Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Eipä auttanut edes jalkaväkimiinoista luopuminen

Suomen ulkopoliittinen johto on viime vuosina siivonnut maan julkisuuskuvaa mahdollistaaksen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyden. Ottawan sopimus oli allekirjoitettava, jotta Suomi säilyttäisi mahdollisuudet jäsenyyteen. Samaan soppaan taisivat päättyä panssaripataljoonat ja kenttätykistö. Eipä tainnut onnistua. Mutta arvokasta kokemusta kuulemma saatiin ja kampanja oli erinomainen. Tosin syykin jo selvisi just kympin uutisissa; kampanjaan käytettiin liian vähän rahaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

31Suosittele

31 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (113 kommenttia)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Luehan Jartsi Patomäen Hesarin antaman
kannanoton rivienvälit.
Professorin selitys ontuu vähiten näistä
tällä erää julkipannuista.

Kyllä sieltä Nato-kiima paistaa läpi...
Syynä huonoon lopputulokseen.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 2

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kiitti vinkistä, pitääpä lukea välit.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Kyllä tämä älytön nuoleskeleminen sinne sun tänne tulisi tässä Suomi nimisessä valtiossa kieltää lailla. Miinoista luopuminen oli iso ja kallis virhe. Ketä ne olisi siellä varastoissa häirinneet. Ja jos nyt niistä osa olisikin "vanhentunut" niin kyllä ne jotenkin olisi käytössä tussahtanut mikäli niihin olisi nallit laittu.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Suomi on Suomi, omalaatuinen pohjoinen maa idän ja lännen välissä ja siksi niin kiinnostava.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mikä se juttu T-72:ten romuttamisesta tilastojen kaunistamiseksi on?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #29

Et kai kuvittele, että kenraalit luopuisivat varastorasvassa olevasta tuliterästä panssaripataljoonasta ilman vastasaantia. Pistä aikajanalle budjettipäätökset ja romutuspäätökset niin homma aukeaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Heh, oletko lukenut Dostojevskin Kirjalijan päiväkirjan?

Suomalaiset eivät ole valtiota muodostavaa kansaa. Venäjän on kohdeltava heitä isällisesti.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, joissakin asioissa Suomi voi reilusti nousta vastakarvaan yleistä kansainvälistä mielipidettä, kuten Kreikan velkojen takauksiin liittyen. Eihän siinä mitään. Ehkä talousviisaiden ja demarisiiven mukaan näin piti ollakin.
Mutta kun sotilasviisaiden mukaan jalkaväkimiinoista ei olisi pitänyt luopua, niin poliittisen kentän puolesta laidasta laitaan ( toisen laidan näkökulman vielä ymmärtää, mutta sitä toisen reunan näkökulmaa en ymmärrä ) päätettiin luopua miinoista, koska se oli kansainvälisen imagomme kannalta tärkeää. Kannattiko se todella ?

Käyttäjän Jari-PekkaMarin kuva
Jari-Pekka Marin

Seuraava Cajanderin malliin varustettu sukupolvi kertoo sen historiaan - jos pystyy.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Poliitikoilla on kalliita harrastuksia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kenellä tahansa olisi, kun muut maksavat.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Aina on ollut. Intillä on helppo operoida, kun se ei pane vastaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Aiemmin puolustusvoimia on hoidettu asiapohjalta laajaan konsensukseen nojaten. Nyt nuo asiat näyttäisivät olevan enemmän "helposti operoitavia" pelimerkkejä kansallisen ja ylikansallisen politiikan kattavassa pelissä. (Aiankin tähän suuntaan, jos ei nyt aivan näin pahasti.)

Käyttäjän Jari-PekkaMarin kuva
Jari-Pekka Marin

... niin pirun totta, kuin vain voi olla.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Puolustusvoimat säästävät 10% vuoteen 2015 mennessä. Jos koko Suomen valtio säästäisi 10 % , niin meillä ei olisi huolen häivää budjettivajeen kanssa.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #62

Samaa olen Markku laskeskellut. Sitä runnellaan. joka ei rutise, ja joka on aina saavuttanut valtion säätätavoitteet toisin kuin toiset.

Juha Kuittinen

Sanon tämän taas kerran: päätös luopua jalkaväkimiinoista oli niin väärä kuin olla voi.

Puolustuksen kannalta hyvä ja edulllinen ase. En ymmärrä miksi luovuttiin- jos vedotaan miinojen moraalittomuuteen aseina niin kyllä sodassa uhreja tulee aseista riipumatta- siistiä sotaa ei ole olemassakaan.

Venäjä on satsannut lähiaikoina satoja miljardeja aseistuksensa kehittämiseen/uusimiseen.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kuulin juuri eräältä asemestarin apurilta, että kyllä oli mestaria ***#''tanut, kun latoi Kittilässä kuorma-autotolkulla sakaramiina m/65-98 yleissytyttymiä ja muovisia sakaralaukaisimia räjäytyspedeille. Sinne meni yhdelle kertaa monen jalkaväkiprikkatin vehkeet. No ei se mitään. Ei ole kohta kysyeisiä prikaatejakaan, joten puntit ovat tasan siltä osin.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Ai miksi luovuttii? Siksi, että valtiot, jotka ovat siten tehneet, eivät olisi äänestäneet miina-Suomea. Tosin eivät äänestäneet nytkään, kun Luxemburg oli turvallisempi vaihtoehto änkyrä-Suomen rinnalla.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Jos Suomi ei olisi v. 1939 ollut änkyrä-Suomi, ja jatkanut "ei tuumaakaan politiikkaa", niin olisimme v. 1991 olleet ihan eri alkuasetelmassa, kuin silloin Nokian noustessa maailman huipulle. Kunnia veteraaneille.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Erkin ja Haloskan suuret suunnitelmat meni persiilleen.
Samoin Suomen turvallisuus.
Turvaneuvosto kiimassa uhrattiin miinat, kun piti kiillottaa kilpeä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Niin. Paljonko on tullut jalkaväkimiinojen korvaaminen maksamaan?

Suomen tulisi keskittyä lähinnä omiin asioihinsa maailmanparantamisen sijaan. Sillä rintamalla meillä on vain uskollisen maksumiehen rooli.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"That is peanuts for EU, but a giant leap for Finand."

Tapio Vehmaskoski

Loppuja miinoja ei sitten tarvitse hävittääkään.Dragsvik voidaan siirtää Keuruulle ja Kontiolahdelle eikä niitäkään tarvitse lopettaa. samalla kiistely Dragsvik:in olemassaolosta voidaan lopettaa. Osa varusmiehistä voidaan pakottaa pakkoruotsia samalla harjoittamaan näille uusille paikkakunnille.

Kaikki voittavat eikä kukaan menetä kasvojaan.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Voidaanko NYT palautta ne miinat valikoimaan ja varikoille pahan päivän varalle? Nyt ei tarvitse mielistellä (kun Halonenkaan ole vallan kahvassa) minnekkään ja voisi ajatella ns. "omilla aivoilla"?

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Niinpä, Jarmo. Iso osa armeijan tulivoimasta on tämän hankkeen alttarilla uhrattu. Lisäksi hurjasti velkaantuva maamme lappaa vuosittain miljarditolkulla rahaa ulkomaille salonkikelpoisuutensa ylläpitämiseksi.

No, kyllähän me tiedämme, että kyse on demarien alulle panemasta projektista, jonka tulos on puhdas nolla. Vain nuo isot kulut jäävät meille. Olen todella pahoillani, että kaikki tämä tapahtuu kokoomuslaisen presidentin ja pääministerin aikana. Niin kävi, kun Kokoomus lähti leikkimään demarien peliä. Arvaapa, minkä puolueen laariin taas sataa?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Mikko juuri näin, ja me se taidetaan tietää. Mitä laariin tulee, niin samaa taidan toivon kun sinäkin. Kyseisen laarin kanssa on ollut tosi selkeää toimia Helsingin valtuustossa. Siinä porukassa ei ole jojoiltu. Heitä lisää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nyt tarkkana odottamaan Vapaavuoren hehkutusblogia. :D

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Veikkaan; hehkutusta ei tule.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Ehkä sieltä suunnasta on todellakaan turha odottaa hehkutusta puolustusasioissa. Korkeintaan kiinteistöasioihin liittyen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #65

Kämppäministerin kokemuksella ehkä on sitä mieltä, ettei ne miinat nyt sovi porraskäytäviinkään niin mitäpä niillä tekee?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja nyt voimme poistua Afganistanista hyvällä omatunnolla!

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

No omaatuntoa saattaa kolkutta, jos poliiseja tuodaan sinkkiarkussa onnettomien ritsojensa takia. Intti antaisi kunnon vehekeet, mutta eipä tunnu sopivan poliisijohdolle se. Kuulemma voimankäytön säädökset estävät poliiseja saamasta rynnäkkökiväärejä omasuoja-aseiksi, vaan pitää olla konepistooli. Hoh-hoijaa. Taidanpa kirjoittaa aiheesta enemmänkin.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Mutta onhan siellä myös Suomalaisia sotilaita seuraamassa mitä maassa tapahtuu...

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #25

Heillä on sentään aseet, jotka kantavat yhtäpitkälle kuin talibanien ja luoti uppoa yhtä syvälle. Poliisit eivät pysty samaan, pitää juosta lähemmäksi, että ulottuisi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #39

Vääpeli Kuisma vitsaili, että konepistoolin luoti pysähtyy sitten 150 metristä armeijan vanhaan pomppaan...

Harri Paldanius

ja omatuntosi on sittenkin hyvä kun seuraavaa koulutyttö saa talkkarin luodin päähänsä siitähyvästä, että haluaa käydä koulua?

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Tarja Halosen presidenttikausien aikana tehty myyräntyö alkaa tuottaa tulosta. Suomi liukuu kiihtyvällä vauhdilla kohti Venäjän etupiiriä.

NATO-vastainen Suomi ei kelvannut läntisten demokratioitten edustajaksi YK:n turvallisuusneuvostoon, eikä todennäköisesti kelpaisi enää NATO:n jäseneksikään.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Mielenkiintoiset pointit - "kolme pointtia" - esitit, pannaanpa miettien.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Justiinsa, oli vielä entisen poikaystävänsä kanssa lobbaamassa kalkkiviivoilla, Commielooks-sivuston päämallit, saattoi Merkeliltä ex-ossina mennä muru kurkkuun nähdessään parivaljakon. 62 ääntä osoittaa maailman muuttuneen kommunismin kaaduttua rytinällä, meidän piti vielä muistuttaa äänestäjiä menneestä maailmasta.

Harri Paldanius

Olisi nyt edes lähetetty Muuttohaukka (ilmavoimien valmis ja Nato arvioinnin läpikäynyt lento-osasto) lentelemään CAP:a YK:n mandatoimaan Libya operaatioon.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

On siellä tänään ärrä sorahtanut.
Onneksi voi jatkossakin "syväitä", se työ ei näköjään tekemällä lopu.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

"Saatiin arvokasta kokemusta", tuumasi Sauli.
"Budjetti oloi liian pieni", kommentoi Erkki.
"Luotiin kuitenkin uusia suhteita", pohti Martti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Edistettiin kuitenkin rauhaa", hehkutti Tarja.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lusikka vaan kauniisti käteen ja Nato-jäsenyyttä anomaan. Puolustusmäärärahat pitäisi kohottaa Naton vähimmäistaholle välittömästi. Itäeurooppalaisena valtiona Suomella ei ole varaa idealismiin, joten Ottawan sopimus tulisi sanoa irti välittömmästi!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

En usko, että Ranska ja Saksa kannattavat Suomen NATO-jäsenyyttä. Juna meni jo. Suomi on Venäjän lähiulkomaa, ja pysyy. Obaman lupaukset ovat mitä ovat.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Tyhjän saa pyytämättäkin.

Käyttäjän villejalovaara kuva
Ville Jalovaara

Suomen jäsenyyttä tärkeämpää olisi pohtia koko turvaneuvoston ja YK:n toimivuutta ja tulevaisuuutta. Pysyvät jäsenmaat on valittu toisen maailmansodan päätöstilanteen pohjalta. Siitä pian 70 vuotta, eikä vastaa maailman nykytilannetta. Ja Syyrian tilanne puolestaan on valitettava esimerkki siitä, kun YK katsoo voimattomana vierestä järkyttävän sodan jatkumista.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ensimmäinen parannus olisi poistaa nämä naurettavat veto-oikeudet!

. suvituuli

Mon Dieu!

Kumpi poistuu ennemmin: Ranskan pysyvä jäsenyys ja veto-oikeus turvaneuvostossa, vai EUn kuukausittainen rekkaralli Strasbourgiin?

Vastaus - ei kumpikaan, ei koskaan.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän Jari-PekkaMarin kuva
Jari-Pekka Marin

Jarmo se tiivisti jälleen kerran asian sotilaallisen selkeästi ja ytimekkäästi. :)

Joskus kansallinen itsekkyys on ihan hyvästä. Toisaalta, henkilökohtaisesti en pidä tätä sinänsä huonona ratkaisuna. Nyt on sitten ainakin yksi paikka, jossa meitä ei käytetä (edes erään ulkoministerin märissä unissa ja teoreettisesti) suurvaltojen kumileimasimena.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Suomen pitää olla itsekäs, sopivan itsekäs.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Jokaisella maalla on ns. kansallinen etu ("national intrest"), myös Suomella. "Global intrest" tulee vasta tämän jälkeen. Se on itsenäisen valtion perusprinsiippi.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Toistaiseksi eipä ole taidettu valtion johdon suunnasta kansalle kertoa, että mitä Suomi menetti. Oma työhypoteesini on, että ei paljoakaan mitään. No, voin olla väärässä.

Henry Hammar

Eipä haittaa mittään. Ensi hakukierrokselle satsataan 20 miljoonaa €uroa,
hävitetään loputkin aseet ja jaellaan poskipusuja ja ollaan muutenkin
niin jees miestä, niin jees miestä. Kyllä me vielä sinne neuvostoon päästään. Luottakaa vaan Kataiseen ja Stubbiin.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Juna meni ohi.

Seuraavalla hakukierroksella Suomi tukee Ruotsia.

Seppo Hildén

Jaahas, katsotaanpas mikä oikeasti ratkaisi turvapaikka-äänestyksen. Venäjämyönteisen Halosen kaudesta lähtien meillä on yhtä lyhyttä kautta poislukien ollut ulkoministerinä Israel-ja länsivastainen ulkoministeri Tuomioja. Tämä kyllä oli se suurin syy, miksi länsimaat ei äänestänyt Suomea turvallisuusneuvostoon. Olisi tullut vaan yksi Venäjä-ääni sinne lisää.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Olet Seppo varmaan aika lähellä totuutta. Luxemburg oli turvallisempi vaihtoehto Australiasta puhumattakaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jalkaväkimiinat,yks`lysti onko niitä tai ei,olisiko aika tulla sieltä 40-luvulta nykyaikaan,ydinaseaikaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vuodesta 1946 on Telluksella kähinöity siellä sun täällä, eli "ydinaseaikana". Kuinka usein niitä ydinaseita on taistelutilanteissa käytetty? Onko siihen olemassa jotain syitä? Miksi Suomea vastaan tuskin kannattaa käydä ydinaseilla sotimaan?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Eipä noita ole Suomella liiemmin ollut, siis ydinaseita.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kysy tätä YK -veteraaneilta, niin Golanilla kuin Balkkanilla palvelleilta vuosikymmenien ajalta. Pieni ihminen, polkupyörä, maastoauto, Pasi-vaunu, panssarivaunu, kaikilla on heikot kohtansa kun TNT poksahtaa alla. Sitä "nappia" ei ole kukaan painanut, mutta miinauhka on rajoittanut niin suuria kuin pieniä liikkeissään myöskin viime vuosikymmenien aikana. Niin raadollista se vain on, kun meitä jokaista maan vetovoima sitoo.

Käyttäjän Jari-PekkaMarin kuva
Jari-Pekka Marin

Se kuka meistä oli paikalla (tai on edes nähnyt kuvia) Tom Kjällmanista (R.I.P), tietää mistä on kyse. Aivan tasavarmasti.

http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/lehti/5_01/lips...

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola Vastaus kommenttiin #70

Olin 90 luvun lopulla Libanonissa ja tuli ajettua melkein päivittäin sen paikan ohi missä se Kjällmann oli mennyt lantikan kans siihen miinaan, sanoivat että oli ollut kaks telamiinaa siinä päällekkäin ja oli ajanut tieltä sivuun sillä lantikalla kun olivat menneet hakeen miinaan mennyttä kepu-paimenta lääkintämiesten kanssa. Muut oli menneet sen luo jalan ja Kjellmann oli siirtämässä lähemmäs sitä jeeppiä kun jysähti.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Toistaiseksi jalkaväkimiinojen tulen tehoa ja sen massoittamista ei Suomessa ole kyetty korvaamaan teknisesti edistyksellisellisemmillä järjestelmillä. Toki se on mahdollista, mutta ei myönnetyllä rahoituksella. Niin hyviä kuin tiedustelulennokit, maavalvontatutkat, raskaat raketinheittimet, viuhkapanokset ja ilmasta-maahan ohjukset ovatkin, niin niillä ei suojata jalkaväkijoukkojen tukikohtien katvealueita kuten jalkaväkimiiinoilla kyettiin tekemään.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #74

"tiedustelulennokit, maavalvontatutkat, raskaat raketinheittimet, viuhkapanokset ja ilmasta-maahan ohjukset"
Edellämainittujen järjestelmien käyttäminen edellyttää pitkälle koulutettua erikoishenkilöstöä sekä raskasta ja kallista kunnossapito-organisaatiota.

Näiden kalliiden ja lukumäärältään vähäisten järjestelmien käyttöä pitää harkita kussakin tapauksessa tarkasti erikseen ja niiden käyttöön saaminen edellyttää hankalaa ylemmän johtoportaan hyväksymisprosessia. Tässä ollaan aivan toisella tasolla, kuin porapatruunan, sakarasytyttimen ja teräsputken käytäämisessä sulutteissa sekä niiden varastoinnin aikaisessa huollossa. Miinojen käytön hallitsee lähes jokainen reserviläinen.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola Vastaus kommenttiin #114

Käsittääkseni sillä uudella telaalustalla olevalla raketinheittimellä voisi ampua tytärammuksia jotka voisivat olla ladattu vaikka sirotemiinoilla, mutta ei nekään voi korvata tarkasti rajattua miinakenttää minkä pioneerit ovat rakentaneet.
Lieneekö niitä sirotemiinoilla ladattuja tytärammuksia edes hankittu niihin? Jokatapauksessa niillä levitetyt miinoitteet menee kyllä vähän mihin sattuu ei niitä voi niin tarkkaan rajata kuin käsin tehdyt miinakentät.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja samaan aikaan "Tuomomioja" henkiset porukat menevät Palestiinaan...
Sama kuin sanoo alle kaksi vuotiaalle älä koske uuniin, se on kuuma.
Mutta kaksi vuotiaan pitää kokeilla ja sormet siinä palaa...
Saman henkistä porukkaa ja samalla tasolla olevaa "rauhaa rakastavaa" lössiä seilaa Välimerellä kohti kokeilemaan "hellan lämpöä"...

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Eihän tätä touhua osaa edes hävetä, kun eivät osaa itsekään.

Reijo Tossavainen

Retorinen kysymys: Kuka kantaa vastuun? Hallitus, Stubb, Tuomioja, Halonen, Niinistö?

Vastaan, että ei kukaan, vaan "jälleen kohti uusia seikkailuja" kansallinen etu unohtaen.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Sain facebookiin aika mielenkiintoisen viestin, pitäneeköhän paikkansa:

"Suomen ulkopolitiikka ei ole koskaan ennen ollut yhtä perussuomalaista kuin nyt. Tässä tulos. Ovatko Perussuomalaiset oikeasti salaa hallituksessa? Taitaa tilanne olla niin, että torjuakseen Perussuomalaisten nousua, on Suomen hallitus päättänyt toteuttaa perussuomalaista politiikkaa. Argh."

Käyttäjän JuhaVuorioOulu kuva
Juha Vuorio

"Sain facebookiin aika mielenkiintoisen viestin, pitäneeköhän paikkansa: "

kun nyt itse otit esille niin voisitko vastata oman mielipiteesi, mielellään puolustusasioista koska niihin tämä viestiketju liittyy.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Ympäristöministeri fb:ssä: "Saattaa olla, että emme myöskään ole tällä hetkellä kovin suosittuja EU:ssa, eli toisella kierroksella Luxemburg sai EU-maiden äänistä valtaosan, me saimme vain kakkosääniä."

Tässähän tuo tuli. Oikeasti olisi syytä päättäjien katsoa peiliin.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Noo joo, takkiin tuli kuin euroviisuissa, äänestäjätkin olivat samoja. Tässä suhteessa voisi sanoa, että Suomen eurooppapolitiikka on epäonnistunutta. Mistä löytyisi äänestyskartta?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tuli vain mieleen. En noista maavoimien asioista paljoa ymmärrä. Väittäisin, että aika monella maalla, jotka Ottawan sopimuksen allekirjoittivat saattaa huom. siis saattaa olla muutama kappale miinoja jemmassa. Toinen vaihtoehto on sitten se, että vielä useammalla on valmius polkaista tuotanto käyntiin muutaman tunnin sisällä tarvittaessa.

En tiedä kuinka monimutkainen vehje ón tehokkaimmillaan. Luulisin vain, että melko nopeasti noita linjalta tulisi ulos, jos vain olisi valmius.

Mitä tulee koko paperiin, olisi mielenkiintoista mittauttaa kansainvälisten sopimusten arvo ja irrottautua ihan piruuttaan koko jutusta. Toki yksi lähinaapureistamme voisi ärähtää, mutta eipä se tietääkseni ole jutussa edes mukana. Miinoja on kyllä aika vaikea mieltää hyökkäysaseiksi.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Koko miinatouhulla pestään pelkästään ulkopoliittisia kasvoja. Suomalaisille miina on puolustusase Suomessa ja siten merkittävä, jossei yksi merkittävimmistä kynnysaseista silloin, jos mahdollinen hyökkääjä pohtii Suomeen tuloa sotilaallisesti.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mielenkiintoista tuossa miinojen käytön kietävässä laissa on se, että miinojen vastuullinen ja hallittu käyttö oman maan puolustamisessa tulkitaan rikokseksi ihmisyyttä vastaan. Edelleen laissa annetaan viranomaisille oikeus mm. kotikuunteluun jos on syytä epäillä miinojen käyttöä tai niiden käytön valmistelua ( Pakkokeinolaki, telekuuntelu, televalvonta ja tekninen tarkkailu, salaiset pakkokeinot). Eli oman maan puolustaja, joka käyttää miinoja puolustustarkoituksessa, voi joutua siis Haagin kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen muiden sellaisten rikollisten kuten Karadzicin kanssa.

Lainvalmistelussa on ovelasti käytetty kaikkia mahdollisia keinoja, joilla varmistetiin, että Suomen valtakunnan puolustuksen eräs peruspilari saatiin rapautettua. Toivoisin, että muidenkin lakien valmistelussa käytettäisiin samaa perusteellisuutta, kuin miinakieltoa valmisteltaessa.

Ohessa ote laista:
" 9 b §
Jalkaväkimiinakiellon rikkominen

Joka jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, tuotannon ja siirron kieltämisestä ja niiden hävittämisestä tehdyn yleissopimuksen (SopS /20) vastaisesti
1) muuten kuin 5–7 §:ssä tarkoitetulla tavalla käyttää jalkaväkimiinoja tai
2) kehittää, tuottaa, muutoin hankkii, varastoi, pitää hallussaan, luovuttaa taikka vie maasta tai tuo maahan jalkaväkimiinoja on tuomittava jalkaväkimiinakiellon rikkomisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi."

Näin vaaralliseksi meidät maanpuolustajat nähdään, että meitä pitää uhata enimmillään kuuden vuoden vankeudella oman maamme puolustamisesta.

Aiheeseen voi tutustua tarkemmin hallituksen esityksestä eduskunnalle:
http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=...

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Turvaneuvostosta putoaminen johtui, kun Suomen ulkoministerinä on Red-Erkki, joka on natokammmoinen. Haloshaamu seuraa perässä.
Luxemburg on luotettava vakaa Natomaa, koska turvaneuvoston päätöksissä se on se kassara, jolla turvallisuuustoimet pidetään kurissa.
Sdp:ssä on pantava ulkoministerin virka laitettava kierrätykseen, muuten ei tästä alhosta nousta.
Joudumme sivuraiteelle, koska emme ole Naton jäsen.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Sen lisäksi että Luxemburg on vakaa ja luotettava, se on myös ennustettava ja politiikassaan uskottava.

Tapio Ahti

Suomi lähetti viestin Venäjälle. kun luopui miinoista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä on suomalaisten itsetunto heikolla kun tätä keskustelua seuraa.Kun NATO pommitti Serbiaa siinä Serbiaa eivät jalkaväkimiinat olisi paljon auttaneet.Jos Suomen ja venäjän välit kiristyisivät sodaksi, tämä maa pommitettaisiin muutamassa päivässä maan tasalle siinä eivät jalkaväkimiinat paljon auta.Järkevä diblomatia on ainoa ase jolla Suomi pärjää.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Olet kovin väärässä Arto.

Käyttäjän veikkoluomi kuva
Veikko Luomi

Muutama kommentti:

Jalkaväkimiinoista luopuminen oli sitä ajaneille tahoille tavoite sinällään, turvallisuusneuvoston jäsenyys oli miinoistaluopumishankkeen savuverhoa.

***

Kahdesta käytännössä täysin varustellusta sodan ajan panssariprikaatista luopuminen oli samaa idealismia ja ehkä myös Venäjän myötäilyä.

Kyseiset panssariprikaatit "korvattiin" kahdelle mekanisoidulla taisteluosastolla. Puolustusvoimat käytti [ilmeisesti käskettynä] melkoisesti ruutia sen vakuutteluun, että mekanisoitu taisteluosasto lähes vastaa tulivoimaltaan ja muulta suorituskyvyltään panssariprikaatia. Tietojeni mukaan ainakin rauhan ajan Panssariprikaatin kantahenkilökunta suhtautui tähän vakuutteluun hyvin epäileväisesti. - Niin minäkin.

***

Puolustusvoimat arvioi 1990-luvun lopulla jalkaväkimiinojen suorituskyvyn korvaamisen maksavan noin 600 miljoonaa euroa. Nykyhinnoilla kyse lienee vähintään miljardista. Kolmesataamiljoonaa riittää vain suorituskyvyn menetyksen osittaiseen korvaamiseen.

***

Puolustusjärjestelyjämme koskevasta päätösenteosta:

http://veikkoluomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/95591-...

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

"Jalkaväkimiinoista luopuminen ei vaaranna Suomen turvallisuutta ja niihin tarkertuminen on turvallisuuspoliittista homeopatiaa. Julkista puolustuspoliittista keskustelua sen sijaan vahingoittaa se, ettei perustelemattomia ja ilmeisen perusteettomia väitteitä kyseenalaisteta."

http://joonasl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88659-jalk...

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Nyt on kyllä Joonas ulkona kuin lumiukko.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Ja vielä enemmän on juttu pihalla linkin tekstissä. Me puhumme Suomen puolustamisesta, emmekä Ambomaan-juttuja.

Käyttäjän joonasl kuva
Joonas Lyytinen

Tässäpä vasta hyvin argumentoitu näkemys :) Jos olet ICRC:n julkaiseman raportin kanssa eri mieltä, kannattaa ottaa asia esiin raportin kirjoittajan prikaatinkenraali Patrick Blagdenin kanssa eikä minun. Blagden on muuten sotilasurallaan oli toiminut Britannian armeijassa insinööriupseerina asetutkimuksen piirissä. Raportin löydökset totesi oikeiksi vuonna 2004 kansainvälinen korkea-arvoisista upseereista koostunut komitea.

Eikä raportti käsittele myöskään "Ambomaan asioita", siinä analysoidaan Suosittelen 26 eri vuoden 1940 jälkeistä konfliktia, joihin osallistui oli hyvin erilaisia joukkoa: asevelvollisuusarmeijoita, ammattiarmeijoita ja erilaisia sissiliikkeitä. Suomen tilanteesta raportissa todettiin seuraavaa:

"Despite the evidence of indiscriminate mine-laying in conflicts throughout the world, most nations still maintain that they have a use for AP mines. Even Scandinavian Defence Ministries such as those of Sweden and Finland maintain that the use of AP landmines remains an essential bulwark against invasion of their territory, despite the fact that the only credible threat in both cases is from the East, and the forces most likely to be deployed in the event of an attack from the East would be predominantly armoured in nature and would be equipped with some of the most up-to-date minefield breaching equipment. Finland also maintains that the marking and mapping of minefields is an essential part of their doctrine, but marking and mapping of mines while conducting a fighting withdrawal against armoured troops is notoriously difficult."

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #108

Tässä on vielä sekin raadollinen näkökulma, että briteille miinakielto on on eduksi, koska heidän operaationsa ovat järjestäen olleen offensiivisia eli hyökkäysellisiä. Mihin tahansa maailmalla tehtyyn operaatioon liittyen brittijoukot ovat aina törmänneet miinauhkaan. Miinauhka pakottaa alueelle tunkeutuvan joukon hidastamaan liikettään ja suuntaamaan sen niille alueille, jossa miinoja ei todennäköisesti ole. Tämän pioneerikenraali Bladgen on uransa aikan miinoja raivatessaan konkreettisesti kokenut ja tiedostaa sen.

Tulevien brittioperaatioiden kannalta olisi tietenkin hyvä, että heidän ei enää jatkossa tarvitsisi ottaa huomioon miinauhkaa. Toisaalta on melko todennäköistä, että osassa maailmaa miinauhka säilyy riippumatta mitä ns. sivistyneet valtiot ovat asioista Ottawassa sopineet.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #124

Markun näkökulma on täyttä asiaa. Nimenomaan hyökkäysarmeijat käyvät jalkaväkimiinojen vastaista taistelua.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #108

Joonakselle jatkan, että myös Blagden on ulkona kuin lumiukko, kun Suomen puolustuksesta puhutaan. Onkohan mies edes käynyt maassa. Soopaa puhuu mies.

"but marking and mapping of mines while conducting a fighting withdrawal against armoured troops is notoriously difficult."

Näin ei todellakaan ole. Juuri tämä asia on todella hyvin hoidettu ja opetetaan jo varusmiespioneereille.

Miinoitteet merkitään ja dokumentoidaan taisteluun valmistautumisen aikana. Kenraalilla ei todellakaan ole hajua miten suomalainen alueellinen taistelu on valmistauduttu tekemään. Toki asia on ymmärrettävää, onhan hän britti, entinen sotilaallisen suurvallan jälkeläinen.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #129

Totean myös että Suomen armeijassa ei edes tunneta vetäytymistaistelua vaan viivitetään.

Tatu Rytkönen

Kukapa haluaisi tällaista muita miellyttääkseen itsensä vaikka kerivää lammasta minkään vähänkään merkittävämmän systeemin keskeiseen pöytään?

Olisikohan niin, että jos täällä olisi mietitty oikeasti oman maan puolustuskykyä esimerkiksi näiden jalkaväkimiinojen suhteen, joiden "kylvämisessä" (dokumentointi ja purku) käytännöt on muistaakseni huippuluokkaa, olisi se voinut osoittaa vähän omaakin ajattelukykyä ja kompetenssia asioiden hoidossa?

Jari Tuomoja

Täältä ulkomailta katsoen Suomen maine on erilainen kuin sieltä Suomesta katsottuna. Suurimpana syynä pitäisin entistä presidenttiä jonka maine ei ollut ihan parhaimmasta päästä. USAn suhteet taisivat olla myös erittäin tulehtuneet niiden 12 vuoden aikana...

Lisäksi Suomen änkyröinti EU:n sisällä on liikaa monelle. Pitäisi olla joko selkeä EI tai selkeä KYLLÄ, ei välimuotoa JOS.

Mutta ihan oikea ratkaisu. Ehkä vähän pistää suomalaisia ajattelemaan asioita nenäänsä pidemmälle...ei Suomen maine mikään hyvä ole.

Tapio Vehmaskoski

Jarmolle hatunnosto.

Uskaltaa jo kertoa mitä ajattelee eikä enää yritä selittää mitä Kokoomuksessa ajatellaan.

Pentti Järvi

Miina-asiassa Jarmo Nieminen on ollut ehdottoman johdonmukainen alusta lähtien.
Lue bloginsa aiheesta.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Näin on Pentti. Ja epäilijät siitä vaan kelaamaan tätä sivustoa muutaman vuoden taakse. Tässä samassa saastassa on niin kepu, demarit, vasurit, rkp ja kokkarit sekä myös persut, jotka huutavat tyhjyteen ja harovat siellä. Suomi tarvitsee vastuunkantajia, ei sen kiertäjiä.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen Vastaus kommenttiin #132

14.8.2011 20:30 Jarmo Nieminen
Hallitus on aloittamassa Suomen kotimaanpuolustukyvyn romuttamisen

http://jarmonieminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8062...

11.8.2011 15:49 Jarmo Nieminen
Ottawan sopimuksella rapautetaan Suomen puolustuskykyä

http://jarmonieminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8039...

Ari Lotvonen

Naivin hyväntahtoisen hölmön rooli on olla maksaja, oikeita päätöksiä ei sellainen pääse tekemään. Mitä hyötyä kenellekään olisi ollut siitä, että Suomi äänestää tyhjää. Ja jos joskus äänestää, niin sitten Israelia ja USA:a vastaan.

Toivottavasti säästyvät rahat käytetään jatkossa viisaasti suomalaisten hyväksi, eikä edellisen presidentin YK viran lobbaamiseen.

Olen iloinen ja onnellinen ettei Suomi päässyt.

Tämä on parasta mitä Suomelle on moneen vuoteen tapahtunut.

Tätä kannattaa juhlia.

Reijo Tossavainen

Ei tästä niin kauan aikaa ole, kun esim. J. Katainen piti jalkaväkimiinoista luopumista täysin järjettömänä. Sitten tuo järjettömyys iski myös Kataiseen ja hän oli sitä mieltä, että "yleisistä syistä" johtuen niistä on luovuttava. Moraalitonta?

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

En puhuisi moraalittomuudesta, mutta totta puhut muutoin.

Jarkko Lammi

tässä on viety Tarjaa ja muita poliitikkoja kuin pässiä narusta. kenraalit ovat luopuneet 5 milj/e arvoisesta asejärjestelmästä, tilalle tulee tavaraa vähintään miljardilla :)

jos venäläiset alkavat keulimaan, niin eiköhän me voida hankki niitä miinoja vaikka 10 kertaa se mitä niitä oli alunperin.lienee vain suomalainen luulo, ettei sopimuksista voi ikinä perääntyä?

nyt meidän pitäisi hankkia äkkiä lisää mlrs-raketinheittimiä, mielellään vielä niitä, jotka voidaan naamioda tavallisiksi kuorma-autoiksi.(maali jota ei havaita, ei torjuta)niihin sitten massoittain miinarypäleammuksia. jos venäläiset rynnivät rajan yli, laitetaan miinoja sekaan...paljon tulee laukeamattomia, mutta ei ne maastokohdat muutenkaan ole lapsien leikkipaikoiksi sopivia :)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kaikesta tästä nuolennasta on todella seurannut Suomen puolustuskyvyn voimakas alasajo. Ny pitäsi jonkun jolla oikeasti hyvät suhteet naapuriin pyytää veli venäläistä hieman konahtamaan kunnolla jotta me pienet tsuhnat pelästyttäis kunnolla ja aletaan taas näkemään todellisuus vaaleanpunaisen harhan sijasta.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Löytäisikö joku äänestystuloksen? Siitä saattaisi olla hyötyä tälle keskustelulle.

Henry Hammar

Tuosta Juhon lähettämästä listasta näkyy selvästi se rökäletappio mikä tuli äänestyksessä.
Nyt on muuten mielenkiintoista seurata mitä poliittisesti korrektit selittelevät tappion syyksi. Odotettavissa on taas yksi farssin oloinen näytelmä lisää. Täällä blogissahan se syy jo selvisi, kun tekstejä lukee.
Suomella, pienellä maalla ei kerta kaikkiaan ole varaa tähän hanurien nuoleskelemiseen mitä maamme ylin poliittinen johto ja ex pressa on ja oli harrastanut. Se on maksanut miljardeja, loppusummaa emme edes vielä tiedä, sekä maamme puolustuksen voimallisen heikentymisen. Venäläiset paukuttelevat henkseleitä perättömien lasten huostaanotto juttujen vuoksi. Puuttuen näin törkeästi suvereenin valtion (suvereenin ??) sisäisiin asioihin. Suomalaisten poliitikkojen ja median suurin huoli tuntuu olevan mitä muut meistä ajattelevat. Emme päässeet mukaan tähän höpö höpö neuvostoon, jossa olisimme olleet kuin huutolaispoika isoisten seurassa. Pressaa ei ole kutsuttu valkoiseen taloon, ja Brysselin toivomukset täytetään potenssiin kaksi.
Olisko mitenkäään mahdollista tulevaisuudessa päästä eroon näistä alemmuuskompleksia potevista nuoleskelevista poliitikoista, joiden suurin ongelma on mitä muut meistä ajattelevat.
Tällainen niljakas "small talk" ja poskipusu meininki ei kyllä herätä kunnioitusta mikä jo nähtiin.
Ottawan sopimuksella pitäisi pyyhkiä sitä itseään riippumatta mitä muut ajattelevat, sillä kyse on omasta puolustuksestamme. Olemme kuitenkin naiviudessamme ainoa maa joka sitä noudattaa. Ajamme alas maan toiminnalle tärkeitä toimintoja (puolustus, poliisi, terveyden ja vanhusten hoito)kun samalla lappaamme rahaa veteläeuroopan kautta saksalaisiin ja ranskalaisiin pankkeihin.
Suomen ja suomalaisten hyvinvointi ei ole mitäänn sen rinnalla jahka nämä "kansanedustajat" vaan pääsevät liihottelemaan kristallikruunujen alle "vertaistensa" seuraan.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Oli ihan hyvä juttu ettei Suomi päässyt siihen YK:n neuvostoon, se on ihan hampaaton järjestö muutenkin ja kun suurvallat käyttää veto-oikeuttaan niin niillä päätöksillä ei ole mitään virkaa.

Meikäläisten miinakentät ei uhkaa kuin Suomeen hyökkäävää vihollista ja en käsitä mitä meille kuuluu liittyä semmoisiiin haistapaska sopimuksiin.

Afrikassa mellastavat rosvo ja murhajoukkiot ne niitä miinoja kylvää pottupellot täyteen lähtiesään kun ensin ovat käyneet jonkun pakolaisleirin tai kylän ryöstämässä ja murhaamassa...

Käyttäjän JuhaVuorioOulu kuva
Juha Vuorio

Jarmo, keräät ääniä ja kuulut puolueeseen joka etunenässä on tuhoamassa puolustuskykyämme. En ymmärrä, kuulostaa täysin moraalittomalta.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen
Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Jarmo, sitä mitä sanoin: Yk:n turvaneuvoston päätöksillä ei ole mitään virkaa,vetooikeus on suurvalloilla: Englanti,Ranska,Venäjä,USA,ja Kiina jos jonkun näiden varpaille astutaan päätöksillä niin ne kumoavat sen samantien.

Toimituksen poiminnat