Jarmo Nieminen Luonto – Isänmaa – Helsinki

Villikanista haittaeläin

Helsingin rakennusvirasto on lähestynyt eduskuntaryhmiä kirjeellä. Kirjeessä esitetään laisäädäntötoimenpiteitä Helsingin kaniongelman hallitsemiseksi. Kani tulisi poistaa riistalajistosta ja muuuttaa sen status haittaeläimeksi.

Mitä muutos tarkoittaisi?

Se tarkoittaisi sitä, että kanit voitaisiin hävittää kiinteistön omistajan toimenpitein. Nyt se ei käytännössä ole mahdollista. Kanien hävittämisessä voitaisiin käyttää voimallisempia keinoja kuin mitä metsästyslaki riistaeläimen pyynnissä mahdollistaa.

Jarmo Nieminen
Kaupunginvaltuutettu
Yleisten töiden lautakunnan pj.
***********************

Hyvää eduskunnan ryhmäkanslian edustaja,

Helsingin kaupunkia vaivaa erikoinen luontoilmiö - villikanit. Alkujaan luontoon päästettyjen lemmikkikanien villiintyneet jälkeläiset ovat lisääntyneet valtaisasti muutamassa vuodessa. Viheralueilla ja puistoissa pesii arvion mukaan lähes 10 000 kania. Ruokailualueillaan kanit aiheuttavat huomattavia tuhoja puustolle ja kasvillisuudelle. Esim. Hesperian rantapuistosta on pian kaikki pensaat syöty.

Kanikannan vähentäminen ei ole helppo tehtävä. Matkalla kanien määrän sopeuttamiseksi kestävälle tasolle on monia mutkia, mm. jälkeen jäänyt lainsäädäntö. Oheisessa tiedotteessamme kerromme mikä on villikanin ja lainsäädännön suhde tällä hetkellä. Helsingin kaupungin tavoitteena on metsästyslain muuttaminen, jolloin villikanin status muuttuisi riistaeläimestä haittaeläimeksi. Ilman lainmuutosta kaniongelma laajenee naapurikuntiin ja laajemmallekin. Suomen luontoon on aiemminkin levinnyt vieraslajeja ja usein ne ovat olleet suureksi haitaksi alkuperäislajistolle.

Toivomme että oheisesta tiedotteesta on apua asiasta keskusteltaessa ja lisäksi toivomme, että välitätte viestiä sopivin tavoin myös kansanedustajien saataville."

Kirjeen on laatinut Helsingin
kaupungin rakennusviraston
tiedottaja
Roy Koto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Seppo Lehto (nimimerkki)

Oikeita arvioita tarvitaan - ;) Samoin maahanmuuttopolitiikassa, ettemme herää kuten kani-invaasiossa ja kuten ruotsalaiset Malmössä

Seppo Lehto Tampere

Seppo Lehto (nimimerkki)

Niin kani- kuin maahanmuuttoasioissa on syytä herätä ajoissa, ettei käy kuten ruotsalaisille Malmössä

Seppo Lehto
Tampere

Seppo Lehto (nimimerkki)

Oikealla asialla kanit ja maahanmuutto järkevästi oikeaan lokeroon

Seppo Lehto

Käyttäjän jormak kuva
Jorma Karlstedt

Hyvä Jarmo, mukana hengessä kaikin tavoin, on aika reagoida ennekuin se on liian myöhäistä.

Helsingin Ympäristölautakunta varaj.

Toimituksen poiminnat