Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

100 56 TK inmemoriam

Torstaina 25.10.2012 ammuttiin viimeisen kerran vuodesta 1969 asti operatiivisessa käytössä olleilla 100 millimetrin tornikanuunoilla. 56 kaliiperin tykin tyyppimerkintä oli 100 56 TK. Kallioon louhitun asejärjestelmän runkona oli neuvostoliittolaisvalmisteisen T-55-panssarivaunun torni ja tykki. Asejärjestelmä oli Suomen rannikkopuolustuksen pääase yli 30 vuoden ajan. Tykkitorneja oli asennettuna pitkin Suomen rannikkoa lähes 60.

1990-luvulla 100 TK -järjestelmä modernisoitiin asentamalla tykkitorneihin tykkikohtaiset digitaaliset laskimet, laser-etäisyysmittarit ja osaan tykeistä lämpökamerat pimeä-, sumu- ja hämäräammunnan mahdollistamiseksi. Laskinjärjestelmä mahdollisti tehokkaan taistelun tykkipatterissa samanaikaisesti useita meri- ja tarvittaessa maamaaleja vastaan.

Tykkitornit oli varustettu 2000-luvulle tultaessa lämpäsäteilyä hajauttavalla ja maastouttamista parantavilla lämpösuojilla. Samoin oli saatu käyttöön patterikohtaiset sarjavalmisteiset harhautustykit laukaussimulaattoreineen.

Päätös tykkikalustosta luopumisesta tehtiin vuosina 2003-2004. Vuonna 2006 tykit poistettiin sotavarustuksesta.

Viimeinen ammunta ammuttiin Upinniemessä. Ampuvana joukkona oli Suomenlinnan rannikkorykmentistä ja  Porkkalan Rannikkopataljoonasta muodostettu osasto. Historiallinen ammunta toteutettiin rykmentin komentajan, komentaja Jori Harju alaisuudessa.

Ohessa on lyhyt video historiallisesta ammunnasta:

PS. Suomen rannnikkopuolustuksen tärkeänä asejärjestelmänä jatkavat 130 millimetrin tornitykit. Niistä muodostettuja tykkipattereita on useilla Suomenlahden saarilla. Suomenlahden meripuolustusalueeseen kuuluva Suomenlinnan rannikkorykmentti Upinniemessä vastaa kyseisen asejärjestelmän henkilöstön tuottamisesta ja käytöstä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Millähän nuo tornikanuunat korvataan?

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Tykillä osumat ovat herran hallussa nyt ostoslistalla ovat Eurospike-ohjukset, jotka sopivat sotalaivojen ja panssarivaunujen tuhoamiseen ja ovat mobiilimpia ja tarkkuus ja tehokkuus täsmäaseen tasolla, on historiaa tukeutua enää tykkeihin merellä ja rannikolla, ne on helppoja maaleja tuhottaviksi.

Juhani Putkinen

Kallioon upotettu tornikanuuna, jossa on lämpösuojakilpi ei ole ollenkaan helppo tuhottava varsinkaan kun käytetään lisäksi valelaitteita.

Meidän tornikanuunoja vastaan ei ole suinkaan hyökkäämässä USA korkean teknologian asejärjestelmillään, vaan Venäjä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Aki on kyllä väärässä väitteidensä kanssa. Eurospiken kantama on huomattavan pieni ja tulinopeus onneton. Kyllä sillä ison aluksen kylki purkitetaan, muttt tuskin nuolia riittää pienempiin. Esimerkiksi kymmenen jurmoluokan aluksen hyökkäyksen torjunnassa ohjus on melko onneton välinen verrattuna tykkipatterin tulen tehoon.

Mitä tykkiaseman tuhoamiseen tulee niin siihen tarvitaan spetsnats-mies. 100 TK:n tuhoaminen mereltä ampumalla on lähes mahdoton tehtävä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Lisäksi 100 TK:n tulen tehossa tulee ottaa huomioon aseiden käyttö maihinnousun torjunnassa. Merijalkäväkeä ei torjuta ohjuksilla, tykeillä kylläkin.

Käyttäjän PetteriLohivesi kuva
Petteri Lohivesi

Tarkennuksena, että Suomenlahden Meripuolustusalueella Upinniemessä on 2 rannikkojoukko-koulutusta antavaa joukkoyksikköä, Porkkalan Rannikkopataljoona ja Suomenlinnan Rannikkorykmentti. Kirjoitit, että pataljoona kuuluisi rykmenttiin.

Porkkalan Rannikkopataljoona koostuu Sotilapoliisikomppaniasta, Kuljetusviiriköstä, Huolto-ja kuljetuskomappaniasta.

Suomenlinnan Rannikkorykmentti sen sijaan koostuu 1. Komppaniasta (AUK/P-kaudella Turku-komppania), 2. Komppaniasta (merivalvonta, tulenjohto & rannikkotykistö), 3. Komppaniasta (viesti) ja 4. Komppaniasta (rannikkojalkaväki).

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kiitos Petteri tarkennuksesta.

Henry Hammar

Onneksi olkoon Jarmo, tulit valituksi.

Vähän niinkuin vaikuttaa siltä, että 100 TK:n hävittäminen kuuluu taas
sarjaan puolustuksemme heikentäminen. Ja kenen toimesta? Missä mielessä tämä järjestelmä on vanhehtunut. Maihinnousun suorittavat ihmiset, eivät robotit, ainakaan toistaiseksi, ja niihin nuo aseet pystyvät hyvin.

Moni uuteen teknologiaan viehtynyt ammattisotilas vastustaa ilmeisesti kaikkea sellaista missä joutuu kätensä tai asusteensa likaamaan.
Minä olen "vanhan kaartin" miehiä, ja olen edelleenkin sitä mieltä, että kaikesta uuden teknologian tuomista hyödyistä huolimatta armeijan rungon muodostavat murikan lavalla istuvat sotilaat.

Toimituksen poiminnat