupunkiseudun ampumaratapolitiikka sisäasiainministeriön salainen ase ampumaurheilun lopettamiseksi Helsingistä?

Vastaus: on.

Helsingissä ollaan tilanteessa, jossa ammuntaharrastus näivettyisi ratojen olemattomuuteen.

Tätäkö halutaankin?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

LUPAVIRANOMAISEN KYKY

Dr. Schmidt kommentoi, 19.3.2009 23.19: "Koska lupamenettelyssä on ongelmia, niin eikö ole oikein, että sitä tiukennetaan? Joka asiassa yhteiskunnassa yleensä on ongelmana vähemmistö, mutta pakko sen aiheuttamat vahingot on koittaa estää. Silloin rajoitetaan enemmistönkin oikeuksia, mutta minkäs teet?"

Jatkan vielä viimeöistä vastaustani (*20.). Lupamenettelyssä on parannettavaa. Mutta asia ei ratkea menettelyn tiukentamisella. Väitän, että lupaviranomaisen on myös parannettava toimintaansa. Riittääkö resurssit? Kuka maksaa?

Sampo Laitala (nimimerkki)

Aselakia uudistetaan hätiköiden kuulematta alan asiantuntijoita. Otetaan esim. henkilö joka on harrastanut metsästystä ja omistaa
haulikon, metsästyskiväärin, järeän hirviaseen. Tämä henkilö on saavuttanut erityisen statuksen omistaa soveltuvana henkilönä kyseiset aseet. Tämä henkilö haluaa laajentaa omaa harrastustaan käsiaseeseen jolloin lupamenettelyssä hänen status romahtaa ja alkaa uusi prosessi hänen soveltuvuudesta.Turha prosessi.

Kaikki aseet samalle viivalle riippumatta siittä onko kyseessä käsiase tai metsästysase koska riippumatta aseen kaliperista tai pituudesta aseet ovat
tappavan vaarallisia väärissä käsissä.Uudistus aselaissa on keskitettävä siihen minkälaiset henkilöt voivat omistaa aseita eli pois välineestä.
Jokaisen ensimmäistä asetta hankkivan ja ennestään asetta omistavan tulisi antaa suostumus lupaviranomaiselle tarkistaa terveystietonsa, jos et suostu
et omista asettakaan.

Harrastuksen määrän arviointi lupaviranomaiselle ei lisää turvallisuutta.

Uusi aselakiesitys vaikeuttaa huomattavasti maaseudun luvallisilla ns. korpiradoilla ampuvien asiallista harrastusta.

metsästäjä/ampuja

Kestääkö polla (nimimerkki)

Esittämästäsi näkökulmasta, että metsästysaseiden lupamenettelyssä noudatettaisiin samoja periaatteita kun muissakin käsiaseissa, saa varmasti tsiljoonan metsästäjän karvatkin pystyyn. Nythän he haukahtelevat tyytyväisinä, että "ei koske meitä".

Käyttäjän juhaa kuva
Juha Aaltonen

Niinpä!
Olen itsekkin harrastajana huolissani siitä, että tällä hetkellä näyttää kovasti aselain muutos työ kulkevan tyylillä "perse edellä puuhun".
Aselaki ehdotuksessa esitetty 2-vuoden harjoittelu jakso ampuma-seurassa, tekee ammunnan aloituksen monelle käytännössä mahdottomaksi. Ampuma-seuran jäsenyys pakko taas on Suomen perustuslain vastainen. Muutenkin tämä ehdotus on suurimmaksi osaksi vain yhden harrastajakunnan AHDISTELUA ja yhteisö-rangaistus muutaman häiriintyneen henkilön tekemien rikosten vuoksi.

Sakari.S!
Mitä muuta harrastusta on rajoitettu samoin menetlmin kuin ammunnan-harrastusta!? Missä on laki, joka rajoittaa esim. miekkailua harrastavan pitää hakea ostolupa miekalla ja perustella oman harrasteensa vakavuus? Missä on laki missä kilpa-auton moottorin tilavuus/teho on rajoitettu! Perusteena "ei kilpa-autossa tarvita X-tehoista moottoria kun kilpailla voi x-tehoisellakin?

Dr. Schmidt!
Korostan seuraavaa! Ampuma-aselaissa ei ole mitään vikaa.
Isoin ongelma on AYO (Ampuma-ase käytäntöjen YleisOhje) jonka aselakiin ja sen henkeen perustumaton ohjeistus pakottaa poliisin keskittymään myönnettävään ampuma-aseeseen EIKÄ henkilöön joka sitä aseen ostolupaa hakee. Samoin ongelmaksi on muodostunut eri poliisipiirien kirjava lupien myöntämis käytännöt joissa voimassa-olevalla ampuma-aselailla ei ole merkitystä.
Pienoispistooliin (.22 cal) on juurikin tästä syystä saanut luvan helposti! Koska AYO määrittelee pienoispistoolin vaarattomammaksi kuin esim. 9mm pistoolin.
Seikka mikä Jokelassa ja Kauhajoella vääräksi todistettiin.

NRAn ehdotus on kaikin puolin pätevä. Vahinko vain, että tämä ehdotus aikanaan jätettiin huomioimatta. Samaten kun jätettiin huomiotta asiantuntija tahojen ennen Jokelaa sen jälkeenkin antama varoitus koulu-ampumisten vakavasta esiintymis mahdollisuudesta.

Kestääkö polla (nimimerkki)

"Harrastuksen määrän arviointi lupaviranomaiselle ei lisää turvallisuutta". Sampo olemmeko me veljeksiä? Pohdinta käy samoilla aalloilla.

Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Lupaehtona ei yksinkertaisesti voi olla viranomaisen tekemä arvio harrastuneisuuden määrästä. Minusta asia ei voi olla siten meidän yhteiskunnassa, vai voiko? Siirrytäänkö tässä viranomaisen harjoittamaan mielivaltaan?

Myös
metsästäjä/ampuja

Sampo Laitala (nimimerkki)

Kestääkö polla:
Ymmärsit väärin.Käsiasetta on aivan turha luokitella vaarallisemmaksi kuin
metsästysasetta.Mieleltään sairaiden käsissä kaikki aseet ovat turvallisuus-
riski.Elämäntapoihin littyvistä ongelmista poliisilla on rekisteri sekä
jatkuva seuranta.Ainut tapa saada tietoa aseen omistajien terveydestä
(mielen)on suostumus jonka kesto on yhtä pitkä kuin aseen omistus.
Puhtaat jauhot pussissa ei ole ongelma aseen omistajille tai niitä haluaville.

Kestääkö polla (nimimerkki)

Olen kuullut tosi monelta aseluvan anojalta samaa kuin mitä Juha kirjoitat. Ongelma on nimenomaan poliisin toiminnassa, kun selvää lakitekstiä on lähdette noin vain tulkitsemaan soveltamisohjeella, josta onkin tehty kuin uusi laki. Muistaakseni joku aseyhdistys on kannellut tästä oikeuskanslerille. Mutta voin muistaa väärin!

Kestääkö polla (nimimerkki)

Selkis Sampo, kiitos oikaisusta.

Pikkukevennys. Toivottavasti puhtaat jauhot eivät tarkoita mömmöjä;)

metsästävä reserviläinen (nimimerkki)

Asia tosiaan voisi olla niin että pistoolilupa myönnetään ainoastaan varusmiespalveluksen suorittaneille. Intin jättäminen käymättä on tietoinen ratkaisu. Suuri osa ammunnanharrastajista ja metsästäjistä käy joka tapauksessa armeijan eikä koe sitä mitenkään ongelmalliseksi. Ja sen jälkeenhän on oikeutettu hankkimaan hallussapitoluvan kun omaa riittävän ymmärryksen aseista, aseturvallisuudesta yms. joita palveluksen aikana käydään läpi.

Toisaalta:
Onko kukaan miettinyt mitä tapahtuu kun Suomi liitetään Natoon ja palkka-armeija korvaa nykyisen? Jos aselaki ja hallussapito nojautuu nyt vahvasti PVn toimintaan niin sitten kun asevelvollisuutta ei nähdä enää tarpeelliseksi niin ei ole enää sitä resurssia josta on saatu tieto henkilön sopivuudesta ja sitten ei enää lupia voida myöntää.

Vanha demari (nimimerkki)

Tiedät varmaan, että esimerkiksi stilettien hallussapito on laitonta. Sitä kuitenkin voitaisiin perustella sillä, että haluaa harrastaa veitsenheittoa. Samoin sinkoa ei saa yksityinen omistaa, vaikka silläkin voitaisiin harrastaa maaliinammuntaa.

Pitäisikö mielestäsi yksityiselle ihmiselle sallia stiletin ja/tai singon omistaminen ja jos ei, millä logiikalla pitää saada omistaa käsiaseita?

Mielestäni on täysin hyväksyttävää ja ymmärrettävää, että esimerkiksi polisilla (ja armeijalla) on pistooleita, mutta kun tiedetään, että ne on tarkoitettu vain toisen vahingoittamiseen, miksi niitä pitäisi olla yksityisellä ihmisellä?

Harri (nimimerkki)

Vanhalle demarille: ns. stilettien hallussapito itsessään ei ole laitonta. Niitä ei vain saa Suomessa myydä tai pitää mukanaan julkisella paikalla mutta yksityinen kansalainen saa sellaisia kyllä laillisesti omistaa. Sama pätee muutamiin muihinkin teräaselainsäädännössä mainittuihin esineisiin.

metsästävä reserviläinen (nimimerkki)

Toveri sosiaalidemokraatti,

Jos mielestäsi on niin että kaikki millä voidaan jollain tavoin vahingoittaa ihmistä tai ihmiskuntaa, tulisi silloin myös ehdottomasti säännöstellä syntyvyyttä.

Perustele miksi yksityisillä ei saisi olla aseita? Jos et millään tavoin ole tekemisissä tämän harrastuksen kanssa niin voisitko ystävällisesti olla puuttumatta toisten harrastuksiin. Ei kukaan ole kieltämässä pesäpalloa, keihäänheittoa eikä miekkailua vaikka välineet on tarkoitettu ainoastaan toisen vahingoittamiseen sinun ideologiasi mukaan.

tourette (nimimerkki)

Aselain kanssa puljaaminen perustuu valheelliseen premissiin.

Se on, että luvallisten aseiden määrän vähentämisellä nykyisestä olisi joitain positiivisia vaikutuksia yhteiskunnassa. Myönnettävien aselupien määrän vähentäminen ja aselupien peruutusten määrän lisääminen on jo aikaa sitten kirjattu poliisin valtakunnallisiin tulostavoitteisiin, ja aselakikeskustelu pyörii täysin tämän perusolettamuksen ympärillä.

Se on valhetta. Maailmalta ei löydy ensimmäistäkään tutkimusta jossa osoitettaisiin että lainkuuliaisten kansalaisten luvallisten aseiden määrällä olisi mitään tekemistä väkivalta- tai henkirikollisuuden kanssa. Sen sijaan sellaisia tutkimuksia löytyy runsaasti, joista johdonmukaisesti ilmenee että luvallisten aseiden keinotekoinen vähentäminen tai poistaminen yhteiskunnasta, jossa niitä on, johtaa väkivaltarikollisuuden kasvuun ja usein sen luonteen muuttumiseen tavalliselle kansalaiselle vaarallisemmaksi.

Kaipaisin kovasti päättäjiltä ja valmistelijoilta selkeää ja tieteellisesti perusteltua analyysiä, minkälaiset ja kuinka suuret vaikutukset esitetyillä muutoksilla odotetaan olevan. Esimerkkejä:

- "aselakimuutoksen myötä joukkomurhat oppilaitoksissa loppuvat"

- "aselakimuutoksen myötä rikollisryhmiltä saadaan vuositasolla takavarikoitua XXX kappaletta laittomia aseita"

- "aselakimuutoksilla vähennetään maassa henkirikoksia keskimäärin XX kappaletta vuodessa kymmenen vuoden tarkastelujaksolla"

- "aselakimuutosten myötä ampumaratapalveluiden saatavuus pääkaupunkiseudulla saatetaan liikuntalain edellyttämälle minimitasolle viiden vuoden kuluessa ja Suomi saa tulevissa kolmissa kesäolympialaisissa kaksi ampumalajimitalia per kisat"

- allekirjoittanut ministeri ja poliisijohtaja N.N. ja M.M.

Rautalangasta vääntäen, tällaisia vaikutusanalyysejä ei aselakiuskovaisilla ole esittää, eikä tule. Aselupien kanssa puljaamalla ei poisteta amok-juoksuihin johtavia mikro- tai makrotason institutionaalisia ongelmia, ei vaikuteta ryyppyremmien väkivaltaan eikä kyetä puuttumaan ammatti- ja taparikollisten aseidenpitoon ja -käyttämiseen yhtikäs mitenkään.

tourette (nimimerkki)

Sekä nykyisessä että mitä ilmeisimmin tulevassa aselaissa mm. sinko, takaaladattava tykki ja vaikkapa ohjusjärjestelmä on määritelty "erityisen vaaralliseksi aseeksi", jolle saa lain puitteissa hakea osto- ja hallussapitolupaa jos pystyy sellaisen perustelemaan.

_Tietääkseni_ yksityishenkilöille ei ole tällaisiin myönnetty lupia... tai no, jollain keräilijällä voisi ehkä kyllä tykki tai pari olla.

Kestääkö polla (nimimerkki)

Parhailla keräilijöillä on hankittuna koko tykkipatteri tai raskas kranaatinheitinkomppania. Panssarivaunujoukkueen kalusto on jo useammalla.

Kestääkö polla (nimimerkki)

En kannata aseluvan edellytyksenä intin käymistä kuten edellä toivotaan. "Asia tosiaan voisi olla niin että pistoolilupa myönnetään ainoastaan varusmiespalveluksen suorittaneille. Intin jättäminen käymättä on tietoinen ratkaisu."

Intinkäyminen käy minusta suositukseksi, mutta ei ehdoksi. Olen tässä samaa mieltä Jarmo Niemisen kanssa sivareista (kommentti 19).

Kestääkö polla (nimimerkki)

Vanha demari, olet näissä asioissa ulkona kuin lumiukko. Ihme, ettet esitä autojen kieltämistä yhteiskunnalle erittäin vaarallisina liikennevälineinä.

Kestääkö polla (nimimerkki)

Juha Aaltonen kerro lisää, sinun ajatuksissasi on todellakin ytyä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Rovaniemeläinen psykiatrian erikoislääkäri Antti Liikanen kertoo blogissaan 13.3.2009 (http://anttiliikkanen.blogit.uusisuomi.fi/2009/03/...) olevan huolissaan keskustelusta, johon hän on osallistunut minunkin blogissani. Hänen kotisivuillaan on ansiokas kirjoitus puolustusvoimien psykologisten testien soveltuvuudesta ampuma-aselupien myöntämiseen liittyen. Seuraavassa on siitä ote. Otsikointi on minun.

PSYKOLOGISTEN TESTIEN SOVELTUVUUS

"Jos aseenkantolupa-asiassa tarvitaan psykologisia ja psykiatrisia tutkimuksia, joiden nojalla lupa voidaan evätä tai myöntää, ne tutkimukset eivät voi olla luotettavia.

Termi "palikkatesti" tulee asevelvollisille, varusmiespalvelusta suorittaville tehtävästä p-testistä, joka on MMPI-idealla tehtävä kysymyssarja, johon vastataan kyllä tai ei muutamaan sataan kertaan.

(mmpi = minnesota multiphasic personality inventory)

Tuo testi, ja sen tueksi tehtävät muut tutkimukset, voi kertoa ihmisestä sen, kykeneekö hän tottelemaan poikkeusolosuhteissa vai onko vaara, että tiukan paikan tullen riskiksi tulee "hermoromahdus".

Mutta me emme kykene psykiatriassa tuottamaan sellaista tietoa, voiko joku ihminen turvallisesti pitää aseita kotona, oli tarkoitus mikä tahansa.
Paitsi tutkimushetkellä, jolloin tämä ihminen on meitä vastapäätä eikä hänellä ole asetta mukanaan.

Tämä tieto maksaa - se, että emme voi sanoa - yhtä tutkittavaa kohden yli tuhat euroa (jopa yli 2000 euroa).

Eikä vastuu päätöksestä tämän tiedon myötä voi siirtyä tutkija-yhteisölle.
Sen tiedon myötä, että joku tappaa tai ei tapa luokkatovereitaan, itseään tai muuten vaan.

Ampuma-aseella (sellaisella tehdään satoja itsemurhia vuodessa Suomessa - joka vuosi). Tai muillla keinoin.

Yksi kuollut alle 30-vuotias "maksaa" yli miljoona euroa.

Aatelkaapa tätä!"

LÄHDE: http://anttiliikkanen.blogs.fi/page/1/ 13.3.2009.

vihreä vapaaehtoinen (nimimerkki)

Oheiset haastattelut asiantuntijoilta kertoo karua totuutta missä mennään:

Ykkösen aamu-tv 12.2.2009
http://areena.yle.fi/toista?id=1985419

Huomenta Suomi 16.3.2009, Aseala Saksan koulusurmista: Vastuu isällä
http://www.katsomo.fi/?treeId=&progId=10247&itemId=

Asiat saadaan kuntoon vain ja ainoastaan kouluttamalla. Kouluttamiseen tarvitaan asianmukaisia harrastuspaikkoja kuten yllä todetaan. Uusi aselaki tekee käytännössä mahdottomaksi harrastaa pistooliammuntaa maaseudulla, jossa perinteisesti pojat on isän kanssa käyneet opettelemassa ampumisen alkeet ja eettisen metsästyksen periaatteet. Nyt ollaan jälleen yrittämässä siirtää vastuu seuroille jotka muutenkin täysin vapaaehtoisesti kouluttaa jo nykyisellään ihmisiä metsästutkinnoissa ja SRA-kursseilla. Laki tulisi ehdottomasti muotoilla siten että poliisihallituksen vaatima "asekouluttaja" asia voitaisiin sisällyttää metsästäjätutkintoon, SRA-kurssiin sekä SALn koulutusohjelmiin. Jos seuraan tulee 100 uutta jäsentä vuosittain, voitte kuvitella paljonko tämä aiheuttaa kuormaa muutamalle "asekouluttajalle". Tosin aselakia ei kokonaisuudessaan ole vielä nähty, joten ei tiedetä millaisia MIINOJA se sisältää, nyt on tuotu vain käsiaseita koskevia asioita esille. Voihan olla että siellä annetaan poliisille oikeus tulla kotiin "tarkastamaan tilat" ilman syytä. Nykyiselläänkin on aselupia menetetty jo pelkästä ylinopeussakosta, jos kyseessä on ollut epämiellyttävä ihminen.

Nykyinen aselaki on toimiva, mutta se taho joka tarvitsee koulutusta on aselupia käsittelevä POLIISI. Aselupia käsittelevät ova monesti täysin ammattitaidottomia eivätkä tunne aselakia. Tästä on monia hyviä esimerkkejä, viimeksi vaikka "Vantaa suuri asekätkö" jonka tutkinta on kestänyt jo melkein vuoden vaikka mitään rikokseen viittaavaa ei ole löytynyt. Olisi toivottavaa että toimitaan vilpittömästi myös poliisin puolelta, samoin kuten harrastajat tekevät. Harrastajat voivat myöntää virheensä, mutta poliisi ei. Sen takia ei tulisi tehdä niitä virheitä. Ei poliisin ammattitaidottomuutta voida laittaa harrastajien syyksi, ei myöskään vierittää lääkäreiden tai puolustusvoimien vastuulle. Jos poliisi ei kykyne tekemään oikeita päätöksiä, on kouluttauduttava tai vaihdettava ammattia. Samoin kuten normaalissa elämässä toimitaan. On ironista, että aseharrastajat joutuvat selvittämään aselakia viranomaisille jotka työkseen toimivat alalla. Harrastajia syyllistetään ja lähtökohtaisesti heitä pidetään rikollisina. Eräs ylikomisario on perustellut ettei "muu-ase" lupaa voida myöntää, koska hakijan olisi kuulemma helppo kätkeä ase ja lähteä tekemään keikkaa. Herättää erittäin suurta luottamusta poliisiviranomaista kohtaan.

Kiitos Jarmolle että selkärankaisena miehenä keskustelet tästä asiasta sillä tavoin kuin asioista pitääkin keskustella. Toivottavasti tämän foorumin keskustelut saatetaanmyös muiden päättäjien tietoon että aselakia käsitellessä on edes päättäjillä puolueeton näkökanta asioihin ja he osaisivat suhtautua asiaan sen vaatimalla tavalla.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

LAKI JA SEN TULKITSEMISOHJE

"Vuoden 2008 loppupuolella tuli sisäasiainministeriön Poliisiosastolta ohje, jossa määrättiin vaatimaan kaikilta aseluvan hakijoilta lääkärintodistus. Samaisella ohjeella määrättiin, että aseluvat ovat määräaikaisia, kymmenen vuotta kerrallaan.

Hallituksen esitykset Ampuma-aselaista ja Poliisilaista kuitenkin määrittävät asiat erilailla. Niiden perusteluissa on lähtökohtana se, että luvat ovat voimassa toistaiseksi ja että henkilö on terve. Mikäli luvanhakija ei kykene antamaan luotettavaa selvitystä harrastuksestaan, niin sellaisissa tapauksissa lupa voidaan antaa määräaikaisena, pääsääntö tämä ei ole. Jos luvanhakijaa joudutaan haastattelemaan ja haastattelussa tulee ilmi sellaisia seikkoja, että luvan myöntäjä ei voi olla varma hakijan terveydentilasta, voidaan häneltä pyytää lääkärinlausunto. Tämäkään ei ole pääsääntö. Lisäksi Poliisilain perusteluissa sanotaan, että jos hakijalla on entuudestaan aselupa, niin poliisilla ei katsota olevan oikeutta pyytää lääkärinlausuntoa.

Nyt annettu ohje rikkoo lain säätämisen perusteluja ja on myös ristiriidassa lain hengen kanssa. Terveystietojen jatkuva vaatiminen ei ole muuta kuin viranomaisten yritys hankaloittaa harrastustamme. Koska viranomaiset ovat olleet haluttomia keskustelemaan asioista niiden saattamiseksi lain edellyttämään tilaan, on Asehistorian Liitto tehnyt asiasta kantelun oikeuskanslerille."

Jukka Sassi, puheenjohtaja
Asehistorian Liitto r.y.

LÄHDE: http://www.asehistorianliitto.fi/pj_palsta.html
Tammikuu 2009

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

AMPUMA-ASELAISSA EI OLE VIKAA

Juha Aaltonen, *40.:

"Korostan seuraavaa! Ampuma-aselaissa ei ole mitään vikaa. Isoin ongelma on AYO (Ampuma-ase käytäntöjen YleisOhje) jonka aselakiin ja sen henkeen perustumaton ohjeistus pakottaa poliisin keskittymään myönnettävään ampuma-aseeseen EIKÄ henkilöön joka sitä aseen ostolupaa hakee. Samoin ongelmaksi on muodostunut eri poliisipiirien kirjava lupien myöntämis käytännöt joissa voimassa-olevalla ampuma-aselailla ei ole merkitystä.

Pienoispistooliin (.22 cal) on juurikin tästä syystä saanut luvan helposti! Koska AYO määrittelee pienoispistoolin vaarattomammaksi kuin esim. 9 mm pistoolin.

Seikka mikä Jokelassa ja Kauhajoella vääräksi todistettiin."

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

KUKA ON PISTOOLIAMPUJA

A-RYHMÄ

Nyt esitetyssä mallissa nähdään, että pistooliampuja on henkilö, joka

on

- kaksi vuotta harrastanut aktiivisesti pistooliammuntaa valvotuissa olosuhteissa,
- saanut asiasta tutoriensa hyväksynnän,
- psyykkisesti terve,
- yhteiskunnallisesti luotettava myös menneisyytensä osalta
- naapuriensa hyväksymä,
- ampumaseuran jäsen ja
- ampuu säännöllisesti.

Lisäksi mikäli hän on yrittänyt käydä inttiä, hänen on tullut selvitä sieltä "puhtain paperein". Jotakin saattoi edellisestä vielä puuttuakin, täydennä.

B-RYHMÄ

Toinen pistooliampujaryhmä muodostuu luola- ja loukkumetsästäjistä, joille voidaan myöntää pienoispistoolilupa.

C-RYHMÄ

Edellisten kansalaisten rinnalla jatkavat nestorit, joiden osalta em. säädöksiä ei suoraan sellaisenaan sovelleta.

Pasi Turunen (nimimerkki)

Maassa jossa laittoman aseen saa tunnissa mikäli haluaa, ei aselakien sorvaaminen estä yhtään ainutta kouluammuskelua.
Ja mikäli luvan myöntämisperusteiden kanssa on ongelmaa, niin palataan takaisinpäin 70-80-lukujen määreisiin.
Suomen NRA:lla on erittäin hyviä vinkkejä aselakien tiimoilta, mutta eihän heitä voi kuunnella kun "nehän on ämeriikkalaisräiskijöitä".

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Terve "Pasi Turunen" nyt niitä NRA:n vinkkejä tarvitaan. Ne pitää tuoda esille.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

"Ja mikäli luvan myöntämisperusteiden kanssa on ongelmaa, niin palataan takaisinpäin 70-80-lukujen määreisiin."

Mitä ne olivat?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

ASIA EI KOSKE MEITÄ

Aselain muutosesitykset koskevat uusia ampuma-aselupia. Vanhat luvat jäävät ennalleen. Tosin ne voidaan jatkossa peruuttaa tai peruutetaan mm. ampumaharrastuksen päätyttyä.

Ministeriön esitys on tältä osin erinomaisen oiva. Nykyiset ampujat ja metsästäjät pidetään lähes tyytyväisinä, kun pääosaan heistä "asia ei koske meitä".

Puristaako polla (nimimerkki)

D-RYHMÄN muodostaa viranomaiset: poliisit, sotilaat ja rajamiehet. Ilmeisesti turva-alalla myös tietyt.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

KORPIRADAT HISTORIAAN

Sampo Laitalan kommentti *38: "Uusi aselakiesitys vaikeuttaa huomattavasti maaseudun luvallisilla ns. korpiradoilla ampuvien asiallista harrastusta."

Pistää pohtimaan, miten haja-asutusalueen perukoilla harrastukselle käy. Siis se kuolee!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

MISSÄ ON LAKIEHDOTUS?

Onko joku nähnyt lakitekstiä? Vai käymmekö keskustelua muutaman slaidin ja parin tiedotteen pohjalta?

Nyt muuttui mielenkiintoiseksi ja
esitetyn sisältö ymmärrättäväksi!

Reserviläinen (nimimerkki)

Ampuma-aselakia on tarkoitus kiireellisesti uudistaa mm. Jokelan ja Kauhajoen surullisten tapahtumien johdosta. Reserviläisliitto aikoo antaa oman lausuntonsa sisäasianministeriön julkaisemista muutosesityksistä. Lausunnon pohjaksi liitto teettää jäsenkyselyn esityksen keskeisistä kohdista.

Sinulla on mahdollisuus osallistua Reserviläisliiton ampuma-aselain muutosta koskevaan kyselyyn alla olevassa nettiosoitteessa:

http://www.webropol.com/reservilaisliitto.net .

Reserviläinen (nimimerkki)

Salasana kyselyyn jäi kertomatta. Se on Talvisodan pelastajan jalkaväen kivääri m/27:n lempinimi.

Reserviläinen (nimimerkki)

Oikea vastaus ei ole Koskenkorva, mutta melkein.

Reserviläinen (nimimerkki)

Viimeinen vihje. Ase sai lempinimensä, sen etutähtäimen sivuilla olleista pystyistä korvakkeista.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

RESERVILÄISLIITON KYSELY

Hienoa, että Reserviläisliitto järjestää kyselyn. Vastasin siihen. Se oli asiallinen. Vei aikaa minuutin ja sain kerrottua mitä mieltä olen asiasta.

Toivottavasti liitto julkaisee tulokset myös julkisuuteen.

V a s t a a k y s e l y y n,
jos et ole sitä jo tehnyt!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

SISÄASIANMINISTERIÖN KYSELY

"Miten aselakia tulisi uudistaa?

Aselakia on tarkoitus kiireellisesti uudistaa mm. siten, että käsiaseiden saatavuutta merkittävästi rajoitetaan, ensimmäinen käsiaselupa myönnettäisiin aina määräajaksi, enintään viideksi vuodeksi ja luvan saanti sidottaisiin ampumaseuran jäsenyyteen. Myös luvanhakijoiden ja -haltijoiden terveydentilan valvontaa on tarkoitus tehostaa. Oman metsästysaseen voisi hankkia vasta 18-vuotiaana. Aselain uudistamista valmistellut työryhmä ehdottaa:

- Käsiaseeseen (pistoolit, revolverit, pienoispistoolit, pienoisrevolverit) voisi saada luvan vasta kahden vuoden aktiivisen ampumaharrastuksen jälkeen. Harrastaminen pitää tapahtua ampumaseurassa.
- Aselupaa ei myönnetä, jos hakija ei ole sopiva pitämään hallussaan asetta.
- Alle 20-vuotiaalle ei myönnetä käsiaselupaa millään perusteella.
- Alle 18-vuotiaalle voidaan myöntää vain rinnakkaislupa metsästykseen, ei lupaa omaan aseeseen.

Keskusteluun johdattavat kysymykset:

1. Tulisiko käsiaseet (pistoolit, revolverit, pienoispistoolit, pienoisrevolverit) kieltää kokonaan?
2. Mikä olisi sopiva käsiaseluvan saannin alaikäraja (15 v, 18 v, 20 v)
3. Pitäisikö ammuntaa harrastaa vain ampumaseuroissa?"

LÄHDE: http://www.otakantaa.fi/hanke.cfm?group=405&id=&re... .

V a s t a a k y s e l y y n,
jos et ole sitä jo tehnyt!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Minun mielestä Reserviläisliiton kysely osoittaa kypsyneisyyttä suurten tietomäärien käsittelyyn. Erityisen tyytyväinen olen kysymyksien neutraalista sävystä.

RESERVILÄISLIITOLLA MAINIO KYSELY

"Ampuma-aselakia on tarkoitus kiireellisesti uudistaa mm. Jokelan ja Kauhajoen surullisten tapahtumien johdosta. Reserviläisliitto aikoo antaa oman lausuntonsa sisäasianministeriön julkaisemista muutosesityksistä.

Sisäasianministeriön muutosesitykset koskevat vain uusia ampuma-aselupia. Vanhat luvat jäävät siis ennalleen mutta ne voidaan jatkossa peruuttaa nykyistä herkemmin. Perusteena voi olla esim. ampumaharrastuksen päättyminen.

Vastaaminen alla olevaan kyselyyn on tärkeää, jotta liiton lausunto vastaa mahdollisimman tarkasti jäsenkuntamme näkemystä ampuma-aselain uudistushankkeesta.

1. Taustatiedot

Sukupuoli

- mies/ nainen

Ikäryhmä

- alle 30 vuotta/ 30-40/ 40-50/ 50-60/ yli 60

Harrastaako itse ammuntaa

- aktiivisesti/silloin tällöin/en harrasta ammuntaa

2. Tulisiko käsiaseet (pistoolit, revolverit, pienoispistoolit, pienoisrevolverit) kieltää kokonaan?

- kyllä/ ei

3. Tulisiko käsiaseiden kotisäilytys kieltää kokonaan?

- kyllä/ ei

4. Mikä olisi sopiva käsiaseluvan saannin alaikäraja

- 15 vuotta/ 18 vuotta/ 20 vuotta

5. Pitäisikö ammuntaa saada jatkossa harrastaa vain ampumaseuroissa (eli reserviläisyhdistyksessä, reserviupseerikerhossa, metsästys- tai ampumaseurassa jne.)

- kyllä/ ei

6. Pitäisikö ensimmäinen käsiaselupa myöntää vain henkilölle, joka on jo kaksi vuotta harrastanut ammuntaa esim. reserviläisyhdistyksessä tai ampumaseurassa ja, jolla on esittää asiasta yhdistyksen tai seuran antama todistus

- kyllä, kaksi vuotta on hyvä harjoitteluaika
- ei, harjoitteluajan pitäisi olla lyhyempi kuin kaksi vuotta
- ei, harjoitteluaikaa ei tulisi edellyttää lainkaan

7. Minkälaiset ovat ammuntaharrastusmahdollisuudet kotipaikkakunnallasi tai lähipaikkakunnilla.

- ammuntaa voi harrastaa vain ulkoampumaradalla aikana, jolloin maassa ei ole lunta
- paikkakunnalla on käytössä myös sisäampumarata tai -ratoja, joita voi käyttää myös talvella
- paikkakunnalla ei ole mahdollisuutta harrastaa ammuntaa

8. Pitäisikö ensimmäinen käsiaselupa myöntää vain määräajaksi (max. 5 vuotta)

- kyllä
- kyllä mutta ajan tulisi olla selvästi viittä vuotta pidempi
- ei, luvan tulee olla nykyisten lupien tapaan toistaiseksi voimassa oleva

9. Mikäli henkilö hakee em. määräajan päättymisen jälkeen uutta lupaa, voidaanko häneltä vaatia esim. reserviläisyhdistyksen tai ampumaseuran antama todistus harrastuksen aktiivisuudesta

- kyllä/ ei

10. Voidaanko käsiaseluvan myöntämisen ehdoksi asettaa puolustusvoiminen P2-testin tyyppisen persoonallisuustestin hyväksytty suorittaminen

- kyllä/ ei

11. Tulisiko poliisiviranomaisille antaa nykyistä laajemmat mahdollisuudet saada tietoa aselupia hankkivista henkilöistä esim. puolustusvoiminen ja terveydenhuollon rekistereistä
kyllä ei

12. Tulisiko lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattihenkilöille antaa oikeus tehdä poliisille ilmoitus henkilöstä, joka saattaa terveydentilansa puolesta olla sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta.
kyllä ei

13. Tuleeko poliisille antaa nykyistä laajemmat valtuudet peruuttaa mikä tahansa ampuma-aselupa esim. sen johdosta, että asianomainen henkilö ei enää harrasta ammuntaa.
kyllä ei

14. Vapaamuotoinen kommentti

LÄHDE: http://www.webropol.com/reservilaisliitto.net .

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Edellä olevien kyselyjen vertailu kertoo jo sen miten eritavalla sama asia voidaan ymmärtää

Kysymys tulisiko käsiaseet (pistoolit, revolverit, pienoispistoolit, pienoisrevolverit) kieltää kokonaan? ja kysymys mikä olisi sopiva käsiaseluvan saannin alaikäraja (15 v, 18 v, 20 v)? ovat molemmilla samanlaiset.

Kysymys 3, johtaa jo erilaisiin tulkintoihin. SM: Pitäisikö ammuntaa harrastaa vain ampumaseuroissa? RES: Pitäisikö ammuntaa saada jatkossa harrastaa vain ampumaseuroissa (eli reserviläisyhdistyksessä, reserviupseerikerhossa, metsästys- tai ampumaseurassa jne.). SM:n kysymys on yksiselitteinen. RES:in kysymyksessä järjestöjen laatua on laajennettu oman tulkinnan mukaisiin ampumaseuroihin.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

MISSÄ ON LAKIESITYS?

Järjestöille ei ole annettu lausuttavaksi lakiesitystä. Mikäli näin on, niin lausunnot joudutaan antamaan muutamaan tiedotteeseen ja noin kymmeneen diakuvaan perustuen.

Pidän menettelyä alan "ammattijärjestöjä" ja kansalaisia väheksyvänä. Minun mielestä tämä ei vastaa demokratiamme nykytasolle asetettuja vaatimuksia.

Toivottavasti ministeriö tarkentaa sanomaansa ja pyytää lausunnot lakiluonnoksesta eikä slaideista. Nykyisen aselain ilmeisen epäonnistuneen soveltamisohjeen laatimisessa ministeriö kuuli myös alan "ammattijärjestöjä". Tuloksena oli kuitenkin asiantuntijajärjestöjen lausuntojen huomioonottamattomuus. Ja sen seurauksen vireillä olevat valitukset eri oikeusasteissa.

Jaakko V (nimimerkki)

Dr. Schmidt kommentissa 13 kirjoitti: "Joka asiassa yhteiskunnassa yleensä on ongelmana vähemmistö, mutta pakko sen aiheuttamat vahingot on koittaa estää."

Tällainenko natsimeininki aseenomistajia kohtaan olisi sinun mieleesi: www.adressit.com/kasiaselaki

Kestääkö polla (nimimerkki)

Sairasta on! www.adressit.com/kasiaselaki mm: "Mikäli käsiaseen omistaja tavataan ilman tunnusta, rangaistus olisi ehdoton vankeustuomio. Vain riittävän suuri rangaistuksen uhka saisi kaikki käsiaseen omistajat pitämään tunnusta. Tunnuksen pitäisi olla värikäs ja helposti havaittava, esimerkiksi tällainen (kun tekstiksi vaihtaa ”käsiaseharrastaja”): http://www.mahnung-gegen-rechts.de/pages/staedte/Zittau/pics/Gelber-Stern.jpg"

Vapaassa maassa, niinpä!

Kestääkö polla (nimimerkki)

Ilmeisest em. adressin kirjoittanut on ajatellut asiaa vitsinä. Mutta tuo vitsi on todella mauton. Se ei edistä kenenkään asiaa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

AMPUMAHARRASTUS LOPPUISI HELSINGISSÄ

Esitys johtaisi ampuharrastuksen loppumiseen esimerkiksi Helsingissä. Kaupungissa ei ole enää julkisia ampumaratoja. Sama trendi on myös menossa muualla: ampuradoista on tulossa katovaa kansanperinnettä.

Tiukimmat kaavailut ovat, että tulevaisuudessa olisi yksi ampumarata maakuntaa kohden. Ympäristönormit ovat nostettu niin korkeiksi, että perinteiset radat joudutaan lakkauttamaan. Tässä ollaan viimeistään vuonna 2010 kun uusi laki ampumaradoista astuu voimaan.

Eli ampumaseura tarvitsee ampumaratoja, jossa voitaisiin ampua. Ja jos ratoja ei ole, harrastuksesta tulisikin golfmatkailun kaltainen harrastus. Ja se maksaisi, ja niitä rahoja ei ainakaan nuorilla ole.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

JÄSENYYSPAKKO JOHTAA ERIARVOISUUTEEN

Nyt lakiesitykseen on kaavailtu vaatimusta pistooliampujan jäsenyydestä ampumaseurassa. Vaatimus ei ole realistinen. Ampumaseuroja ei ole niin, että nykyiset seurattomat pistooliampujat voisivat niihin liityä. Seurojen määrä ja niiden kapasiteetti eivät riitä.

Seurat ovat syntyneet ja erikoistuneet omien viiteryhmiensä tarpeista. Yleisiä ampumaseuroja on oikeasti hyvin vähän. Tämä kohta lakiesityksessä kaipaa korjaamista.

Toinen vaihtoehto on, että Suomeen perustetaan kymmeniä/satoja uusia ampumaseuroja. Mutta niiden toiminta ei ole käytännössä mahdollista, koska seuroilla ei ole ampuratoja käytössä.

Lopuksi ilmeisesti joudutaan toteamaan, että tämäkään määräys ei koske nykyisiä pistooliluvanhaltijoita.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Suomen historiassa on ollut kerran ajanjakso, jolloin kansalaiset pääsivät järjestäyneen ampumaurheilun pariin niin halutessaan. Suojeluskunnissa harrasti satojatuhansia suomalaisia. Jotta ammuntaa voitiin harrastaa tarvittiin ampumaratoja ja niitä tehtiinkin jokaiseen suurempaan kylään, jossa oli suojeluskunnat.

Tosin noina aikoina piti tunnustaa aattetta. Kaikille ei suojeluskuntien ovet auenneet!

Järjestelyissä oli silloin samoja piirteitä kun sisäasiainministeriön lakiesityksessäkin, mm. tuutorointi, harjoittelujaksot, harrastuksen aktiivisuus ja muiden antamat lausunnot. Edellä oleva on silkkaa sattumaa, mutta kumminkin.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

HUUMAUSAINETESTIT

Itse nostaisin aseen hallussapitoluvan edellytykseksi huumausainetestit. Jos tulos olisi positiivinen uutta lupaa ei myönnettäisi ja vanhat peruutettaisiin. Olen myös sitä mieltä, että samaa tulisi edellyttää viranomaisilta, jotka kantavat asetta.

Matti Kopra (nimimerkki)

Missä on virkamiesten kirjoitukset? Ovatko SM:n virkamiehet mahdollisesti keskittyneet lain valmisteluun ja tyytyvät vain passiivisesti lukemaan kun hölmö kansa rupattelee keskenään?
Olisi mielenkiintoista tietää missä määrin aselain valmistelussa on mukana poliitikkoja, virkamiehiä, alan järjestöjen edustajia, kansalaisia ym?
Demokratiaan kuuluu avoimuus ainakin pohjoismaisessa sellaisessa. Missä on julkaistu mahdollisten eri työvaliokuntien kokoonpanot aselain valmistelutyöhön liittyen?
Minkälaisia lausuntoja ovat järjestöt antaneet, mikäli heiltä on kyselty jotain ylipäänsä? Ovatko kiltit ja nöyrät järjestöjen leipäpapit poliitikkojen ja virkamiesten rankinglistan kärjessä?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

TAVALLINEN KANSALAINEN

Matti Kopralle, *82. Itse olen huolissani siitä, kuka edustaa tavallista ampumaurheilun harrastajaa tai valtion mailla tai omilla mailla tai kaverin mailla metsästävää kansalaista, joka ei kuulu mihinkään yhdistykseen. Minusta he ova joutumassa eriarvoiseen asemaan yhdistysten turvatessa omia tarpeitaan lakiin.

Reserviläinen (nimimerkki)

Mielenkiintoista on, miksi huumausaineista ei ministeriön valmistelijat ole puhuneet mitään?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Sorry "Vihreä vapaaehtoinen", huomasin viestisi vasta nyt (*56.). Se on nyt näkyvissä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

PISTOOLIAMMUNTA LOPPUISI MYÖS MAASEUDULLA

"Vihreä vapaaehtoinen" nostaa esille kommentissaan (*56.) mahdollisen aselainuudistuksen seuraukset maaseudulla.

"Uusi aselaki tekee käytännössä mahdottomaksi harrastaa pistooliammuntaa maaseudulla, jossa perinteisesti pojat on isän kanssa käyneet opettelemassa ampumisen alkeet ja eettisen metsästyksen periaatteet."

Olen samaa mieltä "Vihreä vapaaehtoisen" kanssa, koska haja-asutusalueella ei ole ampumaseuroja, pistooliammuntaharrastus loppuisi kyseisissä paikoissa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

LUPAVIRANOMAISEN TOIMINNASSA ON PARANNETTAVAA

"Vihreän vapaaehtoisen" kuvaus lupaviranomaisen toiminnasta, vastaa monen muunkin kertomaan lupien myöntäjien osaamattomuudesta ja kirjavuudesta. Useiden mielestä, juuri tässä on ongelman ydin. Asia kaivannee raikkaan itsearvioinnin ja sen mukaisten toimenpiteiden käynnistämisen poliisihallinnossa.

Peräkylän poika (nimimerkki)

Nyt kannattaa myydä pistoolinsa vielä kun niistä saa edes jotain. Kohta lehdet ovat täynnä myynti-ilmoituksia.

Peräkylän poika (nimimerkki)

Tuntuu kohtuuttomalta, että meiltä loppuisi mahdollisuus käydä ampumassa pistoolilla, kun muut ovat hölmöilleet. Ainakaan meillä päin ei ole lähimpään 100 kilometriin yhtään ampumaseuraa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

RESERVIN KENTTÄKELPOISUUS

Sotilaana olen huolissani reservistämme. Vapaaehtoinen maanpuolustustyö on kehittynyt yhteiskunnassamme suotuisasti. Sen yhtenä perusjalkana on ollut ja tulee olla jatkossakin reserviläisten mahdollisuus ylläpitää ja kehittää kenttäkelpoisuuttaan. Tässä ampumaharrastus on ollut tärkeässä asemassa. Itse asiassa tässä voisi todeta, että ilman ampumataitoa ei voi olla kenttäkelpoinen reserviläinen.

Toistaiseksi aselakivalmistelusta ei ole tuotu julkisuuteen ajatuksia reserviläisammuntojen tulevaisuuden mahdollisuudesta. Toki mielipiteensä, siis huolestumisensa, ovat esittäneet alan järjestöt.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Ohessa on Maanpuolustuskoulutuksen Espoon-Kauniasten paikallisosaston ase- ja ampumakoulutuksen "Turvallinen Ampuja" -kurssiohje. Ohje on vakioitu ja ollut heillä käytössä vuodesta 1998 alkaen.

Vaihe 1
MÄÄRÄYKSET

Alustus (kurssin johtaja)
-tarkoitus
-eri vaiheet
-teoria
-käytäntö(harjoittelu)
-kokeet(teoria ja näyttö)
Luennot:
-aselaki (poliisin edustaja)
-sra-säännöt (tuomari-/kouluttajakortin haltija)
-ampumalajit (ratavuorovastaavat)
-rata
-puolustusvoimien ammunnat
-sovellettu reserviläisammunta (sra, iscp)
-pistooli
-TA-ammunta
-haulikko
-ampumaharrastusvakuutus(res.liitto,pohj
-ym.
Meitä koskevat:
-puolustusvoimien ammunnat sekä määräykset (pv:n edustaja)
-sra sekä määräykset (SRA-kouluttajat!)
-sekä muu aseen käsittelyyn ja toimintaan liittyvä toiminta missä ja miten käytetään ja tilanteet

Vaihe 2
ASEET

Aseet ja niiden tekniikka toiminta tavat (kurssinjohtaja ja asekeräilijät)
-replicat
-deaktivoidut
-ilmatoimiset
-kaasutoimiset
-jousitoimiset
-ruutiaseet
-pistoolit, revolverit
-kiväärit(puoliautom.kerta.pult)
-haulikot(puoliatm.pump.norm)
-puhdistus ja huolto
-patruunat(tyypit ja mallit)
-eri kaliiperit ja mitä tarkoittaa(mallit)
-erilaiset häiriöt ja ongelmat

Vaihe 3
HARJOITTELU

Käytäntö (SRA-kouluttajat ja ratavuorovastaavat):
-aseiden käsittely(lippaan vaihdot huollot kentällä)
-lipastus ja lataus
-kohdistaminen
-ammunta asennot(makuu pysty polvi sekä haulikko
pistooli asennot
-ammunta
-matkat 150,300m sekä pistooli haulikko
-ammunta tekniikka pis.haul.ta-kiv.reskiv.

Vaihe 4
KOKEET

Kokeet (kurssinjohtaja ja SRA – kilpailutuomarit)
-kurssilaiset suorittavat näyttökokeen seuraavilla
aseilla: pistooli, kiväärit, haulikko
-vaatimuksena kivääri sama kuin pv:llä (rk3 150m
sekä 300m)
-pistooli: keskiosumat sekä oikea kohde
-haulikko: maalien kaataminen sekä oikea maali.
-Koe ja ampumatestit hyväksyttävästi läpi

= suoritettu Turvallinen Ampuja –kurssi ja mahdollisuus lisenssin anomiseen RESUL:lta.

Huom: Teoriakoe oltava suoritettu ennen vaihetta 2 (esim.20 kysymystä, josta on oltava 17 oikein, mutta turvakysymyksissä ei hyväksytä virheitä! Kokeet saa uusia vain kerran myöhemmässä vaiheessa.

Muuta:
Luennoitsijat:
-Poliisi(aselaki)
-pv:n edustaja (pv:n vaatimukset ja määräykset)
-sra:n edustaja
-aseliikkeen edustaja
-omat ampumajaoksen henkilöt

Teoriaa 3 –iltaa (a’ 3 tuntia)

Koe (1 tunti)

Harjoittelu ilman ammuntaa ja tutustuminen aseiden teknikkaan (3 tuntia) 3-4 ohjattua ampumaharjoitusta eri aseilla

Aseenkäsittelyn näyttökoe ja harjoituskilpailu

Laatinut: reservin vänrikki Veijo Rautio, 1997. Vahvistettu: reservin majuri Kai Haatainen, 1997 ja tarkistettu 2007.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaa, professori Mika Hannula pohti Aseet ja vastuullisuus –seminaarissa Messukeskuksessa 13.3. mm. miksi reserviläiset harrastavat ammuntaa.

MIKSI RESERVILÄISET HARRASTAVAT AMMUNTAA?

- ampumataito on olennainen osa kenttäkelpoisuutta; ampumataito on yksi sotilaan perustaidoista.

- kertausharjoitukset eivät riitä reserviläisen ampumataidon kehittämiseen ja ylläpitoon.

- ampumaharrastus on yksi tärkeimmistä reserviläistoiminnan muodoista ja sillä on pitkät perinteet.

- reserviläisten ampumakoulutus on turvallista ja kurinalaista.

- ampuminen on pitkäjänteinen harrastus, jota moni jatkaa vuosikymmenien ajan.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Miten sinä suhtaudut reserviläisten ampumataidon merkitykseen?

Reserviläinen (nimimerkki)

On väärin, jos reserviläistoiminta ja siihen liittyvä ammunnan harjoittelu tai kilpailu eivät täyttäisi oikeutta käsiaseeseen. Homma ei hoidu käpyjä heittelemällä ja huutamalla laukaus-laukaus. Huonolta näytää näin maanpuolustuksen kannalta.

Reservin vänrikki (nimimerkki)

Olen Niemisen linjoilla. Reserviläisten ampumaharrastus tulee tietenkin olla mahdollista. Nyt keskustelu on ketuillaan. Puhutaan aseista kun pitäisi puhua aseen käyttäjistä. Pitäisi nähdä, että hullut on hulluja ja hullulle ei kuulu ase. Järjestäytyneessä reserviläistoiminnassa hullut eivät ole mukana. Heidät huomataan heti. Ja se homma loppuu siihen.

Reserviläinen (nimimerkki)

Kumma juttu, jos intti ei ota kantaa aselakiin. Sama juttu on poliiseillakin. Mielenkiintoista on myös nhdä miten sotilaiden, poliisien ja rajakurvarien ampumaharrastus järjestetään.

Reservin vänrikki (nimimerkki)

Intti rakentaa maakuntajoukkoja. Niissä on pulaa miehistöstä. Ampumista tarvittaisiin enemmän tetsaamisen sijaan. Mutta missäs ammut. Kertausharjoituksissako? Satojen kilometrien päässä? Ei onnistu. Intin rahat ei tähän riitä.

Reservin vänrikki (nimimerkki)

Espoon reserviläisten ampumaohjelma vaikuttaa hyvältä. Samoja on muuallakin.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

AMPUJISTA PARASTA YKKÖSLUOKKAA

”Aselain uudistamisen yhteydessä esitetään muutettavaksi myös poliisilakia, jotta poliisilla olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet saada tietoja aselupaa hakevien henkilöiden terveydentilasta, päihteiden käytöstä ja väkivaltaisesta käyttäytymisestä.

Lisäksi poliisille tulisi oikeus saada tietoja asevelvollisuuden suorittamisesta ja palveluskelpoisuuden arvioinnista.”

”Lääkärille ja muulle terveydenhuollon ammattihenkilölle ehdotetaan säädettäväksi oikeus tehdä poliisille ilmoitus henkilöstä, joka saattaa terveydentilansa puolesta olla sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta.”

Kun psykologisiin testeihin ja ampumayhdistysten asevastaavien lausuntoihin liitetään poliisilakiin esitetyt laajennetut oikeudet sekä erilaisten terveysviranomaisille annettava oikeus tai velvollisuus kertoa sopimattomista henkilöistä johtavatkin siihen, että ampujat ovat luotetuista luotetuimpia - superkansalaisia.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Viimeiset viikot on keskusteltu aselain säädösten kiristämisestä ja sen seurauksista. Mutta tässähän on kyse vain yhdestä laista. Vain harva on pohtinut ääneen, mikä tilanne on sen jälkeen kun

UUSI AMPUMA-ASELAKI + UUSI AMPUMARATALAKI + UUSI POLIISILAKI = !!!

... ovat astuneet voimaan.

Taina (nimimerkki)

" Se kasvattaa ja ohjaa vastuullisuuteen. Ammunta kehittää tarkkaavaisuutta ja ruumiin koordinaatiokykyä. Onnistuakseen ammunnassa tarvitaan mielensä rauhoittamista. Siinä vaaditaan keskittymiskykyä, itsensä hallintaa ja hillintää. Ampumaurheilu on tiimityötä. Siinä edellytetään yhteisön sääntöjen noudattamista. Jos et siihen kykene harrastuksesi loppuu saman tien."

Tämä pitää paikkansa monen sellaisenkin harrastuksen kohdalla (vaikkapa jalkapallon), jonka avulla ei voi pikaistuspäissään viedä toisilta henkeä! En käsitä, miten ise ampuminen olisi niin arvokasta, että juuri sitä pitäisi saada ihmishenkien kustannuksella harrastaa.

Reserviläinen (nimimerkki)

Tainaseni

ampumaharrastus ei tapa ketään!

Reserviläinen (nimimerkki)

Taina, toistensa ampujat ovat hulluja, ymmärrätkö?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

LAKIESITYS ON NYT LAUSUTTAVANA

Sisäasianministeriö on pyytänyt lausuntoa hallituksen esityksestä ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyvien säädösten muuttamisesta. Kirjalliset lausunnot tulee olla SM:ssä viimeistään 22.4.2009. Lausunto on pyydetty seuraavilta tahoilta

- oikeusministeriö,
- maa- ja metsätalousministeriö,
- sosiaali- ja terveysministeriö,
- työ- ja elinkeinoministeriö,
- opetusministeriö,
- puolustusministeriö,
- ulkoministeriö,
- ympäristöministeriö

- Lääkäriliitto
- Tehy r.y.
- Kuntaliitto
- Tullihallitus
- Lääninhallitukset,
- pääesikunta,
- Helsingin poliisilaitos,
- Maarianhaminan poliisilaitos,
- keskusrikospoliisi,
- liikkuva poliisi,
- Poliisin tekniikkakeskus,
- Poliisiammattikorkeakoulu
- Sotamuseo,

- Metsästäjäin keskusjärjestö,
- Suomen Metsästäjäliitto - Finlands Jägarförbund r.y.

- Suomen Ampumaurheiluliitto r.y.,
- Suomen Ampumahiihtoliitto,

- Reserviläisurheiluliitto r.y.,
- Suomen Reserviupseeriliitto,
- Reserviläisliitto,
- Maanpuolustuskoulutusyhdistys r.y.,

- Asehistorian Liitto r.y.,
- Suomen Asehistoriallinen Seura r.y.,
- Suomen Aseseppien Yhdistys r.y.,

- Asealan elinkeinonharjoittajat r.y.,
- Asekauppiaiden Liitto r.y.,
- Yhteistyöfoorumi Vastuulliset asekauppiaat,

- NRA Kansallinen Kivääriyhdistys r.y.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Lain perusteluissa kerrotaan, että ampuma-aselain muuttaminen johtuu myös kansallisista muutostarpeista. Tavoitteena on aseturvallisuuden lisääminen.

POIS JEMENIN RINNALTA

Yleisperusteluna on mm. "Yksi aseturvallisuuteen vaikuttava seikka on ampuma-aseiden määrä. Suomi sijoittuu ampumaaseiden lukumäärässä asukaslukuun suhteutettuna maailman kärkeen USA:n, Jemenin ja Norjan
jälkeen ennen Saksaa ja Ruotsia (yhteensä noin 2 miljoonaa luvallista asetta)."

Eli nyt esitettävillä toimenpiteillä pyritään saamaan Suomi pois em. kärkisijoilta. Hyvä, että tämä on nyt kerrottu! Ei tarvitse kenenkään luikerrella asiassa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

SOVELTUVUUSTESTIT KÄYTTÖÖN

"Luvanhakijan terveydentilan ja käyttäytymisen valvonnan tehostamiseksi esitetään, että luvanhakija olisi velvollinen suorittamaan hänen henkilökohtaista soveltuvuuttaan selvittävän soveltuvuustestin. Testi kehitettäisiin puolustusvoimien käyttämästä soveltuvuustestistä siten, että sillä mitattaisiin luvanhakijan väkivaltaisuutta, väkivallan ihannointia, paineensietokykyä ja vastaavia ominaisuuksia.

Soveltuvuustesti olisi tietokonepohjainen testi. Testi perustuisi puolustusvoimien käyttämään testiin, jota on käytetty varusmiesten soveltuvuuden arviointiin arvioitaessa varusmiesten soveltuvuutta eri tehtäviin. Testiä muokattaisiin yhdessä puolustusvoimien kanssa niin, että puolustusvoimat ottaisi omaan käyttöönsä soveltuvan version saapuvien varusmiesten soveltuvuuden arviointia varten. Testi laadittaisiin sellaiseksi, että sen tuloksen tulkinta ei edellyttäisi lääketieteellistä koulutusta. Testin tulosta ei käytettäisi suoraan kielteisen lupapäätöksen
perusteena, vaan sen antama tulos olisi pohjana mahdollisille soveltuvuuden jatkoarvioinneille, lääkärinlausunnon pyytämiselle tai tarkemmalle haastattelulle. Testin suorittamiseen kuluisi aikaa noin puoli tuntia. Testin tuloksen käyttö olisi rajattu ainoastaan luvanhakijan henkilökohtaisen
soveltuvuuden arviointiin, eikä sitä voitaisi siten käyttää esim. muiden lupa-asioiden ratkaisemisessa tai esitutkinnassa."

Taina (nimimerkki)

Reserviläiseni,
jOssainhan ne "hullutkin" oppivat ampumaan ja jostain he aseensa saavat.

Reserviläinen (nimimerkki)

Tainaseni, viimeisestä kolmesta suomalaisesta sarjamurhaajasta ei kukaan käynyt inttiä koska häkäpönttö ei sitä sallinnut.

Taina (nimimerkki)

reserviläinen,
Eihän tässä kukaan intistä puhunutkaan. Eikös tätä keskustelua käydä siviilien saatavilla olevista aseista, joihin uusi aselakiehdotus pyrkii vaikuttamaan?

Reservin vänrikki (nimimerkki)

Taina, reserviläinen on siviili, niin kuin on skabbarikin virka-aikansa ulkopuolella.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

MITÄ MUUTOS MERKITSISI PISTOOLIAMMUNNALLE?

Viikolla julkaistun lakiluonnoksen ja sen perustelujen pohjalta sisäasianministeriö valmistautuu siihen, että pistooliammunta vähenee voimakkaasti niin pääkaupunkiseudulla kuin haja-asutusalueellakin.

Aseluvat sidotaan ampumaseurojen jäsenyyteen. Niitä ei ole haja-asutusalueella, eikä jatkossa toimivia seuroja myöskään pääkaupunkiseudulla ampumaratojen sulkemisen takia. Helsingissä ei ole enään yhtään yleistä ampumarataa. Ja jos ei ole ratoja, ei tule myöskään aktiivisia harrastajia. Siis harrastus loppuu.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Sisäasianministeriö ilmoittaa, että pistoolien hallussapitolupia on 250 000 kappaletta. Suomen ampumaurheiluliitossa on reippaat 30 000 jäsentä. Heistä aktiivisesti harrastaa pistooliammuntaa alle 10 000 henkilöä.

LUVALLISISTA VAIN PIENI OSA KUULUU AMPUMASEUROIHIN

Mitä edellä esittämistäni luvuista voidaan todeta?

Pistooliluvallisten valtaosa ei kuulu ampumaseuroihin. Tuleva lainsäädäntö tuleekin kohdistumaan juuri tähän joukkoon.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

SOVELTUVUUSTESTIT SITTENKIN

Luvanhakija velvoitettaisiin suorittamaan hänen henkilökohtaista sopivuuttaan mittaavan soveltuvuustestin. Testi kehitettäisiin puolustusvoimien käyttämästä soveltuvuustestistä siten, että sillä mitattaisiin luvanhakijan väkivaltaisuutta, väkivallan ihannointia, paineensietokykyä ja vastaavia ominaisuuksia.

Testi muokattaisiin puolustuvoimien alokkaille tekemästä P-kokeesta. Uuden testin soveltuvat osat olisivat puolustusvoimien käytössä. Testi tehtäisiin tietokoneella.

Kuka ei saisi lupaa testin perusteella?

Vastaus: väkivaltaisuutta ihannoiva, paineensietokyvytön henkilö.

Puristaako polla (nimimerkki)

Soveltuvuustesti ei kerro tuleeko joku joskus hulluksi kertovat ammattilaiset. Testillä saadaan selville ”hajoaako aamukasa”, siis kestääkö alokas intin paineita ja auktoriteettejä. Ks. http://anttiliikkanen.net/.

”Armeijan p-testi muuten on eräs luotettavimpia keinoja arvioida, onko kutsunnoissa / alokasaikana tutkitulla kanttia läpäistä ”miesten koulu” henkisesti. Siitä testistä muuten vihollisen tappamiseen kykenevä pääsee läpi.” - kertoo psykiatrian erikoislääkäri Antti Liikanen.

Puristaako polla (nimimerkki)

Intin P-koe on inttiä varten. Tuntuu hieman oudolta, että sen yhteyteen liitetään muuhun tarkoitukseen liittyvä osa. Vai voitaisiinko testiä myös soveltaa ajonkortin eväämistä varten. Jotenkin tässä menee jauhot ja vellit sekaisin!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

ASELAKIESITYKSEN VALMISTELU

Hankkeen valmistelusta vastaa ylitarkastaja Mika Lehtonen sisäasiainministeriöstä.

Aselainsäädäntöä valmisteleva työryhmä:

- ylitarkastaja Liisa Timonen, sisäasiainministeriö
- ylitarkastaja Esa Puurtinen sisäasiainministeriö
- lääninylikomisario Mika Heinilä, Etelä-Suomen lääninhallitus
- apulaispoliisipäällikkö Ilkka Jukarainen, Mikkelin kihlakunnan poliisilaitos
- puolustusministeriön nimeämä edustaja

Työryhmän tehtävänä on valmistella hallituksen esityksen muotoon ehdotukset muutoksiksi

- käsiaseiden luvansaannin edellytysten tiukentamisesta
- luvanhakijoiden ja haltijoiden terveydentilan valvonnan tehostamisesta
- YK:n tuliasepöytäkirjan kansallisesta voimaansaattamisesta sekä
- asedirektiivin muuttamisesta annetun direktiivin edellyttämiksi muutoksiksi ampuma-aselainsäädäntöön.

Työryhmien tulee kuulla asiantuntijoina ampuma-aselautakuntaa sekä metsästyshallinnon, oikeushallinnon, sosiaali- ja terveyshallinnon, opetushallinnon, puolustushallinnon ja ympäristöhallinnon viranomaisia. Työryhmien tulee kuulla myös keskeisiä asealan järjestöjä sekä muita
asiantuntijoita.

LÄHDE: 29.9.2008 SM109:00/2008, ASELAINSÄÄDÄNNÖN JA ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN SÄÄDÖSTEN UUDISTAMISTA KOSKEVAN HANKKEEN ASETTAMINEN. www.intermin.fi.

Käyttäjän juhaa kuva
Juha Aaltonen

Vanha demari (46) ja Harri( 47)!
olette kumpikin väärässä. "stiletti"= kiinteäteräinen pistoase jota käytettiin miekan kanssa. http://www.arco-iris.com/George/images/stiletto_01...

Tarkoitatte automaatti veistä (automatic knife) joita saa Suomessa myydä ja omistaa. Mutta niinkuin terä-aselaki määrää, mukana kantaminen kielletty.

Olen lukenut uutta ampuma-aselakia koskevan ehdotuksen. Kokonaisuutena surkea esitys! vai miltä kuulostaa lause..."Pistoolia suurikokoisempi revolveri katsotaan taskuaseeksi..." (44§).
Tai...
(Lainaus HE183/1997-->)” Säännöksessä ei edellytettäisi, että luvan saaminen olisi mahdollista vain varsinaisen kilpa-ammunnan perusteella. Riittävänä olisi pidettävä myös jonkin kilpa-ammunnan lajin aktiivista harrastamista, vaikkei luvan hakijalla olisikaan tarkoitusta osallistua varsinaisiin kilpailuihin. Satunnaista maaliin ampumista ei kuitenkaan voitaisi pitää momentissa tarkoitettuna
ampumaurheiluna ja -harrastuksena, vaan ampumaurheilun ja -harrastuksen tulisi käsittää jonkin
sellaisen ammunnan lajin aktiivista harrastamista, jossa järjestetään kilpailuja.” Tällä lauseella voidaan estää ammunnan-harrastus muussa kuin kilpa-urheilu käytössä. Laki ehdotuksessa myöskin kumotaan Suomen perustuslain kohta yhdistymisvapaudesta, todellista demokratiaa...Sano!
JA MIKSI KAIKKI TÄMÄ?
TÄMÄN VUOKSI...! Suomessa henkirikoksissa käytetään n:16% ampuma asetta ja näistä on luvattomia n:57%! Eli karkeasti LUVALLISIA ASEITA 5-6%.
Kun otetaan huomioon, että millainen henkilö tämä 5-6%:n takana yleensä on!
1. Alkoholisoitunut, enemmän tai vähemmän.
2. Sosiaaliset ongelmat.
3. Jonkin sortin rikostausta olemassa.
4. Ei harrasta ammuntaa t. metsästystä mitenkään aktiivisesti.
5. Mielenterveysongelmia.

Tällä 5-6% henkirikoksen tekijöistä ampuma-ase yleensä vain on, varsinaista perusteltua syytä aseen omistukselle näillä henkilöillä ei yleensä ole. Näistä 5-6% henkirikoksista tuskin jäisi yksikään kuitenkaan tekemättä vaikka tekijällä ampuma-asetta EI OLISIKAAN OLLUT!

Silti aseiden vastustajat harvoin tiedostavat rikostilastoista mitään muuta kuin ampuma-asein tehdyt rikokset joista siis noin 10-11% oli LUVATON ASE ja 5-6% LAILLINEN ASE!
Henkirikoksista siis n:94% eli kaikki ne joissa käytetään kaikkea muita rikosvälineitä mutta EI LAILLISTA ampuma-asetta! Ovat rikoksia joita EI OLE OLEMASSA. Näiden asevastaisten henkilöiden puheesta/kirjoituksista voidaan lähes aina käsittää, että kaikki henkirikokset poistuisivat jos LUVALLISIA aseita ei olisi.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Terve Juha, olen kanssasi samaa mieltä. Lakivalmistelu tähtää kilpa-ammuntatyyppisen (malli SAL) pistooliammunnan sallimiseen ja muun kieltämiseen. Valtaosa pistooleista on muilla kuin ampumakilpailuihin osallistujilla. Joten he joutuisivat luovuttamaan pistoolinsa pois.

Reserviläisammuntojen osalta ei lakiesityksestä saa oikein otetta!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Sisäasiainministeriön avaama aselakiesitystä käsittelevä kansalaismielipidefoorumi on avoinna huhtikuun 14.päivään asti osoitteessa http://www.otakantaa.fi/hanke.…;ref=Hanke.

Nyt sivuilla on vasta 700 viestiä. Määrä on mielestäni vähäinen. Käy kertomassa oma mielipiteesi.

Matti Kopra (nimimerkki)

AMPUMA-ASELAKI ESITYS
TORSO VAI SUSI?

Hallitus on esittänyt nykyistä aselakia muutettavaksi. Tärkeimmät perusteet ovat Jokelan ja Kauhajoen surmatyöt. Nykyinen laki on kuitenkin ollut toimiva jo noin 10 vuoden ajan ja on yksi Euroopan tiukimmista aselaeista. Lain tulee kuitenkin olla toimiva, yleisesti hyväksytty eikä se saa sitoa tarpeettomasti poliisin resursseja. Aselakiesitys ei saa rikkoa voimassa olevaa perustuslakia.

Normaalit, rehelliset ja lainkuuliaiset ihmiset haluavat toimia lakien mukaan ja siksi epäselvät tai vaikeasti noudatettavat lait ovat huonoja.

Ikärajojen nostaminen ei poista surmatöitä, se vain vaikeuttaa kohtuuttomasti alan harrastajien sekä aseiden omistajien toimintaa. Tästä saatiin esimerkki juuri äsken Saksasta. Mieleltään häiriintyneet on pystyttävä tunnistamaan eikä heille tule myöntää aselupia.

Aselupaehtojen yhtenäistämisohjeesta puuttuu armonvuosilaki ja myös sisäministerin päätös 4.3.2004 sodista muistona tuoduille aseille myönnettävistä luvista.

Lakiesityksen valmistelussa ei ole kuultu alan harrastajia, aseiden omistajia, asealan elinkeinoharjoittajia eikä ampumaharrastuksen piirissä olevia järjestöjä.

Suomessa on yli 660 000 laillista aseenomistajaa, jotka ovat vastuunsa tuntevia, järkeviä ihmisiä ja pitävät aseistaan huolta ja toimivat turvallisesti. Lakiesitys ei tuo esiin luvattomia aseita.

Ampumaharrastuksen tilapäinen keskeytyminen vaikkapa sairauden, opiskelun tai muun syyn takia ei voi tarkoittaa aseen tai aseluvan menettämistä.
Aseen omistajat voivat halutessaan nimetä ne aseet, jotka he haluavat pitää muistoesineenä tai aseina, joilla ei ammuta, jolloin aselupaan kirjataan yksinkertaisesti merkintä ”Ei oikeuta patruunoiden hankintaan”.

Jokainen seura valitsee jäsenet ja harkitsee myös suosituksen kirjoittamisen. Tämä on jo nyt käytäntönä aselupien myöntämisessä ja tätä hyväksi havaittua käytäntöä tulisi jatkaa.

Esityksestä on jätetty pois puolustusvoimat ja rajavartiolaitos, joissa annetaan koulutusta varusmiehille, reserviläisille sekä henkilökunnalle. Kadettikoulussa järjestettävä koulutus on pitkäjänteistä ja vastuullista sekä voi kestää aina 4 vuoden ajan, jossa suoritetaan ammunnanjohtajan pätevyys, ampumatuomarikoulutus sekä monet myös turvallisen ampujan kurssi.

Vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen liittyy alan koulutusta aina turvallisen ampujan kurssiin asti sekä harjoittelua eri ampumalajeissa.

Laissa ei ole myöskään määritelty mitä käsite ampumaseura tarkoittaa. Miten metsästysseurat, valtakunnalliset järjestöt kuten poliisit, posti, tulli, Upseerien Ampumayhdistys, Päällystöliitto, reserviläiset, vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus ja monet muut vastaavat järjestöt?

Esitykseen liittyvä lääkärinlausunnon antamisvelvollisuus ei ole mahdollista lääkäriresurssien vajavuuden takia. Ihmishenkien turvallisuutta ei voida vaarantaa sillä, että lääkärit kirjoittavat lausuntoja potilaiden hoitamisen sijasta.

Olisi ensiarvoisen tärkeää, että poliittisesta paineesta huolimatta valmistelusta todettaisiin, että lakiesitys ei ole vielä valmis vietäväksi Eduskunnan käsittelyyn siinä olevien puutteiden vuoksi. Lakiesitys pitää käydä läpi kiihkottomasti ja ilman poliittisia paineita.

Mielestäni paras ratkaisu olisi tiivistettynä seuraava:

- nykyistä aselakia tarkennetaan aselupien saatavuuden osalta
- aselupien määräaikaisuutta ei lisätä lakiin
- aselain rikospykälään liitetään myös rikkomustapauksissa mahdollistuvat huomautus, korjaamiskehotus sekä varoitus
- ampuma-aselautakunnan asemaa ja tehtäviä tarkistetaan
- aselupaehtojen yhtenäistämisohje muokataan toimivaksi ohjeeksi
- ampumaseurojen puolto tai lausunto vapaaehtoiseksi
- aselakia muokkaamaan asetetaan asealaan perehtynyt asiantuntijaryhmä, joka tekee lopullisen esityksen uudistettavaksi aselaiksi

Kaikkien etujen mukaista on se, että aselaki on toimiva ja vain vähän viranomaisen resursseja vaativa.

Matti Kopra

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Reserviläisliiton lausunto koskien hallituksen esitystä ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyneiden säädösten muuttamisesta

Reserviläisliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto koskien hallituksen esitystä ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyneiden säädösten muuttamisesta. Asia on Reserviläisliitolle poikkeuksellisen tärkeä, koska ammunta on suurin yksittäinen toimintamuotomme.Viime vuonna liiton jäsenyhdistykset ja piirit järjestivät yli 7.000 erilaista ampumatilaisuutta,joihin osallistui noin 40.000 jäsentämme. Lisäksi olemme Reserviläisurheiluliiton jäsen ja sen puitteissa mukana järjestämässä laajaa maakunnallisen sekä valtakunnallisen tasonampumakilpailutoimintaa.

Reserviläisliitto laati sisäasianministeriön 11.3. julkaisemista ampuma-aselain muutoskaavailuista jäsenkyselyn, joka toteutettiin sähköpostin ja internetin välityksellä. Maaliskuun lopulla toteutettuun kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä lähes 3.900 jäsentämme. Heistä 47 prosenttia harrastaa ammuntaa säännöllisesti ja 46 prosenttia silloin tällöin. Otos tarjoaa siten hyvin kattavan kuvan ammuntaa harrastavien jäsentemme näkemyksistä muutosesitysten suhteen. Jäsenkyselymme vastaukset ovat liitteenä.

Reserviläisliitto on laatinut seuraavan lausuntonsa ampuma-aselain muutosesityksistä jäsenkyselyn pohjalta. Pyydämme lakiesityksen jatkokäsittelyssä kiinnittämään huomiotaerityisesti seuraaviin seikkoihin:

Käsiaseiden ikäraja

Käsiaseiden luvansaajan ikärajaksi kannatamme lakiesityksen esittämällä tavalla 20 vuotta paitsi jos henkilö on suorittanut varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen. Näissä tapauksissa ikärajan tulisi olla 18 vuotta.

Jäsenyyspakko ampumaseurassa

Reserviläisliitto kannattaa lakiesityksen 45 §:n esitettävää määräystä, jonka mukaan kä-siaseluvan saamisen edellytyksenä olisi jatkossa jäsenyys jossain ampumaseurassa. Muiden asetyyppien osalta emme kannata tämänkaltaista pakkojäsenyyttä.

Hyväksyttävät käyttötarkoitukset

Reserviläisliitto esittää, että 43 pykälässä hyväksyttyihin käyttötarkoituksiin lisätään omana kohtanaan vapaaehtoinen maanpuolustus ja siihen liittyvä ampumaharjoittelu.

Pakollinen harjoitteluaika

Reserviläisliitto kannattaa pakollista harjoitteluaikaa ampumaseurassa ennen luvan myöntämistä ensimmäiseen käsiaseeseen. Esitämme vuoden mittaista harjoitteluaikaa kuitenkin niin, että suoritettu varusmiespalvelus tai naisten vapaaehtoinen asepalvelus lasketaanmukaan harjoitteluaikaan. Esitämme lisäksi, että harjoittelu voidaan suorittaa useammallakuin yhdellä käsiasetyypillä tai ilma-aseella. Tätä voidaan perustella mm. jäsenkyselyllämme, johon osallistuneista 40 prosenttia asuu paikkakunnilla, joilla ei voi harjoittaa urheiluammuntaa ruutiaseilla talviaikana.

Ensimmäisen käsiaseluvan määräaikaisuus

Reserviläisliitto ei näe ongelmaksi ensimmäisen käsiaseluvan määräaikaisuutta. Luvanuusimisprosessin tulisi kuitenkin olla kevyt ja uusimiseen tulisi riittää esim. yhdistyksen ampuma-asekouluttajan antama todistus ampumaurheilun aktiivisuudesta. Tämän käsiaseluvan tulisi olla nykyiseen tapaan toistaiseksi voimassa oleva.

Persoonallisuustesti

Reserviläisliitto kannattaa esitystä, että käsiaseluvan myöntämisen ehtona on jatkossa puolustusvoimien P2-tyyppisen persoonallisuustestin suorittaminen.

Poliisiviranomaisten tiedonsaamisoikeuksien lisääminen

Reserviläisliitto kannattaa esityksiä antaa poliisiviranomaisille nykyistä laajemmat mahdollisuudet saada tietoa aselupia hankkivista henkilöistä esim. puolustusvoimien ja terveydenhuollon rekistereistä.

Lääkärien ja muun terveydenhuollon henkilöstön ilmoitusoikeuden lisääminen

Reserviläisliitto kannattaa esityksiä antaa lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattihenkilöille oikeus tehdä poliisille ilmoitus henkilöstä, joka saattaa terveydentilansa puolestaolla sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta. Esitämme kuitenkin ilmoitusoikeudentarkkaa määrittelyä ja rajaamista laissa tai siihen liittyvissä asetuksissa.

Ampuma-aseluvan peruuttaminen

Reserviläisliitto ei kannata aseen käytön loppumisen lisäämistä ampuma-aseluvan peruutusperusteeksi.

Ampuma-asekouluttaja

Esitämme, ettei ampuma-asekouluttajan toimivaltaa rajata nyt esitetyllä tavalla yhteen yhdistykseen. Ampuma-asekouluttajan tulee voida hoitaa ampuma-asekouluttajan tehtäviäusean yhdistyksen osalta. Yksinomaan Reserviläisliitossa on lähes 350 paikallista jäsenyhdistystä, jotka kaikki eivät todennäköisesti kykene hankkimaan itselleen oman jäsenistönsä keskuudesta ampuma-asekouluttajaa. Tällöin yhdistyksen tulisi kyetä hyödyntämään lähialueella toimivien yhdistysten ampuma-asekouluttajia.

Kustannukset

Ampuma-aselakiin esitetyt muutokset merkitsevät lisätyötä ja -kustannuksia ampumaseuroille. Näitä syntyy mm. harjoittelun käytettävien käsiaseiden hankinnasta sekä ampuma-asekouluttajien kouluttamisesta sekä toiminnasta. Näistä asioista syntyvät kustannukset tulee täysimääräiset korvata ampumaseuroille ja niitä yhdistäville keskusjärjestöille.

Lakimuutoksesta ei saa syntyä kohtuutonta taloudellista rasitetta myöskään lupien hakijoille, jonka vuoksi jatko- tai lisälupien tulisi olla hakijoilleen veloituksettomia.

Reserviläisliitto haluaa lopuksi painottaa sitä, että aselain uudistuksessa on huomioitava myös maanpuolustus ja suomalainen, reserviläisiin perustuva puolustusjärjestelmämme.Sodan ajan reserviin kuuluu tällä hetkellä 350.000 miestä ja naista. Vaikka tätä joukkoa tai ainakin osia siitä kutsutaan kertausharjoituksiin säännöllisesti, on sen kenttäkelpoisuus käytännössä reserviläisten omaehtoisen harjoittelun varassa. Aivan keskeistä on tällöin mahdollisuus omaehtoiseen ja säännölliseen ammuntaharjoitteluun. Tätä ei pidä ampuma-aselain uudistuksella kohtuuttomasti vaikeuttaa.

Lisätietoja Reserviläisliiton lausunnosta antavat liiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg, p. 0400640 755 tai s-posti olli.nyberg@reservilaisliitto.fi tai liiton sotilas- ja koulutustoimikunnan puheenjohtaja Erkki Andersson, p. 050 570 4451 tai s-posti erkki.andersson@welho.com.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Reserviläisliitto Reservin Aliupseerien Liitto ry:n jäsenkyselyampuma-aselain uudistuskaavailuista.

1. Taustatiedot

Sukupuoli

- kysymykseen vastanneet: 3821
- mies 95,3% 3 641
- nainen 4,7% 180

Ikäryhmä

- kysymykseen vastanneet: 3817
- alle 30 vuotta 17,6% 671
- 30-40 v. 403 2,8% 1 252
- 40- 50 v. 25,1 % 957
- 50 - 60 v. 15,9 % 608
- yli 60 8,6 % 329

Harrastaako itse ammuntaa

- kysymykseen vastanneet: 3 817
- aktiivisesti 46, 5% 1 773
- silloin tällöin 45,6 % 1 739
- en harrasta ammuntaa 8 % 305

2. Tulisiko käsiaseet (pistoolit, revolverit, pienoispistoolit, pienoisrevolverit) kieltää kokonaan?

- ksymykseen vastanneet: 3 804
- kyllä 2,2 % 83
- ei 97,8 % 3 721

3. Tulisiko käsiaseiden kotisäilytys kieltää kokonaan?

- kysymykseen vastanneet: 3 805
- kyllä 3,9% 149
- ei 96,1% 3 656

4. Mikä olisi sopiva käsiaseluvan saannin alaikäraja

- kysymykseen vastanneet: 3814
- 15 vuotta 6,6 % 250
- 18 vuotta 39,3% 1 499
- 20 vuotta 54,1% 2 065

5. Pitäisikö ammuntaa saada jatkossa harrastaa vain ampumaseuroissa (eli reserviläisyhdistyksessä, reserviupseerikerhossa, metsästys tai ampumaseurassa jne.)

- kysymykseen vastanneet: 3798
- kyllä 39,7 % 1 508
- ei 60,3 % 2 290

6. Pitäisikö ensimmäinen käsiaselupa myöntää vain henkilölle, joka on jo kaksi vuotta harrastanut ammuntaa esim. reserviläisyhdistyksessä tai ampumaseurassa ja, jolla on esittää asiasta yhdistyksen tai seuran antama todistus

- kysymykseen vastanneet: 3816
- kyllä, kaksi vuotta on hyvä harjoitteluaika 42,4 % 1 618
- ei, harjoitteluajan pitäisi olla lyhyempikuin kaksi vuotta 43,3 % 1 651
- ei, harjoitteluaikaa ei tulisi edellyttää lainkaan 14,3 % 547

7. Minkälaiset ovat ammuntaharrastusmahdollisuudet kotipaikkakunnallasi tai lähipaikkakunnilla.

- kysymykseen vastanneet: 3787
- ammuntaa voi harrastaa vain ulkoampumaradalla aikana, jolloin maassa ei ole lunta 39,9 % 1 512
- paikkakunnalla on käytössä myös sisäampumarata tai ratoja, joita voi käyttäämyös talvella 54,3 % 2 055
- paikkakunnalla ei ole mahdollisuuttaharrastaa ammuntaa 5,8 % 220

8. Pitäisikö ensimmäinen käsiaselupa myöntää vain määräajaksi (max. 5 vuotta)

- kysymykseen vastanneet: 3 819
- kyllä 42,3 % 1 617
- kyllä, mutta ajan tulisi olla selvästi viittä vuotta pidempi 6% 228
- ei, luvan tulee olla nykyisten lupien tapaan toistaiseksi voimassa oleva 51,7 % 1 974

9. Mikäli henkilö hakee em. määräajan päättymisen jälkeen uutta lupaa, voidaanko häneltä vaatia esim. reserviläisyhdistyksen tai ampumaseuran antama todistus harrastuksen aktiivisuudesta

- kysymykseen vastanneet: 3786
- kyllä 58,3 % 2 206
- ei 41,7 % 1 580

10. Voidaanko käsiaseluvan myöntämisen ehdoksi asettaa puolustusvoiminen P2 testin tyyppisen persoonallisuustestin hyväksytty suorittaminen

- kysymykseen vastanneet: 3 792
- kyllä 68,4 % 2 594
- ei 31,6 % 1 198

11. Tulisiko poliisiviranomaisille antaa nykyistä laajemmat mahdollisuudet saada tietoa aselupia hankkivista henkilöistä esim. puolustusvoiminen ja terveydenhuollon rekistereistä

- ksymykseen vastanneet: 3801
- kyllä 90,3 % 3 434
- ei 9,7 % 367

12. Tulisiko lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattihenkilöille antaa oikeus tehdä poliisille ilmoitus henkilöstä, joka saattaa terveydentilansa puolesta olla sopimaton pitämään hallussaan ampuma asetta.

- kysymykseen vastanneet: 3799
- kyllä 88,6 % 3 365
- ei 11,4 % 434

13. Tuleeko poliisille antaa nykyistä laajemmat valtuudet peruuttaa mikä tahansa ampuma aselupa esim. sen johdosta, että asianomainen henkilö ei enää harrasta ammuntaa.

- kysymykseen vastanneet: 3814
- kyllä 22,3 % 850
- ei 77,7 % 2 964

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

090420 – NRA ry on jättänyt lausuntonsa hallituksen esitykseen ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamiseksi.

Lausunnolla oleva ampuma-aselakiesitys on varsin epäselvä ja asenteellinen aseenomistajia kohtaan. Esitys on laadittu yksinomaan virkamiestyönä ilman intressipiirien kuulemista. NRA ry näkee lausunnossaan ainoaksi vaihtoehdoksi sen, että kyseinen esitys palautetaan uudelleen valmisteltavaksi intressipiirien kanssa. Lakiesitys sisältää useita perustuslain vastaisuuksia.

NRA ry odottaa intressipiirien yhteisen tavoitteen olevan ase- ja ampumaharrastuksen säilymisen maassamme. Voimassaoleva ampuma-aselakimme vaatii EU-asedirektiivin vuoksi pieniä muutoksia, samoin ensimmäisen aseluvan osalta näemme tarpeellisena harkittuja toimenpiteitä, kuten esitimme jo 20.11.2007. Odotamme kaikkien lausunnonantajien tiedostavan, että keskeneräinen ja ilman asetustekstejä oleva esitys on siirrettävä intressipiirien valmisteltavaksi.

NRA ry:n hallitus

LÄHDE: http://www.nra.fi/arkisto/090420-Lausunto.html

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

RESERVILÄISURHEILULIITON LAUSUNTO
Ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyvien säädösten muuttaminen

Reserviläisurheiluliitto (RESUL) kiittää mahdollisuudesta lausua asiassa. Liitto käsittelee lausunnossaan vain sen toimintaa koskevia kohtia ja se sisältää liiton keskeisimmät muutos- ja korjausesitykset sekä liiton voimassa olevan Ampuma-aseohjeen.

Lakiluonnosesitys ja sen perustelut sisältävät selkeitä puutteita, epäselvyyksiä ja ristiriitoja muiden lakien kanssa. Reserviläisurheiluliitto esittää, että esitys valmistellaan kokonaisuudessaan uudestaan.

Liitto edellyttää, että tuleva lakiesitys asetetaan ensimmäisen lausuntokierroksen jälkeen tehtyjen lisäysten ja korjausten jälkeen uudelle lausuntokierrokselle, jonka lausuntoaika voi tarvittaessa olla nykyistä lyhyempi. Reserviläisurheiluliitto on valmis antamaan asiantuntija-apua lain jatkovalmistelussa.

Toiminnanjohtaja Sotilasmestari (res) Risto Tarkiainen Ampuma-asetoimikunnan pj Yliluutnantti (res) Arto Pulkki

LIITTEET

Liite 1. RESUL muutos ja korjausesitykset
Liite 2. RESUL AMPAOHJ08

JAKELU Arpajais- ja asehallintoyksikkö
TIEDOKSI RUL, RES, MPKL, SAL, SAHL, MPK

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

RESERVILÄISURHEILULIITTO
LIITE 1.

LAUSUNNON PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Reserviläisurheiluliitto näkee lainsäädännön kehittämisen keskeisimpänä tavoitteena sen, ettei ampuma-aseita joudu sellaisten henkilöiden haltuun, jotka käyttävät aseita väärin. Suurimman ongelman aseturvallisuudelle muodostavat laittomat aseet, joiden väärinkäyttöön ja kauppaan ei yksin tässä esitetyllä lainmuutoksella pystytä vaikuttamaan. Aseitaan huolellisesti käyttävät ja säilyttävät ammunnan harrastajat eivät aiheuta aseturvallisuuden heikkenemistä. Luvallisten ampuma-aseiden väärinkäytön ehkäisemisessä tulee pääpaino asettaa luvanhakijan henkilökohtaisen soveltuvuuden arvioinnin parantamiseen.

1) Ensimmäiselle käsiaseelle (6 § 2 mom 47) asetettavaa määräaikaa voidaan pitää tarkoituksenmukaisena. Tämän jälkeen aselupa tulisi myöntää toistaiseksi voimassa olevana ilman jatkuvaa harrastuksen todistamisvelvoitetta, jotta ei aiheutuisi lisääntyvää työtä niin luvanhaltijalle kuin lupaviranomaiselle.

2) Mikäli ampumaharrastus kuitenkin vaadittaisiin todistettavaksi määräajoin, tulisi lain tasolla määrätä, mikä katsotaan ampumaharrastukseksi. Koska harrastuksen todentaminen on lain mukaan hallussapitoluvan ehdoton edellytys, on myös harrastuksen kriteerit määriteltävä laissa. Kriteerejä ei voi harrastajien oikeussuojan vuoksi jättää lakia alemmantasoisen, myöhemmin annettavan ohjeistuksen varaan. Pidempiaikaistakaan harrastustaukoa ei voida katsoa osoitukseksi harrastuksen päättymisestä koska harrastustiheys vaihtelee harrastajan elämäntilanteen mukaan.

3) Kuuden kuukauden ajan jatkunut ampumaharrastus on katsottava riittävän pitkäksi ajanjaksoksi osoittamaan luvanhakijan harrastuksen käsiaselupaa haettaessa. Esityksen vaatimus kahden vuoden harrastuksesta laina-aseella haittaisi merkittävästi harrastajien ampumataitojen kehittymistä ja asettaisi ampumayhdistyksille suuria paineita laina-aseiden hankintaan.

4) Käsiaseiden luvansaajan ikärajaksi Reserviläisurheiluliitto esittää täysi-ikäisyyttä eli 18 vuotta. Suomessa on runsaasti sellaisia 18–20 v henkilöitä, jotka ovat suorittaneet varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen.

Nuorten ampujien harrastusmahdollisuudet tulee turvata esitettyä paremmin. Mikäli nuori henkilö ei voisi saada lupaa omaan käsiaseeseen, tulisi hänelle mahdollistaa valvottu harjoittelu muulla tavoin.

5) Ampuma-asekouluttajajärjestelmän osalta tulee mahdollistaa yhdistysten yhteistyö siten, että yhden ampumayhdistyksen ampuma-asekouluttaja voisi antaa todistuksen ampumaharrastuksesta myös toisen ampumayhdistyksen jäsenelle. Tämä olisi tarpeen muun muassa tilanteissa, joissa jollakin ampumayhdistyksellä ei ole omaa hyväksyttyä ampuma-asekouluttajaa, tai kun tämä on estynyt tai esteellinen.

6) Vapaaehtoinen maanpuolustus ja siihen liittyvä reserviläisten ampumaharjoittelu on Suomessa erittäin suosittu ampumaurheilun ja –harrastuksen muotoja. Tällä hetkellä ne mainitaan vain ampuma-aselain esitöissä. RESUL esittää, että nämä lisätään hyväksyttyihin käyttötarkoituksiin omana kohtanaan.

7) Ampuma-aseen ja aseen osien määritelmät on tarkennettava. Esityksen mukaan mikä tahansa metalliputki voitaisiin tulkita ampuma-aseeksi tai sen osaksi.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

RESERVILÄISLIITTO
LIITE 1

jatkuu ...

YLEISPERUSTELUT

Luku 2.1.

Luvun alussa kerrotaan yhden aseturvallisuuteen vaikuttavan seikan olevan ampuma-aseiden määrä. Kun tässä yhteydessä puhutaan luvallisista ampuma-aseista, on esitetty näkemys harhaanjohtava. Iso-Britanniassa ovat käsiaseilla tehdyt rikokset lisääntyneet voimakkaasti täydellisen käsiasekiellon jälkeen. Tämä osoittaa konkreettisesti, että aseturvallisuuteen keskeisesti vaikuttava seikka on luvattomien aseiden määrä.

Reserviläisurheiluliittoa käsittelevässä alaluvussa on kerrottu keskeisiä tietoja RESUL:in toiminnasta. Luvun viimeisessä kappaleessa on kuitenkin virhe, jonka pyydämme korjaamaan. Sovellettua reserviläisammuntaa ei voi harrastaa pienoiskiväärillä, pienoispistoolilla tai pienoisrevolverilla, vaan ainoastaan keskisytytteistä patruunaa ampuvilla ampuma-aseilla. Pienoiskivääreitä ja pienoispistooleita voidaan käyttää muissa reserviläisten harjoittamissa ampumalajeissa sekä ammunnan yleisharjoittelussa.

Kappale tulisi muuttaa kuulumaan seuraavasti: Sovellettuun reserviläisammuntaan hyvin soveltuvat ampuma-aseet ovat kivääri, pistooli (kal. minimi 9 mm), haulikko, muu ampuma-ase – itselataava kivääri, muu ampuma-ase – pistoolikarbiini ja muu ampuma-ase – haulikko. Muissa reserviläisten ampumalajeissa voidaan käyttää myös pienoispistoolia, pienoiskivääriä, revolveria ja pienoisrevolveria, kunkin lajin sääntöjen mukaan. 15-17-vuotiaille pistooli ja revolveriammunnan harrastajille tulee luoda mahdollisuudet valvottuun ampumaurheilun harrastamiseen. Tämä voidaan mahdollistaa rinnakkaislupajärjestelmällä nuorille käsiaseharrastajille.

Rinnakkaislupajärjestelmä estäisi nuorta hankkimasta asetta ilman pääluvan haltijan, joka useimmiten on nuoren huoltaja, suostumusta, mutta ei kuitenkaan estäisi nuoren aitoa ampumaharrastusta eikä hänen kehittymistään urheilijana.

Ensimmäiselle käsiaseluvalle asetettavaa enintään viiden vuoden määräaikaa voi pitää tarkoituksenmukaisena. Tämän ajan päättyessä voidaan ampuma-asekouluttajan antamalla harrastustodistuksella selvittää, että ilmoitettu ampumaharrastusperuste on aseen hankinnan todellinen syy. Tämän ajan päätyttyä myönnettävän aseluvan tulee olla toistaiseksi voimassa oleva.

Harrastuksen todistamisvaatimus viiden vuoden välein ei palvele tavoitetta estää ampuma-aseen väärinkäyttöä, vaan aiheuttaa vain ylimääräistä työtä niin luvanhaltijalle kuin lupaviranomaiselle. Mikäli harrastustodistus kuitenkin päätetään vaatia toistaiseksi voimassa olevan käsiaseluvan haltijoilta, tulee määräajan olla huomattavasti nykyistä esitystä pitempi, vähintään 10–20 vuotta.

Luku 2.3.

Nykytilan arviointi esitetään, että ”ampuma-aselain 44 §:n sanamuodon mukainen tulkinta määrittää aseen soveltuvuuden arviointiperusteeksi tarpeettoman tulivoiman ja tehon tai minkä tahansa muun yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavan ominaisuuden taikka näiden ominaisuuksien pohjalta tehdyn kokonaisarvioinnin”. Esitetty näkemys on virheellinen; se ei perustu voimassa olevan lain 44 §:n tekstiin eikä myöskään sitä koskevan hallituksen esityksen HE 183/1997 perusteluihin.

Lakitekstissä sen paremmin kuin HE 183/1997 ei lähdetä siitä, että aseen soveltuvuutta arvioitaisiin ”minkä tahansa muun yleistä järjestystä vaarantavan ominaisuuden pohjalta”. Päinvastoin, HE 183/1997:ssä on todettu muun muassa ”Vaikka edellä onkin todettu, että lupaviranomaisen olisi suhtauduttava erityisellä harkinnalla teholtaan ja tulivoimaltaan erityisen vaarallisia aseita koskeviin lupahakemuksiin, lupa olisi toisaalta aina annettava käyttötarkoitukseen sopivaan ampuma-aseeseen, jos luvan saamisen edellytykset muuten täyttyvät.”

Näin ollen yksittäinen lupaviranomainen ei voi ampuma-aselain 44 §:ää soveltaessaan HE 183/1997:n mukaan käyttää soveltuvuusharkinnassa kielteisen lupapäätöksen perusteena mitä tahansa aseen ominaisuutta, joka hänen oman käsityksensä mukaan saattaisi vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, vaan arvioinnin on oltava objektiivinen ja käsitykselle on löydyttävä tukea voimassa olevasta oikeudesta.

Reserviläisurheiluliitto ei hyväksy lain 44 §:n tulkinnanvaraisuuden laajentamista tämän lakiuudistuksen perusteluihin kirjatulla lausumalla. Tämä voisi johtaa lain tulkintaerojen lisääntymiseen, vaikka niitä on tarkoitus vähentää, ja pahimmassa tapauksessa jopa mielivaltaisiin tulkintoihin ”vaarallisista ominaisuuksista”. Näin ollen esityksen yleisperustelujen luvun 2.3 neljäs kappale on poistettava.

Luku 3.2.

Lukuun Toteuttamisvaihtoehdot ja keskeiset ehdotukset tulee lisätä maininta rinnakkaisluvan myöntämismahdollisuudesta 15-17-vuotiaalle käsiaseharrastajalle.

Esitetty terveydenhuollon ammattihenkilöiden ilmoitusoikeus ampuma-aseen hallussapitoon sopimattomasta henkilöstä antaisi ilmoitusoikeuden kymmenille erilaisen ammattinimikkeen omaaville ammattiryhmille, joista useimmilla ei ole minkäänlaista koulutusta henkilön psyykkisen tilan arvioimiseen. Laissa on selvästi rajattava ammattiryhmät, joilla voidaan katsoa olevan riittävä ammattitaito, ja rajattava ilmoitusoikeus vain näihin ammattiryhmiin.

Esityksen lukuisat viittaukset Poliisihallitukseen ovat Reserviläisurheiluliiton mukaan ennenaikaisia, sillä sitä ei ole olemassa, ja sitä koskeva lainsäädäntötyö on kesken.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

RESERVILÄISURHEULULIITTO
LIITE 1

jatkuu...

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

2 § 1 mom …

Esineen tulisi olla sellainen, että sen rakenne ja valmistusmateriaali kestäisivät tosiasiallisesti ampuma-aselain 5 §:ssä tarkoitettujen patruunoiden ampumisesta aiheutuvan rasituksen. Tämä rajaisi esimerkiksi lelut säännöksen soveltamisalan ulkopuolelle. Riittävää olisi, että esine kestäisi vähintään kahden patruunan ampumisen aiheuttaman rasituksen niin, että patruunan luoti tai muu ammus on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle tai terveydelle. …

43 § 1 mom

Vapaaehtoinen maanpuolustus ja siihen liittyvä reserviläisten ampumaharjoittelu ovat Suomessa erittäin suosittuja ampumaurheilun ja –harrastuksen muotoja. Ne eroavat kuitenkin useilla tavoilla muiden ampumaurheiluliittojen harrastus- ja kilpailutoiminnasta. Tämän vuoksi esitetään, että hyväksyttyihin käyttötarkoituksiin lisätään omana kohtanaan vapaaehtoinen maanpuolustus ja siihen liittyvä ampumaharjoittelu.

Tällä ei tarkoiteta valtion omistamien ampuma-aseiden ja tarvikkeiden käyttöä eikä varsinaista sotilaallista koulutusta, joista säädellään Lain vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta (556/2007) 20 §:ssä.

45 § 1 mom …

Käytännössä haja-asutusalueella voi olla kuitenkin vain vähän vaihtoehtoja. Yhdistykseen kuulumattomuus ei saa olla ehdoton este käsiaseluvan myöntämiselle. Ottaen huomioon… … Henkilöltä, joka hakee hankkimislupaa pistooliin, pienoispistooliin, revolveriin tai pienoisrevolveriin, esitettäisiin edellytettäväksi 6 kuukauden aktiivista harrastusta, ennen kuin hän voisi saada luvan. …Toisaalta lupaviranomaisen päätökset eivät saa kuitenkaan olla mielivaltaisia, vaan niiden on täytettävä hallintolain oikeusperiaatteet. Hallintolain (434/2003) tarkoituksena on muun muassa edistää viranomaisen toiminnan laatua. Lain 2 luvussa säädetään hyvän hallinnon perusteista. Lain 6 §:n mainittuina hallinnon oikeusperiaatteina pidetään muun muassa yhdenvertaisuus, tarkoitussidonnaisuus, objektiviteetti ja suhteellisuusperiaatetta. Päätösten on oltava läpinäkyviä, vapaasti lukijan todettavissa, arvioitavissa ja ymmärrettävissä. Päätöksen perustelujen on objektiivisesti arvioiden johdettava lukijan samaan lopputulemaan kuin mihin lupaviranomainen on tullut. Täten lupaviranomaisen harkintavalta ei laajasta harkintavallasta huolimatta ole oikeudellisesti arvioiden koskaan ole täysin vapaata, vaikka sovellettava normi onkin väljä.

45 § 4 mom …

Aktiivista voisi ampumaurheilu ja harrastusperusteella tapahtuvassa harrastuksessa olla keskimäärin noin kerran kuukaudessa tapahtuva harjoittelu. Harrastamisen ei tarvitsisi jakautua tasaisesti, vaan harrastaminen voisi keskittyä harrastettavan lajin varsinaiseen harjoittelukauteen, joka ulkoradoilla ammuttaessa usein kestää keväästä syksyyn. Tällöinkin harjoittelukertoja tulisi kertyä kaikkiaan noin 12. …

Yhdistykseen kuulumattomuus ei saa olla ehdoton este käsiaseluvan myöntämiselle.

43, 45, 46, 54 ja 66 §:ien

perusteluihin tulee lisätä maininta mahdollisuudesta myöntää päälupa nuoren henkilön käsiaseella tapahtuvaa ampumaharrastusta varten 15-17vuotiaan osalta huoltajalle. 15-17-vuotiaan henkilön käsiaseen rinnakkaislupaan ja vastaavaan päälupaan asetettaisiin lisäehto, jonka mukaan aseen säilytys olisi pääluvan haltijan vastuulla.

45 d §

Yhden ampumayhdistyksen ampuma-asekouluttaja voisi antaa todistuksen myös toisen ampumayhdistyksen jäsenelle. Tämä on tärkeää erityisesti, mikäli kouluttajia on vähän, tai he ovat estyneitä tai esteellisiä. Usein kaksi eri yhdistystä on jakanut eri toimintamuotojen vastuut keskenään.

Edellytyksenä todistuksen antamiselle tulisi riittää, että ampuma-asekouluttaja tuntee kyseisen ampujan ja että kouluttajalla on riittävä tieto ampujan ampumaharrastuksesta. Kouluttajaksi esitettävän tulee voida olla joko yhdistyksen jäsen tai yhdistyksen palkkaama henkilö. Nyt jo toimiville ja vastaavan koulutuksen saaneille (RESUL tuomarit, kouluttajat) henkilöille tulisi ampuma-asekouluttajahyväksyntä saada yksinkertaisella menettelyllä.

Ampuma-asekouluttajakoulutuksen tulee olla maksutonta ja koulutukseen osallistumisesta aiheutuvat kulut tulee korvata koulutukseen osallistujalle valtiolla kulloinkin noudatettavan käytännön mukaisesti.

53 §

Toistaiseksi voimassa olevan luvan haltijalle ei asetettaisi harrastuksen osoittamisvelvollisuutta määräajoin.

53 a §

Mikäli toistaiseksi voimassa olevan ampuma-aseluvan haltijalle päädyttäisiin asettamaan harrastuksen todistamisvelvollisuus, tulee määräajan olla vähintään 10-20vuotta. Ampuma-asekouluttajan antaman harrastustodistuksen lisäksi tulisi harrastuksen todisteena hyväksyä myös ampumista harrastavien järjestöjen yhteinen Ampumakortti.

67 §

Aseen käytön loppumista ei ole tarpeen lisätä luvan peruutusperusteeksi. Ampuma-aselain 43 §:n mukaan muistoesineenä säilyttäminen on hyväksyttävä käyttötarkoitus. Tämä lain mukainen käyttötarkoitus viranomaisen tulisi hyväksyä, jos luvanhaltija siihen vetoaisi. Aseen menettäminen pelkän passiivisuuden perusteella silloin, kun aseen voitaisiin katsoa olevan muistoesine ja kun mitään muuta perustetta passiivisuuden lisäksi ei luvan peruuttamiselle olisi, loukkaa omaisuuden suojaa.

114 §

Vain lääkärin voitaisiin katsoa olevan potilaan psyykkisen tilan arviointiin soveltuva koulutus ja ammatillinen osaaminen. Muille terveydenhuollon ammattihenkilöille ei annettaisi tässä tarkoitettua ilmoitusoikeutta. Lääkärin tehtävää hoitaville opiskelijoille ei ilmoitusoikeutta annettaisi.

119 §

Harrastuneisuuden osoittamisesta tulee säätää riittävän tarkoin lain tasolla. Tätä voitaisiin teknisluonteisilta osin täsmentää valtioneuvoston asetuksella. Tätä alemman tasoisella säädöksellä ei tule säätää asiasta, jonka virheellinen tai vaihteleva tulkinta voisi johtaa jopa arvokkaan omaisuusesineen (ampuma-aseen) menettämiseen, omistajan syyllistymättä mihinkään moitittavaan menettelyyn.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

RESERVILÄISURHEILULIITTO
LIITE 1

jatkuu ...

LAKIESITYKSEN KUSTANNUSVAIKUTUKSET

Lakiesityksessä yhdistyksille ja järjestöille esitetään uusia lakisääteisiä tehtäviä. Reserviläisurheiluliitto esittää, että sisäasiainministeriön tulee selvittää tarkemmin lakimuutoksesta johtuvat kustannusvaikutukset (muun muassa lupien uusiminen, koulutus, matkakustannukset, laina-aseiden hankinta ja säilytys yhdistyksissä, rekisteriohjelmat) myös yhdistysten ja luvanhakijoiden osalta. Uusien tehtävien aiheuttamat kustannukset yhdistyksille ja järjestöille tulee joka tapauksessa kattaa täysimääräisesti valtion tuella. Lakimuutoksesta ei saa syntyä kohtuutonta taloudellista rasitetta lupien hakijoille, jonka vuoksi RESUL esittää, että lakiesityksen synnyttämät mahdolliset jatko- tai lisäluvat tulee olla veloituksettomia.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

RESERVILÄISURHEILULIITTO
LIITE 1

jatkuu...

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

Lakiesityksessä viitataan useissa kohdin Yhdistyslain (503/1989) 4 § mukaisen luvan lääninhallitukselta saaneisiin yhdistyksiin. Merkittävällä osalla RESUL:n yhdistyksistä on kuitenkin jo vuoden 1919 Yhdistyslain 2 § mukainen hyväksyntä ampumatoimintaan. Tämän mukaisesti luvan on myöntänyt maan hallitus, useimmiten sisäasianministeriö. Osa luvista on myönnetty jo ennen sotia ja asiakirjat ovat mahdollisesti kadonneet niin yhdistyksistä kuin sisäasianministeriöstä. Näyttövelvollisuuden siitä, että rekisteröityneellä yhdistyksellä ei olisi kyseistä lupaa, tulee olla sisäasianministeriöllä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

REESERVILÄISURHELULIITTO
LIITE 1

jatkuu ...

PYKÄLÄKOHTAISIA MUUTOSESITYKSIÄ

Laki ampuma-aselain muuttamisesta 27 § 3 mom

- poistetaan kohta "Alle 20-vuotiaalle…on täyttänyt 20 vuotta".

43 § Hyväksyttävät käyttötarkoitukset

- Hankkimislupa voidaan antaa seuraaviin käyttötarkoituksiin

8) vapaaehtoinen maanpuolustus ja siihen liittyvä ampumaharjoittelu;
9) 15 vuotta vaan ei 18 vuotta täyttäneen, huollettavana olevan henkilön hallussa pidettäväksi tarkoitetun ampuma-aseen säilyttäminen tai kuljettaminen; Tässä läheiseksi katsotaan Hallintolain 28 §:n 2 momentissa tarkoitettu läheinen. … Hankkimislupa ampumaurheilua tai harrastusta varten voidaan 6 §:n 2 momentin 47 kohdissa tarkoitettuihin ampuma-aseisiin antaa luonnolliselle henkilölle vain, jos tämä on yhdistyslain (503/1989) 4 §:ssä tarkoitetun yhdistyksen jäsen ja esittää hyväksytyn ampuma-asekouluttajan antaman todistuksen harrastuksestaan, jonka on oltava jatkunut aktiivisesti vähintään kuuden kuukauden ajan.

45 § 1 mom

- poistetaan kohta "Hankkimislupa pistooliin…voidaan antaa vain 20 vuotta täyttäneelle henkilölle".

45 § b 2 mom

- poistetaan kohta "Jos asevastaava…vain 20 vuotta täyttänyt henkilö".

53 a §

- poistetaan

- 67 § 5) –kohta

- poistetaan

114 §

- Ilmoitusoikeus ampuma-aseen hallussapitoon sopimattomasta henkilöstä Lääkärillä on perustellusta syystä oikeus…

Lisäksi 53, 54 ja 66 §:iin

- lisätään 43 §:n kohdalla mainittu 1517vuotiaan rinnakkaislupa käsiaseeseen.

Käyttäjän juhaa kuva
Juha Aaltonen

Vihdoinkin jotain järkipuhetta.
Nyt kun vielä järki voittaisi lainsäädännön puolella.

Reservin vänrikki (nimimerkki)

Reserviläisurheiluliiton lausunto on asiantuntijoiden työtä. Ressin juttu jää aika vaisuksi. Tuntuu, että siellä on kaikki kunnossa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Terve Juha ja vänskä. Resulin jutussa puhutaan pelkää asiaa.

eki204 (nimimerkki)

Olen lähestynyt kaikkia kansamme edustajia ja saanut lukuisia vastauksiakin laidasta laitaan vas-kok. Pääsääntoisesti vastaukset ovat ampumaurheilulle myönteisiä mutta, sitten tulee kuvaan se pelinpolitiikka. Edustajan kun pitää äänestää ryhmänsä mukana, mitä ryhmät päättävät onkin sitten toinen juttu, valitettavasti.
Tässä kansamme edustajille lähettämäni teksti;
"Pakko kirjoitella!
Olen harrastanut tarkkuusammuntaa pistooleilla yli 40v. Ihmettelen suuresti tätä intoa aseiden totaalikiellolle! Kahdelle koulusurmaajalle myönnetyt luvat on selvästi myönnetty ampuma-aseista säädetyn lain vastaisesti! Tämän seikan johdosta minusta, ja monista muista, ollaan nyt tekemässä syntipukkeja aseiden omistajina.

Kysynkin nyt, kuinka moni luvallisen aseen omistaja on syyllistynyt aselain vastaiseen toimintaan? Tästä ei ole puhuttu millään tavalla. Meille aseenomistajille suunnitellaan muutaman hörhön toiminnan takia kollektiivista rangaistusta, minkä tähden? Puolustusvoimissakin on tällaiset yhteisörangaistukset kielletty simputuksena jo aikoja sitten. Nyt suunnitellaan tällaista simputusta valtiovallan taholta aseharrastajille!

Olen toiminut ampumaurheilun parissa eri tehtävissä ja tasoilla 40vuotta. Erityinen huomioni on nuorten ja lasten järkevä suhtautuminen ampumaurheiluun ja sitä myötä oikea suhtautuminen aseisiin ja niiden oikeaan käyttöön ja säilytykseen. Samoin olen saanut lasten ja nuorten vanhemmilta positiivista palautetta koulumenestyksen osalta. Lapset ja nuoret pystyvät keskittymään hälisevässä luokassa paremmin opetukseen kun ovat saaneet opetusta ajatuksen ja itsensä hallinnasta. Samoin urheiluampujilla on "pidempi pinna" kuin vastaavilla muilla koululaisilla.

Olen ollut myös Ampumaurheiluliiton vastuullisena nuorten pistoolivalmentajana. Mielenkiinnolla ja mielihyvällä voin todeta että kaikki valmennuksessani olleet nuoret ovat sijoittuneet yhteiskunnassa erinomaisesti. Myös urheilijoina heillä on menestystä MM ja olympialaisten tasolta alkaen.

En alistu väittelyyn tämän urheilumuodon tärkeydestä, tämä on yksi urheilumuoto muiden lajien kanssa, jopa menestyksekäs.

Tärkeätä tässä asiassa on oikeat argumentit ilman tunteiden paloa ja MUTU-tietoa."

Aseiden saatavuus ja hallussapito on ne tärkeimmät. Ei kaikkea voida / pidä kieltää!

Luvan myöntäjille pitää vain saada toimivat työkalut henkilöiden arviointiin. Terveystiedot myöntäville viranomaisille annettava. Lupahakemukseen luvanhakijan kirjallinen suostumus tietojen hankkimiseksi, jos tällaiseen lupaan hakija ei suostu ei myöskään anneta aseelle hankintalupaa.

Tässä näin aluksi ajatuksiani muiden arvioitavaksi.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Näin se on eki204. Syyllisiä ollaan.

Aselain uudistuksessa tekosyynä on Jokelan ja Kauhajoen sekoilijat. Todelliseena tavoitteena on aseiden määrän vähentäminen. Julkisuudessa ei todellakaan ole esiintynyt kovinkaan monta politiikkoa, joka olisi puolustanut ampuma-aseharrastajien mahdollisuuksia harrastukseensa. Itse kuitenkin vielä uskon, että järki voittaa tässäkin hommassa.

Mutta toisaalta minua harmittaa se, että kukaan ei puolusta järjestöön kuulumattoman ampuma-aseen omistavan kansalaisen etua. Tässä kohtaa kansalaiset eivät ole tasavertaisia tämän lain valmistelussa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Ohessa on Juhani Sillanpään artikkeli, joka julkaistiin 14.4.2009 Etelä-Suomen Sanomissa. Sillanpää on evp everstiluutnantti. Hän on toiminut pitkään ampumaurheilun johtotehtävissä ja osallistunut aselakivalmisteluun jo 10 vuoden ajan.

Ampuma-aselain toimivuus tulee varmistaa

Hallitus on esittänyt nykyistä aselakia muutettavaksi. Tärkeimmät perusteet ovat Jokelan ja Kauhajoen surmatyöt. Nykyinen laki on kuitenkin ollut toimiva jo noin 10 vuoden ajan ja on yksi Euroopan tiukimmista aselaeista. Lain tulee kuitenkin olla toimiva, yleisesti hyväksytty eikä se saa sitoa tarpeettomasti poliisin resursseja. Aselakiesitys ei saa rikkoa voimassa olevaa perustuslakia eikä muitakaan voimassa olevia lakeja. Normaalit, rehelliset ja lainkuuliaiset ihmiset haluavat toimia lakien mukaan ja siksi epäselvät tai vaikeasti noudatettavat lait ovat huonoja.

Ikärajojen nostaminen ei poista surmatöitä,

se vain vaikeuttaa kohtuuttomasti alan harrastajien sekä aseiden omistajien toimintaa. Mieleltään häiriintyneet on pystytyttävä tunnistamaan eikä heille tule myöntää aselupia. Saman mielipiteen ja vahvan kannan lausui myös televisiossa poliisiylijohtaja Paatero. Ampuma-aselailla ei poisteta mielenterveysongelmaa!

Aselupaehtojen yhtenäistämisohjeesta puuttuu armonvuosilaki ja myös sisäministerin päätös 4.3.2004 sodista muistona tuoduille aseille myönnettävistä luvista.

Lakiesityksen valmistelussa ei ole kuultu alan harrastajia, aseiden omistajia, alan keinoharjoittajia eikä ampumaharrastuksen piirissä olevia järjestöjä. Näin sanoi myös televisiossa Suomen Ampumaurheiluiiton varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Olli Nepponen.

Lakiesityksen valmistelijat tuovat esityksessä myös julki, että esitys on keskeneräinen! Esitys on myös huonosti valmisteltu eikä siinä ole vastaavaa asetusta. Asiaan kiinnitti huolestuneena huomiota eduskunnan puhemies Sauli Niinistökin hiljattain lakivalmistelun yleisellä tasolla.

Suomessa on yli 670 000 laillista

aseenomistajaa, jotka ovat vastuunsa tuntevia, järkeviä ihmisiä ja pitävät huolta aseistaan ja toimivat turvallisesti. Lakiesitys ei tuo esiin luvattomia aseita, saattaa jopa pahimmillaan pimittää niitä.

Ampumaharrastuksen tilapäinen keskeytyminen vaikkapa sairauden, opiskelun tai muun syyn takia ei voi tarkoittaa aseen tai aseluvan menettämistä. Aseen omistajat voisivat halutessaan nimetä ne aseet, jotka he haluavat pitää muistoesineenä tai aseina, joilla ei ammuta, jolloin aselupaan kirjataan merkintä ''Ei oikeuta patruunoiden hankintaan''.

Esitetyt ikärajamuutokset lopettavat käytännössä nuorten urheiluammunnan ja nuorten ohjaamisen metsästyksen sekä riistanhoidon pariin. Nykyisessä laissa nyt oleva 15-vuoden ikäraja on ollut toimiva ja on opettanut nuorelle myös myös vastuuta aseen käytössä. Uudet ja vain parin vuoden välein vaihtuvat ikärajat toisivat tullessaan tahattomia lakirikkomuksia sekä oikeudenkäyntejä. Se ei liene suinkaan esityksen tarkoitus.

Jokainen seura valitsee jäsenet itse

ja harkitsee myös suosituksen kirjoittamisen. Tämä on jo nyt käytäntönä aselupien myöntämisessä ja tätä hyväksi havaittua käytäntöä tulisi jatkaa. Lailla ei voida määrätä vapaaehtoisesta harrastustoiminnasta, ei seurojen oikeudesta valitea jäsenensä, harrastuksen laajudesta tai suorituskertojen lukumääristä eikä harrastuksen keston pituudesta ennen aseluvan myöntämistä

Esityksestä on jätetty pois puolustusvoimat ja rajavartiolaitos, joissa annetaan koulutusta varusmiehille, reserviläisille sekä henkilökunnalle. Vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen liittyy alan koulutusta aina turvallisen ampujan kurssiin asti.

Laissa ei ole myöskään määritelty, mitä käsite ampumaseura tarkoittaa. Miten käsitellään metsästysseurat, valtakunnalliset järjestöt, Upseerien Ampumayhdistys, Päällystöliitto, reserviläiset, vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus ja monet muut vastaavat järjestöt?

Esitykseen liittyvä lääkärinlausunnon antamisvelvollisuus ei ole mahdollista lääkäriresurssien vajavuuden takia. Ihmishenkiä ei voida vaarantaa sillä, että lääkärit kirjoittavat lausuntoja potilaiden hoitamisen sijasta.

Lakiesitys rikkoo

useassa kohdin perustuslakia, omaisuuden suojaa, kokoontumisvapautta, yhdistyslakia, perintölakia sekä lahjoitussäännöksiä. Edelleen se unohtaa armonvuosilain ja SM:n päätöksen sodista tuoduista aseista ja näin halventaa sotaveteraanien perintöä jälkipolville.

Esitys ei ole huomioinut aseen omistamista omaisuutena, perintönä tai muistoesineenä tai yksinkertäisesti sijoituskohteena. Aselupien määräaikaisuus rikkoo myös omaisuuden suojaa.

Poliittisista paineista hulolimatta valmistelua ei saa hätiköidä eikä keskeneräistä esitystä voi viedä eduskunnan käsittelyyn. Esitys pitää käydä läpi kiihkottomasti ja ilman poliittisia paineita ja sitä varten tulisi nimetä erillinen asiantuntijaryhmä. Mielestäni paras ratkaisu olisi tiivistettynä seuraava: Nykyistä aselakia tarkennetaan aselupien saatavuuden osalta eikä aselupien määräaikaisuutta ei lisätä lakiin. Aselain rikospykälään liitetään myös rikkomustapauksissa mahdollistuvat huomautus, korjaamiskehotus sekä varoitus. Ampuma-aselautakunnan asemaa ja tehtäviä tarkistetaan ja aselupaehtojen yhtenäistämisohje muokataan toimivaksi ohjeeksi myöntämisen perustaksi sekä ampumaseurojen puolto tai lausunto vapaaehtoiseksi.

Aselakia muokkaamaan asetetaan alaan perehtynyt asiantuntijaryhmä, joka tekee lopullisen esityksen uudistettavaksi aselaiksi. Kaikkien etujen mukaista on se, että laki on toimiva ja vain mahdollisimman vähän viranomaisten resursseja vaativa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

22.1.2009
AAMULEHTI
Ylänurkka
Markus Määttänen
Saat aseen vain viideksi vuodeksi

Suomesta ei oikeasti löydy halua rajoittaa lupien myöntämistä käsiaseisiin. Kahden koulujoukkomurhan ja lukemattomien luvallisilla aseilla tehtyjen perhesurmien jälkeen suomalaiset ovat eduskuntaa ja hallitusta myöten sitä mieltä, että täällä joka tyypillä pitää olla oikeus omistaa ase. Aseen pitää olla mieluiten vielä mahdollisimman nopea ja tulivoimainen.

''En kannata täyskieltoa. Räiskintäaseet voitaisiin kyllä kieltää, mutta asianmukainen ammuntaharrastus pitää turvata'', sanoo sisäministeri Anne Holmlund Kalevan haastattalussa sunnuntaina.

Siis ymmärsinkö oikein: räiskintäaseet voitaisiin kyllä kieltää? No miksi ei sitten kielletä? Uhkaisiko se asianmukaista ammuntaharrastusta?

Holmlund ei vaivaudu edes määrittelemään mitä räiskintäaseilla tarkoittaa, vaikka sekin olisi hyvin yksinkertaista. Räiskintä käy kaikilla isoilla lippailla varustetuilla puoliautomaattiaseilla.

Sisäministeri esittää isona uudistuksena aselupien muuttamista määräaikaisiksi. Pohdittavana on hänen mukaansa peräti kaksi määräaikaisuutta, joko viideksi tai kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.

Anteeksi vain, rouva sisäministeri, tuo on pelkkää kosmetiikkaa.

Kymmenen vuoden määräaika aseluvalle on tyhjyyden huipentuma aselain uudistamisessa. Eihän sillä ole mitään vaikutusta mihinkään.

Viidenkään vuoden määräaikaisuus ei estä ainuttakaan perheampumista, joista jokainen tehtiin viime vuonna luvallisilla aseilla.

Tällä logiikalla myös harkittavana olevan yläikärajan aseluvalle voisi nostaa saman tien vaikka 95 ikävuoteen.

Holmlund ei ole lakikosmetiikassaan yksin. Eduskunta suhtautui syksyllä hyvään aselain uudistusehdotukseen yhtä nuivasti kuin osakesäästäjä Vanhasen heittoon osinkojen väliin jättämisestä.

Keskustan Markku Pakkanen ja Janne Seurujärvi ehdottivat marraskuussa, että aseluvan saamiseksi pitäisi suorittaa metsästyskortin kaltainen asekortti. Siihen kuuluisi lääkärintodistus, koulutus ja tutkinto, lausunnot ampumaseuroilta luvanhakijan harrastuneisuudesta, harrastuksen kestosta ja havainnot hakijasta.

Koulu- ja perhemurhien jälkeen ehdotus tuntui vihdoin konkreettiselta tarttumiselta aselupien saamisen järjettömään helppouteen - vaan ei kansanedustajien mielestä.

Markus Mustajärven (vas.) mielestä pakkasen lakialoite vaikutti vähän monimutkaiselta ja ylimitoitetulta. Metsästystä harrastava Marko Asell (sd) Nokialta pani vielä paremmaksi. Hän nimitti ideaa yliampuvaksi.

Sisäministeri Holmlund lupaa Kalevan haastattelussa tarkennuksia ja varmennuskeinoja vain siihen, että luvan saanut todella harrastaa ammuntaa.

Ennustan, että nämäkään tarkennukset ja varmennukset eivät ole tarpeeksi monimutkaisia eivätkä ylimitoitettuja.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

SUOMEN ASESEPPIEN YHDISTYS RY

LAUSUNTO 20.04.2009

Sisäasiainministeriö
Poliisiosasto
Arpajais- ja asehallintoyksikkö
PL 50
11101 Riihimäki

Viite: Lausuntopyyntö (SM109/:00/2008, 25.3.2009)

ASIA: Hallituksen esitys ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamiseksi

Haluamme kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto.

Esitys, jota lausuntopyyntö koskee, on laadittu selkeästi vaikeuttamaan luvallista aseisiin liittyvää toimintaa maassamme. Kokonaisuutena esitys on laadittu siten, että se on vaikeaselkoinen. Koska esitysteksti on monin paikoin keskeneräinen, on epätarkoituksenmukaista lähettää kyseinen esitysluonnos lausuntokierrokselle ilman kaikkia lausuntoa edellyttäviä kohtia.

Viranomaislähtöisyys huokuu kauttaaltaan esitystekstistä, missä pidetään itsestään selvyytenä poliisiviranomaisen laajaa toimivaltaa, jota ei vielä kokonaisuudessaan ole edes hyväksytty. Esimerkiksi poliisihallituksen perustaminen (SM086:01/2007) on edelleen kesken ja vailla lainvoimaa.

Lakiesityksen perustelut ovat monissa kohdin kaukana käytännön todellisuudesta ja esitys muistuttaa paljon vuonna 1996 eduskunnan hallintovaliokunnan hylkäämää vastaavaa esitystä (HE 81/1996).

Esimerkiksi esityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa 2 §:ssä pohditaan ampuma-aseen olemusta:

”Ensimmäinen edellytys olisi se, että esine muistuttaa ampuma-asetta. Edellytyksen tarkoituksena olisi rajata muunnettavissa oleviksi katsottavien esineiden piiriä sellaisiin esineisiin, jotka jo lähtökohtaisesti ovat ampuma-asetta muistuttavia. Näin ollen esimerkiksi pelkkää teräslevyn palaa ei katsottaisi tällaiseksi esineeksi.”

”Esineen tulisi olla muunnettavissa toimivaksi ampuma-aseeksi ilman erityistietoja ja -taitoja. Tämä tarkoittaisi sitä, että esine olisi muunnettavissa tavanomaisin työkaluin ilman asesepän ammattitaitoa ja erityistyökaluja.”

Aseseppien mielestä tämän kaltainen pohdiskelu tuntuu epäasialliselta ja asiantuntemattomalta.

19 §:n yksityiskohtaisissa perusteluissa kohta:

”Jos henkilöllä ei olisi ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttavaa lupaa, olisi äänenvaimentimen hallussapito luvanvaraista”.

Esityksen laatija näkee ongelman ainoastaan viranomaisen kannalta, eikä ymmärrä niitä motiiveja, millä joku ylipäätään hankkii itselleen äänenvaimentimen.

Ampuma-aseiden deaktivointi lienee se, minkä esityksen laatija näkee asesepille ainoana tulevaisuuden toimintana. Erikoista esityksessä on se, että deaktivointeja saisi suorittaa vain elinkeinoluvallinen kaupallinen toimija. Toisin sanoen esim. eläkkeelle siirtynyt aseseppä ei saisi deaktivoida edes omaa asettaan. Deaktivoitujen aseiden määrää ei tulisi muutenkaan lisätä lainsäädännöllisin toimenpitein. Väärissä käsissä deaktivoidut ampuma-aseet aiheuttavat vahinkoa ja luvallisesti toimintakykyisten ampuma-aseiden parissa toimiville negatiivista yhteiskunnallista painetta.

Lähtökohdiltaan esitys on laadittu estämään ”kouluampumisia”. Esitys ei puutu lainkaan rikollisten luvattomiin aseisiin tai huomioi sitä, että lakimuutoksen alkuun saattaneet murhaajat saivat aseensa täysin väärin perustein ja vuoden määräajoiksi. Esityksessä olevia lupien määräaikaisuuksia ei myöskään perustella. Aseseppien yhdistys ei hyväksy mielivaltaisia määräaikoja, koska ne ainoastaan aiheuttavat harmeja lakeja noudattaville kansalaisille.

Yksityishenkilön terveydentilaan, kotirauhaan, omaisuudensuojaan tai yhdistymisenvapauteen liittyvien perustuslain lakipykälien esittäminen tekee luvallisesti aseiden parissa toimivista kansalaisista käytännössä lainsuojattomia ilman perusoikeuksia. Yhteen ihmisryhmään yritetään yleisen järjestyksen ja turvallisuuden nimissä kohdistaa perustuslain vastaisia toimia.

Aseisiin liittyvien lupapäätösten yhteydessä on tähän asti arvioitu kansalaisen riittävä nuhteettomuus. Nyt lähtökohtana on se, että jokaiseen aseeseen erikseen liittyy potentiaalinen rikos. Tämä asenne loukkaa noin neljännestä täysi-ikäisistä kansalaisista, jotka pääasiassa kuuluvat viranomaistenkin tiedostojen mukaan nuhteettomimpiin veronmaksajiin. Mitään oikeutusta perustuslain loukkaamisiin ei ole, kun käsitellään aseisiin liittyviä asioita ilman rikoksia.

AAHY on toiminut määrätietoisesti luvallisten ampuma-aseiden ja luvallisesti aseiden parissa toimivien henkilöiden vähentämiseksi. Minkäänlaista vuoropuhelua intressipiirien kanssa ei ole käyty, jos jokin asia on AAHY:lle esitetty vastoin heidän omaa mielipidettään. Asiaa kuvaa hyvin myös se, että yhdistyksemme (Suomen Aseseppien Yhdistys ry) eliminoitiin tarkoituksellisesti ampuma-aselautakunnasta. Emme saaneet myöskään käyttää vielä lautakuntaan kuuluessamme nimeämäämme sijaisedustajaa, joka poistettiin kokouksesta ilmeisesti siksi, että hänellä olisi ollut eriävä mielipide käsiteltävästä asiasta. Aseseppien tilalle nimettiin sensijaan AAHY:n oma edustaja Liisa Timonen, joka ei tunne aseseppäalaa lainkaan. Miksi AAHY:n annetaan jatkaa intressipiireille kuuroa linjaansa tämän lakiesityksen kaltaisia asioita tehden?

Mitään intressipiirien lausuntoja AAHY ei ole koskaan huomioinut, vaikka heille olisi yritetty tuoda julki selkeitä asiavirheitä tai väärinkäytöksiä. Viranomaisina AAHY:n edustajat tulee asettaa korvausvastuuseen mm. ase-elinkeinon vahingoittamisesta ja heidän ko. asiaan liittyvistä tekemisistä ja laiminlyönneistä.

Suomen Aseseppien Yhdistys ry näkee ainoaksi vaihtoehdoksi, että esitys hylätään kokonaisuudessaan huonosti valmisteltuna, puutteellisena ja virheellisenä. Esitys sisältää niin paljon korjattavaa, että uuden esityksen laatiminen voimassaolevaa ampuma-aselakiamme käyttämällä ja tarkentamalla on huomattavasti järkevämpää kaikille osapuolille. Lisäksi vaikeaselkoisuutensa vuoksi esitys aiheuttaisi voimaan astuessaan asealalla työskenteleville viranomaisille ja elinkeinonharjoittajille tulkitsemisen ongelmia. Uudelleen tehtävään esitykseen tulee sisällyttää ainoastaan ensimmäistä ampuma-asettaan hankkivan tarkastaminen ja ampuma-aseiden turvallisen säilytyksen järjestäminen jo ensimmäisestä aseluvasta alkaen. Alaikäisen luvanhakijan huoltajan tulee täyttää myös luvanhaltijan kriteerit.

Edellisen lakimuutostyön yhteydessä 1998 käytetyt henkilöt kävivät suoraa vuoropuhelua intressipiirien kanssa jo lain tekovaiheessa. Voimassaoleva ampuma-aselakimme on edelleen hyvä ja toimiva, mutta AAHY:n laatimat lain edelle menevät ohjeet pilasivat lupaviranomaisten mahdollisuudet tehdä lupapäätöksiä lainmukaisesti, sekä aiheuttivat Jokelan ja Kauhajoen tapaukset. Sairaan poliisiylijohtajan Markku Salmisen johdatteleminen allekirjoittamaan aselupakäytäntöjen yhtenäistämisohjeet ei saa johtaa siihen, että kyseiset lainvastaiset ohjeet saatetaan voimassa olevaksi laiksi. Virka-asemaansa väärin käyttäneet viranomaiset on ilmeisesti edellä olevan esityksen avulla tarkoitus vapauttaa kaikesta vastuustaan aikaisemmin tekemiensä lainvastaisten päätösten suhteen.

Odotamme sisäasiainministeriön palauttavan esityksen uudelleen valmisteltavaksi intressipiirien kanssa. Edellytämme ampuma-aselautakunnan laajentamista käsittämään laajan asealan edunvalvojaryhmän.

Kunnioittavasti,

Pekka Peltola
puheenjohtaja

MATTI (nimimerkki)

AMPUMA-ASELAKI ESITYS
TORSO VAI SUSI?

Hallitus on esittänyt nykyistä aselakia muutettavaksi. Tärkeimmät perusteet ovat Jokelan ja Kauhajoen surmatyöt. Nykyinen laki on kuitenkin ollut toimiva jo noin 10 vuoden ajan ja on yksi Euroopan tiukimmista aselaeista. Lain tulee kuitenkin olla toimiva, yleisesti hyväksytty eikä se saa sitoa tarpeettomasti poliisin resursseja. Aselakiesitys ei saa rikkoa voimassa olevaa perustuslakia.

Normaalit, rehelliset ja lainkuuliaiset ihmiset haluavat toimia lakien mukaan ja siksi epäselvät tai vaikeasti noudatettavat lait ovat huonoja.
Ikärajojen nostaminen ei poista surmatöitä, se vain vaikeuttaa kohtuuttomasti alan harrastajien sekä aseiden omistajien toimintaa. Tästä saatiin esimerkki juuri äsken Saksasta. Mieleltään häiriintyneet on pystyttävä tunnistamaan eikä heille tule myöntää aselupia.

Aselupaehtojen yhtenäistämisohjeesta puuttuu armonvuosilaki ja myös
sisäministerin päätös 4.3.2004 sodista muistona tuoduille aseille myönnettävistä luvista.

Lakiesityksen valmistelussa ei ole kuultu alan harrastajia, aseiden omistajia, asealan elinkeinoharjoittajia eikä ampumaharrastuksen piirissä olevia järjestöjä.

Suomessa on yli 660 000 laillista aseenomistajaa, jotka ovat vastuunsa tuntevia, järkeviä ihmisiä ja pitävät aseistaan huolta ja toimivat turvallisesti. Lakiesitys ei tuo esiin luvattomia aseita.

Ampumaharrastuksen tilapäinen keskeytyminen vaikkapa sairauden, opiskelun tai muun syyn takia ei voi tarkoittaa aseen tai aseluvan menettämistä.
Aseen omistajat voivat halutessaan nimetä ne aseet, jotka he haluavat pitää muistoesineenä tai aseina, joilla ei ammuta, jolloin aselupaan kirjataan yksinkertaisesti merkintä ”Ei oikeuta patruunoiden hankintaan”.

Jokainen seura valitsee jäsenet ja harkitsee myös suosituksen kirjoittamisen. Tämä on jo nyt käytäntönä aselupien myöntämisessä ja tätä hyväksi havaittua käytäntöä tulisi jatkaa.

Esityksestä on jätetty pois puolustusvoimat ja rajavartiolaitos, joissa annetaan koulutusta varusmiehille, reserviläisille sekä henkilökunnalle. Kadettikoulussa järjestettävä koulutus on pitkäjänteistä ja vastuullista sekä voi kestää aina 4 vuoden ajan, jossa suoritetaan ammunnanjohtajan pätevyys, ampumatuomarikoulutus sekä monet myös turvallisen ampujan kurssi.
Vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen liittyy alan koulutusta aina turvallisen ampujan kurssiin asti sekä harjoittelua eri ampumalajeissa.

Laissa ei ole myöskään määritelty mitä käsite ampumaseura tarkoittaa. Miten metsästysseurat, valtakunnalliset järjestöt kuten poliisit, posti, tulli, Upseerien Ampumayhdistys, Päällystöliitto, reserviläiset, vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus ja monet muut vastaavat järjestöt?

Esitykseen liittyvä lääkärinlausunnon antamisvelvollisuus ei ole mahdollista lääkäriresurssien vajavuuden takia. Ihmishenkien turvallisuutta ei voida vaarantaa sillä, että lääkärit kirjoittavat lausuntoja potilaiden hoitamisen sijasta.

Olisi ensiarvoisen tärkeää, että poliittisesta paineesta huolimatta valmistelusta todettaisiin, että lakiesitys ei ole vielä valmis vietäväksi Eduskunnan käsittelyyn siinä olevien puutteiden vuoksi. Lakiesitys pitää käydä läpi kiihkottomasti ja ilman poliittisia paineita.

Mielestäni paras ratkaisu olisi tiivistettynä seuraava:

- nykyistä aselakia tarkennetaan aselupien saatavuuden osalta
- aselupien määräaikaisuutta ei lisätä lakiin
- aselain rikospykälään liitetään myös rikkomustapauksissa mahdollistuvat huomautus, korjaamiskehotus sekä varoitus
- ampuma-aselautakunnan asemaa ja tehtäviä tarkistetaan
- aselupaehtojen yhtenäistämisohje muokataan toimivaksi ohjeeksi
- ampumaseurojen puolto tai lausunto vapaaehtoiseksi
- aselakia muokkaamaan asetetaan asealaan perehtynyt asiantuntijaryhmä, joka tekee lopullisen esityksen uudistettavaksi aselaiksi

Kaikkien etujen mukaista on se, että aselaki on toimiva ja vain vähän viranomaisen resursseja vaativa.

M.K.

juhani (nimimerkki)

Olen ihmetellyt hyvin pajolti sitä että kuka antaa aseensa toiselle?
tämä aselain muutos tulee lopettamaan koko pistooli harrastuksen
ja samalla tulee tuomaan hyvin paljon lisää työttömiä.
Ministeri teki taas päätöksen tyyliin siittä mistä aita on matalin.
Eipähän ministeri ota minkään näköistä kantaa rattijuoppoihin.
Kuinka paljon suomessa vuosittain vammautuu joko osittain tai pysyvästi
rattijuoppojen toimesta.Eli eipähän ajatella kuka vammautuu jonkun
koulun edessä olevalla suojatiellä jossain.
Tähän ei sisäministeri homlund ole ottanut mitään kantaa
eil jokelan ja kauhavan tapahtumat niistä tehtiin härkänen.
Ja samalla taas sutta

Reservin vänrikki (nimimerkki)

STT 23.5.2009

Aselain uudistus on tulossa eduskunnan käsittelyyn vielä ennen juhannusta. Sisäministeriön valtiosihteeri Antti Pelttari sanoo, että aselain ensimmäisen vaiheen muutosehdotukset ovat nyt viimeistelyvaiheessa ja hallituksen esitys annetaan alkuperäisessä aikataulussa kesäkuussa.

Aselain uudistamishanke alkoi viime syksynä Kauhajoen kouluampumisen jälkeen.

Muutoksilla rajoitetaan huomattavasti käsiaseiden saatavuutta. Käsiaseita ovat pistooli, pienoispistooli, revolveri ja pienoisrevolveri.

Ehdotuksen mukaan lupia käsiaseisiin annettaisiin vain 20 vuotta täyttäneille, jotka ovat harrastaneet aktiivisesti ammuntaa vähintään kaksi vuotta. Käsiasetta mielivän pitäisi kuulua ampumaseuraan ja todistaa harrastuneisuutensa ampuma-asekouluttajan antamalla todistuksella. Myös hakijan terveydentila ja käyttäytyminen halutaan syynätä aiempaa tarkemmin.

Ensimmäinen käsiaselupa olisi aina määräaikainen ja voimassa enintään viisi vuotta. Aseen haltijan pitäisi antaa viiden vuoden välein selvitys, mihin hän asetta käyttää. Jos harrastus loppuu, lupa voitaisiin peruuttaa.

Ällistynyt (nimimerkki)

Mikäli sisäministeri Holmlund on oikeasti tämän vasemmalla kädellä
valmistellun lakiesityksen takana,ja mikä pahempaa,jos kokoomuspuolue
on Holmlundin tukena,niin voidaan todeta,että suomeen on saatu
uusi uljas vasemmistopuolue.Sen verran pahasti lakiesitys loukkaa
omaisuudensuojaa ja muutamaa muutakin perusoikeutta,että
löpinät vastuullisesta vapaudesta jne. voidaan saman tien unohtaa.
Ministeri Holmlund on syönyt kaikki lupauksensa asiallisten harrastajien
huomioimisesta.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Helsingin Sanomissa julkaistiin 13.6. ansioituneen ampumaurheilijan, everstiluutnantti (evp) Juhani Sillanpään mielipidekirjoituksen ”Aselain muutosprosessi on ollut turha”. Artikkelissa kerrotaan selkeästi miten perusteettomasti lakia on valmisteltu.

Kirjoituksen ingressiin Hesari on laittanut sitaatein ”Kaikkien etujen mukaista on, että aselaki on mahdollisimman vähän viranomaisen resursseja vaativa.”

Sillanpään kirjoittama teksti on: ”Kaikkien etujen mukaista on, että aselaki on on selkeä ja toimiva sekä mahdollisimman vähän viranomaisen resursseja vaativa.”

Mitä Hesari hakee? Tietenkin vastauksena on, että kyseessä ei suinkaan ole tavoitteellisuus lain suhteen, vaan kesätoimittajan heikkous tekstin toimittamisessa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Aselain valmistelu on palautettu takaisin ministeriöön eduskunnan lakivaliokunnasta tai paremminkin sanottuna, ministeri Holmlund veti lain takaisin ministeriöön valmisteltavaksi. Siis lain käsittely siirtyy syksyyn.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

MTV 3 11.6.2009 aamulla : Eduskunnalle tänään annettava esitys uudeksi ampuma-aselaiksi on selvästi nykyistä lakia tiukempi. Tiukennukset koskevat muun muassa aseluvan hakijan ikää, harrastuneisuutta ja terveydentilaa. Etenkin käsiaseita koskevista säännöistä on tulossa ankaria, kirjoittaa Kaleva. Sisäministeriöstä myönnetään, että lain valmisteluun olisi tarvittu enemmän aikaa, mutta koulusurmien vuoksi lakiuudistuksen kanssa tuli kiire.Eduskunta käsittelee lain mahdollisesti jo ennen kesälomaansa.

Suomen Asehistoriallinen Seura 11.6.2009 illalla:

Aselain uudistus eduskuntaan syksyllä

Ennen juhannusta eduskunnassa vahvistettavaksi kaavailtu uusi aselaki jätettiin hallituksen torstain (11.) istunnossa pöydälle. Esityksessä olleet ristiriidat mm. perustuslain yhdistymisvapauden kanssa sekä viime metreillä julkisuuteen tulleet Suomen Lääkäriliitto ja Suomen psykologiliitto vaikuttivat osaltaan lakiesityksen pöydälle jäämiseen. Ammattilaiset eivät usko kaavaillun psykologisen kokeen pätevyyteen. Lääkärit eivät puolestaan hyväksy potilassuhteen vaarantamista ilmianto-oikeuden myötä.

Toimituksen poiminnat